Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Γιατί θα πας και θα ξαναπάς στην Κύθνο, στο ιαματικό «κόσμημα» των Κυκλάδων (εικόνες)

Ντονατέλα Αδάμου

 

 Γιατί θα πας -και θα ξαναπάς- στην Κύθνο ή αλλιώς στα Θερμιά; Γιατί βρίσκεται μία ανάσα μακριά από την Αττική. Γιατί κάθε φορά που περνάς με το πλοίο από το νησί ως ενδιάμεσο σταθμό για άλλα κυκλαδίτικα, αποκλείεται να μην σου έχει προκαλέσει την περιέργεια να το γνωρίσεις. Για να χαρείς φυσικό spa στα (ιαματικά της) Λουτρά. Για να κολυμπήσεις σε όσες περισσότερες μπορείς από τις 100 παρά κάτι παραλίες της, με τα καταγάλανα νερά. Για να γευτείς τις έξοχες σπεσιαλιτέ και τα λουσάτα ξενοδοχεία της, όπου θα νιώσεις σαν βασιλιάς!

Αξιοθέατα

Στα επιμέρους, πρόκειται για ένα ξεχωριστό κυκλαδίτικο κομμάτι. Επισκέψου λοιπόν τα Λουτρά, με τις μόνες -δύο, για την ακρίβεια- ιαματικές πηγές των Κυκλάδων που προτιμούσαν οι Όθωνας και Αμαλία. Φωτογραφίσου στο ιερό της Δήμητρας (χρονολογείται από τα τέλη του 8ου π.Χ. αι.- 10ο μ.Χ. αι.), δες το σπήλαιο Καταφύκι και όσο για παραλίες, σε προϊδέασα: Οι επιλογές είναι πάνω από 90 (!) Κολόνα, Φυκιάδα, Κανάλα, Λεύκες, Απόκρουση, Επισκοπή – οι δύο τελευταίες, με οργανωμένες πλαζ.

Προσκύνησε την Παναγία της Κανάλας, προστάτιδα του νησιού, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή της εικόνα, που, κατά την παράδοση, βρέθηκε από ψαράδες σε κανάλι. Βόλταρε στο πευκόφυτο ακρωτήρι που φιλοξενεί την εκκλησία και συνέχισε στο λιμάνι, στο Μέριχα και στη Δρυοπίδα, που είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους. Έπειτα, σεργιάνισε στη Χώρα, που «σφύζει» από κατάλευκα σπιτάκια και καλντερίμια, διακοσμημένα με σχέδια από την (μαγική) καθημερινότητα στο νησί. Προσκύνησε στην παλαιότερη εκκλησία της, την Αγία Τριάδα, αλλά και  στη Μονή Προδρόμου στο Χορδάκι, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα.

Από τη Μέριχα, πάρε καΐκι για το νησάκι του Αγίου Λουκά ή, αν έχεις κέφι, περπάτησε έως εκεί μέσω της στενής λωρίδας άμμου που το ενώνει με το νησί. Για τους δε λάτρες της κατάδυσης, στα Λουτρά λειτουργεί κέντρο που προσφέρει εξορμήσεις σε περισσότερους από 30 τόπους. Τέλος, φωτογραφίσου στο κάστρο της Ωρυάς.

Απόβαση

Μέσω θαλάσσης, με καράβια που έχουν το νησί ως ενδιάμεσο προορισμό κι αναχωρούν από Πειραιά και Λαύριο. Από τον Πειραιά, το ταξίδι διαρκεί κάτι παραπάνω από 2 ώρες. Με ιπτάμενο δελφίνι (και από Μαρίνα Ζέας), σε 1,5 ώρα το πολύ θα βρίσκεσαι εκεί.

Στέγη

Στο Κythnos Βay, όπου νιώθεις  πως είσαι στο βυθό της θάλασσας. Στα αβαντάζ του φυσικά και η ευγένεια όσων εργάζονται εκεί. Τα εύσημα αξίζουν πάνω απ’ όλα στον μάνατζερ του ξενοδοχείου, που σαν αρχή του έχει την ευγένεια. Γι’ αυτό άλλωστε, το δυναμικό που επιλέγει είναι πάντα το κατάλληλο. Το ξενοδοχείο αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να τα έχουν όλα στα πόδια τους. Κυριολεκτικά: Φαγητό στη θάλασσα σε απόσταση μόλις 10 μ., βουτιές στην παραλία αλλά και στα φημισμένα λουτρά. Όσο για το βράδυ; Ποτό μπροστά στη θάλασσα στα café-bar-restos.

Από την άλλη, μέσα στο ξενοδοχείο θα βρείτε και έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για shopping (therapy). Η διακόσμηση και το ντεκόρ το κάνουν μοναδικό το μικρό μαγαζάκι έτσι όπως το αποκαλούν, με ξεχωριστές δημιουργίες , που απευθύνονται σε κάθε γυναίκα!

Άλλη, καταπληκτική επιλογή είναι hotel Canal Suites , στην Κανάλα, με υπέροχη πισίνα, υδρομασάζ (για όσους το επιθυμούν) μπαρ και κήπο. Άψογα διακοσμημένο, ακολουθώντας τη μινιμαλιστική αισθητική των Κυκλάδων, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας μαγέψει.

Εξάλλου, υπεύθυνος είναι ο διάσημος interior designer Martik Manikian, που με τις σοφιστικέ του πινελιές -είναι διάχυτες- και το συνδυασμό πέτρας με ξύλου, απογειώνει  την αισθητική και εσύ νιώθεις πιο ζεν από ποτέ.
Το  Canal Suites, με άλλα λόγια, δεν μεταφράζεται απλώς σε χλιδάτο κατάλυμα, αλλά σε μια ιδιαίτερη εμπειρία που θα την επαναφέρεις συνεχώς στη μνήμη σου. Το γεγονός, δε, πως διαθέτει και τουριστικό γραφείο, διευκολύνει την όλη διαμονή σου στο νησί.


Φαγητό/Shopping

Γεύσου το«σφουγγάτο» της, είδος τυροκροκέτας/τυροκεφτέ, αστακομακαρονάδα, μαριναρισμένα λιαστά ψάρια, χοιρινό, στραπατσάδα με κολοκυθάκια, όπου κι αν βρεθείς στο νησί και σε καμία περίπτωση, μην παραλείψεις τις καθαρόαιμες ελληνικές λιχουδιές και τα ψητά στο Στέκι του Ντέτζη

 

Το Στέκι Των Αλίκων, Άλικα - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

 

Συνεχίζοντας τώρα με βόλτα στα σοκάκια της Χώρας, κάνε μια στάση στο Irene Art and  Craft. Εκεί θα σε υποδεχθεί η όμορφη Ειρήνη, που θα σε ξεναγήσει στα εντυπωσιακά της κοσμήματα, φτιαγμένα από πολύτιμους λίθους, με ξεχωριστά σχέδια για όλα τα γούστα, αλλά και αξεσουάρ από καπέλα ζωγραφισμένα στο χέρι. Ακόμα και δερμάτινα σανδάλια που σε κάνουν να νιώθεις μοναδική, θα βρεις στον παράδεισο της Ειρήνης.

Φυσικά, μην αποχωρήσεις χωρίς να προμηθευτείς θυμαρίσιο μέλι ή ένα, έστω μικρούλι αγγείο – η τέχνη της αγγειοπλαστικής αποτελεί μακρά παράδοση του νησιού.

Ψυχαγωγία

Απόλαυσε το δροσιστικό σου κοκτέιλ στο Kraken, στη Χώρα και αποχώρησε, φουλ στις υπέροχες εικόνες.

Πληροφορίες

Δήμος Κύθνου: 22810 31277/ Δήμος Δρυοπίδας: 32230/ Λιμεναρχείο: 32290/ Αστυνομία: 31201.

Last, but not least, για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο Kythnos TV του Δημήτρη Μάρκου. 

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!