Οι καταρράκτες που πρέπει οπωσδήποτε να επικεφτείτε! (εικόνες)
Από την Πελοπόννησο έως την Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία
Το σημερινό μας ταξίδι είναι πολύκλαδο, υδάτινο, συναρπαστικό. Κάνουμε απόδραση σε έξι μαγευτικούς καταρράκτες της Ελλάδας, από την Πελοπόννησο έως την Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ενθουσιαζόμαστε σαν παιδιά και σας συστήνουμε να τους επισκεφτείτε. Οπωσδήποτε!
Σκεπασμένου, Κοζάνη
2,5 χλμ. μακριά απ’ το Βελβεντό, στο φαράγγι των Εννιά Πιεριδών Μουσών, αντικρίζουμε την έκπληξη του νομού. Σ’ ένα συγκλονιστικό τοπίο, με απόκρημνα βράχια, κρυστάλλινες πηγές και καταρράκτες που κόβουν την ανάσα, κάνουμε αρχικά «κλικ» στον χαμηλότερο. Πρόκειται για καταρράκτης 25 μέτρων (!), τριών κιόλας επιπέδων. Βέβαια, οι έμπειροι trekkers δεν θα μείνουν εκεί. Στην πεζοπορία, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Καταφύγι, θα ανακαλύψουν συνολικά 10 μικρούς καταρράκτες.
Ορλιάς, Όλυμπος
Αν θέλετε το… βάπτισμα των θεών, ο προορισμός σας είναι ο Όλυμπος! Στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού μας, φαράγγια και νερά δημιουργούν ασύλληπτο σκηνικό. Στο ρεύμα του Ορλιά, στη Βροντού, φωτογραφίζουμε καταρράκτες και φυσικές πισίνες που μας εμπνέουν και για να βουτήξουμε. Βέβαια, χρειάζονται 15′ πεζοπορίας από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου για να φτάσουμε στον πρώτο. Έπειτα, αφού προμηθευτούμε νερό και σνακ, εξακολουθούμε περπατώντας για μία ώρα έως τον Κόκκινο Βράχο, όπου κάνουμε «ζουμ» σε έναν εντυπωσιακό, γκράντε καταρράκτη.
Καράβωμα, Πήλιο
Από το βουνό των «αθάνατων», στο βουνό των Κενταύρων. Στο Πήλιο, κοντά στο χωριό Χανιά, περνώντας το χωριό Μακρυράχη, αντικρίζουμε τοποθεσίες με τις λεγόμενες «γκιόλες» (είναι ο λοκάλ όρος για τις βάθρες). Στο δε Καράβωμα, διασχίζοντας τον χωματόδρομο, πλησίον της διασταύρωσης Μακρυράχης-Ζαγοράς, μετά από 20′ πεζοπορίας, βρισκόμαστε στον προορισμό μας, απολαμβάνουμε το έξοχο location και το κινητό παίρνει φωτιά από τις… selfies.
Ηλιοχώρι (Ζαγόρι), Ήπειρος
Τα τρεχούμενα νερά στο Ζαγόρι, κάτω απ’ το χωριό Ηλιοχώρι, με τη σειρά τους, μας κερδίζουν. Ακολουθώντας τις πινακίδες για Μπάλτα Ντι Στρίγκα (ναι, ναι, καλά το υποψιαστήκατε, πρόκειται για σλάβικη ονομασία) με τα καταπράσινα νερά, μαθαίνουμε ότι σημαίνει λίμνη της κραυγής. Σύμφωνα με τον μύθο, προήλθε από αυτόχειρα που εκεί αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωής του. Δεν στεκόμαστε σε αυτό: αφού χαρούμε το πικνίκ μας με φόντο βλάστηση που οργιάζει, κατηφορίζουμε για μισή ώρα και φτάνουμε στις τρεις φυσικές πισίνες του Ηλιοχωριού. Έπειτα, βουτάμε από την εξέδρα. Tip: Κρατάμε δυνάμεις για την επιστροφή γιατί έπεται βαριά… ανηφόρα!
Τζουμέρκα, Θεοδώριανα, Ήπειρος
Η επόμενη στάση μας είναι στην Ήπειρο, στο χωριό Θεοδώριανα και στα Τζουμέρκα. Με το που τελειώνει το χωριό, περπατώντας κάτι παραπάνω από 15′, κάνουμε ζουμ στους καταρράκτες της Σούδας, που κυλάνε ορμητικοί από 25 μέτρα. Σε επόμενο χρόνο, μετά από πεζοπορία άλλων 40′, διασχίζοντας το μονοπάτι που οδηγεί στο ρέμα του Μάρκου, αντικρίζουμε διαδοχικά λιμνούλες, που, με τη σειρά τους, μας προσκαλούν να τις δοκιμάσουμε!
Νέδα, Μεσσηνία-Ηλεία, Πελοπόννησος
Γεφύρια, καταρράκτες, νερόμυλοι και η Νέδα μας εξιτάρουν για τουλάχιστο ένα διήμερο. Η διάσχιση του φαραγγιού της άλλωσυτε δεν είναι εύκολη, διαρκεί δύο μέρες, άρα ετοιμαζόμαστε για κάμπινγκ.
Λεπτομέρεια:
Κατεβείτε από τη Φιγαλία έως το πετρογέφυρο, περπατήστε 20′ (οι μυημένοι έτσι κάνουν) και μέσα από ξύλινα γεφυράκια, θα αντικρίσετε δύο υπέροχους καταρράκτες.