Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πάσχα για όλα τα γούστα στη «βασίλισσα του Ιονίου»

Ντονατέλα Αδάμου

Με τρία παλάτια, την Σπιανάδα -την μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων-, κρυστάλλινα νερά, πράσινο και τραγούδι σε ημερήσια διάταξη στα καντούνια της, η Κέρκυρα συναρπάζει!

Το κλασικότερο ελληνικό Πάσχα είναι στην καταπράσινη γη της καντσονέτας και του Ιωάννη Καποδίστρια, τη «βασίλισσα του Ιονίου», κορυφαία επιλογή γαλαζοαίματων και Κροίσων όπως ο Τζον Ροκφέλερ. Το ταξίδι στην Κέρκυρα, με τα μοναδικά κτίρια και τις πλέον φημισμένες πασχαλινές παραδόσεις, ανάμεσά τους το σπάσιμο των μπότηδων (κανατιών) το πρωί του Μ. Σαββάτου και την μαγική ένωση των 18 φιλαρμονικών της στη Σπιανάδα την Μεγάλη Παρασκευή και κατά την Αναστάσιμη ακολουθία, τη λατρεύις. Με ζωηρή «φυλή», τους Φαίακες για τους οποίους το τραγούδι βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη, καταπληκτικά πιάτα και το φαινόμενο των τριών παλατιών σ’ ένα νησί  – το εξοχικό του Όθωνα όπου δεκαετίες τώρα στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το Μον Ρεπό του τέως όπου, ως γνωστόν, γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος και τον παράδεισο της αυτοκράτειρας Σίσσυ, το εμβληματικό Αχίλλειο-,  πρόκειται αναμφίβολα για το πιο αριστοκρατικό κομμάτι της χώρας.

Αξιοθέατα: Αφού σεργιανίσεις στα καντούνια της στην παλιά, μεσαιωνική πόλη και προσκυνήσεις τον πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα (αν είσαι τυχερός ίσως βρεις ανοιχτό το σκήνωμά του), θ’ αγοράσεις βέρο ιταλικό espresso στην μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, τη Σπιανάδα. Προφανώς αναφέρομαι στα café-bars στο διάσημο Λιστόν της με τις παροιμιώδεις καμάρες. Σειρά έχουν τα φιόρα (λουλούδια στα επτανησιακά και ιταλικά) στο Μποσκέτο και στον Κήπο του Λαού, το Φαληράκι, το Παλιό Φρούριο με θέα στην Κοντραφόσα και το Νέο Φρούριο που βλέπει στο Λιμάνι. Έπεται το Αχίλλειο και για το παλάτι-Μουσείο του και για το Μουσείο Υδροκίνησης κι ακολουθεί ένα κουκλίστικο θέρετρό της, η  Παλαιοκαστρίτσα: αν ευνοεί ο καιρός, θα κολυμπήσεις  στην κεντρική της πλαζ, αλλά και πριν από αυτήν σε Λιαπάδες και Ροβινιά.

Ακόμα, Μπαρμπάτι, Άγιος Στέφανος, Γλυφάδα, Κουλούρα, Κασσιόπη -ιδανική και για να καταλύσεις- έχουν κρυστάλλινα νερά. Θα καταλήξεις, στο νότο πια, στον Ίσσο: μετά από 2,5 χλμ. οδήγησης ανάμεσα σε αμμόλοφους, φτάνεις στην θάλασσα, ενώ απέναντι χαζεύεις το σπάνιο υδροβιότοπο της λίμνης Κορισσίων, ιδεώδη και για ιππασία. Έπεται για μπάνιο ο Μαραθάς και ο Άη Γόρδης ενώ για παστιτσάδα, ψητά και θέα που σου κόβει την ανάσα, θα μεταβείς στο ορεινό χωριό Χλωμός, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απ’ την UNESCO, με 6 μάλιστα… κάδους απορριμμάτων, όπως στη Γερμανία και με ευμέγεθες πάρκινγκ στην είσοδό του. Ολοκληρώνουμε με τσάρκα στο Κανόνι, όπως στις ελληνικές ταινίες με τη Ρένα Βλαχοπούλου και θέα στο Ποντικονήσι και την Παναγίτσα των Βλαχερνών.

Φαγητό/Shopping Σοφρίτο (τσιγαριστό νουά ή κιλότο), μπουρδέτο (πηχτή ψαρόσουπα), παστιτσάδα (μοσχαράκι ή κόκκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι), λιμοντσέλο, κουμ-κουάτ  – φεύγοντας θ’ αγοράσεις τουλάχιστον ένα μπουκάλι απ’ το φανταστικό ντόπιο λικέρ.

Ακόμα, θα γευτείς επιτόπου πανακότα στο Λιστόν, με φρέσκο γάλα και βούτυρο Κερκύρας, που θα προμηθευτείς για το σπίτι.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!