Σοφία Ρούμπου: Η αινιγματική ηθοποιός που επέλεξε τη σιωπή
Σοφία Ρούμπου: Η αινιγματική ηθοποιός που επέλεξε τη σιωπή. Το «Κορίτσι του 17» και η αυλαία που για άγνωστο λόγο έπεσε πολύ νωρίς…
Σοφία Ρούμπου: Η αινιγματική ηθοποιός που επέλεξε τη σιωπή. Με χαρακτηριστική μεσογειακή ομορφιά και βαθιά δραματική εκπαίδευση, η Σοφία Ρούμπου μπορεί να αποσύρθηκε πρόωρα από τη σκηνή, αλλά πρόλαβε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα με τις εξαιρετικές της ερμηνείες.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα σπούδασε χορό στη σχολή της Σόνιας Μοριάνοβα. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε το 1965, ενώ ήταν ακόμα μαθήτρια, στην «Ελληνική Σκηνή» της Άννας Συνοδινού, συμμετέχοντας στις παραστάσεις «Εκκλησιάζουσες» και «Αντιγόνη».
Η κινηματογραφική της πορεία ξεκίνησε εντυπωσιακά ως «νέο αστέρι της Φίνος Φιλμ», με τον Γιάννη Δαλιανίδη να τη σκηνοθετεί στο μιούζικαλ «Γυμνοί στο δρόμο», δίπλα σε ονόματα όπως η Ζωή Λάσκαρη και ο Νίκος Κούρκουλος. Ο απόλυτος θρίαμβος όμως επρόκειτο να έρθει το 1969… Ο Πέτρος Λύκας σκηνοθετεί «Το κορίτσι του 17», μια ταινία που δεν έμοιαζε με καμία άλλη μέχρι τότε. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, με τη Σοφία Ρούμπου να υποδύεται τη σχιζοφρενή Άννα. Η ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σαρώνει τα βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου, Βραβείο Ερμηνείας Α’ Γυναικείου Ρόλου (Σοφία Ρούμπου), Βραβείο Ερμηνείας Β’ Ανδρικού Ρόλου (Χρήστος Πολίτης). «Το κορίτσι του 17» τα καταφέρνει περίφημα και στις εισπράξεις. Ανάμεσα σε 99 ταινίες της σεζόν 1969-1970, κατακτά την 35η θέση με 199.088 εισιτήρια, αφήνοντας πίσω πολλές φιλόδοξες ταινίες, που ήταν πολυαναμενόμενες. Λεπτομέρεια: Τέσσερις ταινίες της ηθοποιού προβάλλονται την ίδια χρονική περίοδο: «Η Μεσόγειος φλέγεται» (στην 7η θέση), «Το στραβόξυλο» (24η θέση), «Πανικός»(25η θέση) και «Το κορίτσι του 17» (35η θέση).
Διαβάστε επίσης:
Καίτη Πάνου: Η πρώτη πρωταγωνίστρια της Finos Film
Συμμετείχε και σε τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις, στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ) και στις τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ «Θωμάς επί Κολωνώ» (1977), «Οι Πανθέοι» (1977) και «Οι συνυπάρχοντες» (1985, ΕΡΤ). Ήταν η αφηγήτρια του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Βογιάζου «Τo χρονικό της Εθνικής Αντίστασης», που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το 1985.
Παντρεύτηκε κι έζησε ευτυχισμένη με το σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο Καβουκίδη (έναν από τους τελευταίους μεγάλους κινηματογραφιστές), αφοσιωμένη στην οικογένεια και στη φροντίδα της μοναχοκόρης τους Μαρίας. Η καριέρα της Σοφίας Ρούμπου κράτησε μόνο 16 χρόνια, αφού αποχώρησε πολύ νωρίς από την υποκριτική. Επέλεξε να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για δεκαετίες. Ήταν ακόμη πολύ νέα -γύρω στα σαράντα- όταν έκανε τις τελευταίες της εμφανίσεις. Πέθανε ξημερώματα την 1η Οκτωβρίου του 2016 στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ηλικία 69 ετών.