Βαγγέλης Πρωτοπαπάς: Η χρυσή λίρα για τη νεκρή μητέρα του
Βαγγέλης Πρωτοπαπάς: Η χρυσή λίρα για τη νεκρή μητέρα του. Πως ο θάνατος τον έφερε κοντά με τον μεγάλο Βασίλη Λογοθετίδη
Βαγγέλης Πρωτοπαπάς: Η χρυσή λίρα για τη νεκρή μητέρα του. Αριστούχος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο Βαγγέλης Πρωτοπαπάς πρόσφερε για 50 ολόκληρα χρόνια στο θέατρο και στον κινηματογράφο το ταλέντο του, την ευαισθησία του και την παιδεία του.
Βαγγέλης Πρωτοπαπάς: Η χρυσή λίρα για τη νεκρή μητέρα του
Η κινηματογραφική καριέρα του Βαγγέλη Πρωτοπαπά συνδέθηκε με τον ηθοποιό Βασίλη Λογοθετίδη. Αν και έπαιζε δεύτερους ρόλους, ξεχώρισε για το ταλέντο του και ήταν περιζήτητος ηθοποιός. Έπαιξε σε περισσότερες από 20 ταινίες και σε αμέτρητα θεατρικά έργα. Ήταν ο φοβισμένος δάσκαλος Ζήσης στην ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» και ο απατεώνας Ντίνος στην «Κάλπικη Λίρα».
Ο Πρωτοπαπάς γνωρίστηκε με τον Λογοθετίδη στα χρόνια της Κατοχής, όταν ο πρώτος έπαιζε στο θίασο Κοτοπούλη και ο δεύτερος εργαζόταν ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Ο Πρωτοπαπάς έχασε την 45χρονη μητέρα του, η οποία πέθανε από την πείνα και τις κακουχίες της Κατοχής.
![Βαγγέλης Πρωτοπαπάς: Η χρυσή λίρα για τη νεκρή μητέρα του](https://ontime24.gr/wp-content/uploads/2025/02/protopappas2.jpg)
Η φτώχεια ήταν μεγάλη και δεν είχε χρήματα για να την κηδέψει, γι’ αυτό περίμενε το δήμο. Όταν ο Λογοθετίδης το έμαθε, του έδωσε μια χρυσή λίρα Αγγλίας και από τότε έγιναν στενοί φίλοι και συνεργάτες.
Έγινε παρτενέρ του Λογοθετίδη για 13 χρόνια και συνεργάστηκαν στον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Πρωτοπαπάς είχε γεννηθεί το 1917 στην Τήνο και μετακόμισε στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει στη Νομική Σχολή. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησε ότι δεν τον ενδιέφερε η καριέρα του δικηγόρου.
Έτσι, το δεύτερο χρόνο των σπουδών του γράφτηκε στη δραματική του Εθνικού Θεάτρου. Τελείωσε τις σπουδές του ανάμεσα στους δέκα πρώτους το 1942, με συμμαθητές και αγαπημένους φίλους του τον Τάκη Χορν και τη Μελίνα Μερκούρη.
Διαβάστε επίσης:
Λαυρέντης Διανέλλος: Το κρυφό όνειρο του
Όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του με το παράσημο του σιδηρού σταυρού εξαίρετων πράξεων. Μετά τον πόλεμο ο Λογοθετίδης έγινε κουμπάρος του και του βάφτισε το μοναχογιό του.
Μαζί έκαναν περιοδείες στην Αμερική και στην Αγγλία και γύρισαν 13 ταινίες. Οι δύο καλλιτέχνες συνήθιζαν να παίζουν σκάκι και να σχεδιάζουν τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα. Μετά το θάνατο του Λογοθετίδη, το 1960, ο Πρωτοπαπάς είχε το δικό του θίασο και εργάστηκε για 13 χρόνια στο Εθνικό.
Έπαιξε στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, του Ντίνου Ηλιόπουλου και του Δημήτρη Χορν. Τη δεκαετία του ’70 συμμετείχε στις σειρές: «Ονειροπαρμένος», «Αναμορφωτήριον», «Λεηλασία μιας ζωής», «Οι παραστρατημένοι», «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού» και «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του». Επί 50 χρόνια εργάστηκε στο θεατρικό σανίδι. Πέθανε το 1995 σε ηλικία 78 ετών χτυπημένος από τη νόσο Αλτσχάιμερ.