Τασσώ Καββαδία: Η “κακιά” του σινεμά με την ευαίσθητη ψυχή
Τασσώς Καββαδία: Η “κακιά” του σινεμά με την ευαίσθητη ψυχή. Η νύχτα που άλλαξε τη σπουδαία ηθοποιό και τα τελευταία λόγια της
Τασσώ Καββαδία: Η “κακιά” του σινεμά με την ευαίσθητη ψυχή. Η Τασσώ Καββαδία έρχεται στον κόσμο στην Πάτρα στις 10 Ιανουαρίου του 1921, αλλά πολύ γρήγορα η οικογένειά της μετακομίζει στην Αθήνα. Στον ελληνικό κινηματογράφο, αναδείχθηκε ως η απόλυτη κακιά. Η ίδια δεν δίστασε ποτέ να τσαλακώσει την εικόνα της.
Τασσώ Καββαδία: Η “κακιά” του σινεμά με την ευαίσθητη ψυχή
Σε αντίθεση με την παρουσία της στον κινηματογράφο, είχε μια εντελώς διαφορετική διαδρομή στο θέατρο, όπου ερμήνευσε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, ακόμα και κωμικούς. Το μοναδικό είδος με το οποίο δεν ασχολήθηκε ποτέ ήταν η αρχαία τραγωδία γιατί, σύμφωνα με τα λόγια της, σεβόταν πολύ το συγκεκριμένο είδος, θεωρώντας το κάτι σαν μουσειακό έκθεμα.
Η Τασσώ μαγεύεται από τον κινηματογράφο όταν ένα βράδυ παρακολουθεί την πρώτη βωβή εκδοχή του «Μπεν Χουρ» (1925) στον κινηματογράφο «Σινέ-Κόσμος» της Μαυρομιχάλη και Παπατσώρη, που αργότερα μετονομάστηκε σε «Παναθήναια».
Το 1942, σε ηλικία 21 ετών και έπειτα από την επιμονή του συντηρητικού πατέρα της, παντρεύεται το βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα και αποκτά τα τρία της παιδιά, δύο γιους και μία κόρη. Έπειτα από πολλά χρόνια η Καββαδία θα ευγνωμονούσε τον πατέρα της, επειδή την ώθησε σε έναν αναγκαστικό γάμο, ο οποίος μπορεί να έληξε γρήγορα και άδοξα, όμως της χάρισε τα παιδιά και τα εγγόνια της, τα οποία αγαπούσε πάρα πολύ.
Αμέσως μετά το διαζύγιό της, η Τασσώ φεύγει για το Παρίσι, όπου σπουδάζει διακόσμηση. Όταν επιστρέφει, παρακολουθεί μαθήματα σκηνογραφίας και ζωγραφικής κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη, στη Σχολή Σταυράκου. Ο Τσαρούχης είναι εκείνος που την ενθαρρύνει να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο Τέχνης με τον Κάρολο Κουν.
Διαβάστε επίσης:
Σοφία Ρούμπου: Η αινιγματική ηθοποιός που επέλεξε τη σιωπή
Η πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1954, στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Κυριακάτικο Ξύπνημα». Ο Κακογιάννης τη συμπεριέλαβε και στην επόμενη ταινία του, τη «Στέλλα». Κι έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα.
Ο δεύτερος γάμος της με το συγγραφέα και μεταφραστή Βασίλη Καζαντζή τής προσφέρει μια ήρεμη και συντροφική ζωή. Στην τηλεόραση, από το 1971 μέχρι και τη χρονιά που έφυγε από τη ζωή, το 2010, συμμετείχε συνολικά σε τριάντα σειρές.
«Μα, ήμουν η μόνη που δε νοιαζόμουν εάν θα έβγαινα σαν στρίγκλα, δεν νοιαζόμουν να είμαι όμορφη. Δεν μου κακοφαίνεται, γιατί με έχουν κρατήσει στο μυαλό τους οι άνθρωποι. Δεν χρειάζεται να τους πεις όνομα, λες “η κακιά” κι αμέσως λένε “α, ναι, η Καββαδία”. Πες μου, αγάπη μου, ποια άλλη έμεινε τόσο πολύ στο ρόλο που έκανε εκτός από μένα», είχε δηλώσει με μεγάλη δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού η Τασσώ Καββαδία, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Η σπουδαία ηθοποιός πέθανε στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου 2010, σε ηλικία 88 ετών.