UNESCO: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ανακηρύσσεται η 9η Φεβρουαρίου
UNESCO: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ανακηρύσσεται η 9η Φεβρουαρίου. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», μια πρωτοβουλία με υψηλό συμβολισμό που τιμά την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με την ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού το 1857, του δημιουργού του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν».
UNESCO: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ανακηρύσσεται η 9η Φεβρουαρίου
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση της UNESCO σηματοδοτεί την αναγνώριση της διαχρονικής αξίας και της παγκόσμιας συνεισφοράς της ελληνικής γλώσσας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μακρά ιστορική της πορεία, με 40 αιώνες προφορικής και 35 αιώνες γραπτής παράδοσης, καθώς και στην καθοριστική της επίδραση στις ευρωπαϊκές γλώσσες και στη διεθνή επιστημονική ορολογία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη χώρα που έλαβε τον λόγο υπέρ της ανακήρυξης αυτής στη συνεδρίαση της UNESCO ήταν η Αϊτή — η οποία, αξίζει να υπενθυμίσουμε, υπήρξε και η πρώτη στον κόσμο που αναγνώρισε επισήμως την Ελληνική Επανάσταση και το ελληνικό κράτος.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «διεθνή αναγνώριση της διαχρονικότητας, της οικουμενικότητας και της προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά». Όπως επισήμανε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ημέρα αυτή είναι «ημέρα χαράς και υπερηφάνειας για τον ελληνισμό».
Το τελικό κείμενο της απόφασης διαμορφώθηκε έπειτα από στενή συνεργασία της ελληνικής αντιπροσωπείας στην UNESCO με κορυφαίους Έλληνες γλωσσολόγους, τον Γιώργο Μπαμπινιώτη και τον Χρήστο Κλαίρη. Η επίσημη ανακήρυξη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 43ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO τον Νοέμβριο του 2025.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, εξήρε τη σημασία της απόφασης, τονίζοντας ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, υποδέχονται με αληθινή χαρά την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Ο ίδιος υπογράμμισε πως πρόκειται για μία «επιτυχία της πολιτισμικής μας διπλωματίας» και μία αναγνώριση της διαχρονικής επιρροής της γλώσσας του Ομήρου, του Βυζαντίου, του Μακρυγιάννη και του Σεφέρη.
«Η κοινή απόφαση 88 κρατών να τιμήσουν τη μνήμη του Διονυσίου Σολωμού επιλέγοντας την ημερομηνία του θανάτου του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μας γεμίζει διπλή υπερηφάνεια. Αναγνωρίζει όχι μόνο τη σύνδεση της γλώσσας με την εθνική μας πορεία, αλλά και τη διαχρονική παγκόσμια αξία της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την απόφαση της UNESCO «νίκη υψηλού συμβολισμού». Σε επίσημη δήλωσή του, σημείωσε πως πρόκειται για διεθνή αναγνώριση της προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στην εξέλιξη του πολιτισμού, της φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία στη Βουλή ήδη από τον Μάιο του 2024.
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί σημαντικό βήμα στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό ρόλο της ελληνικής γλώσσας ως φορέα γνώσης, αξιών και ταυτότητας.
Όλα τα viral video εδώ.