Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

 

To τέλος μιας διαμάχης που χρονολογείται από το 1800 παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg γράφοντας, σε εκτενές δημοσίευμά του, ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα άναβε το πράσινο φως για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με την πάροδο του χρόνου, ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των Γλυπτών – για πολλά χρόνια – στην Αθήνα, με το σκεπτικό της ανταλλαγής.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει αντίγραφα των Μαρμάρων.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Περίπλοκο είναι, δε, το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε, την περασμένη χρονιά, με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα έλαβε πίσω 161 έργα τέχνης.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και ένα πολιτιστικό κέντρο με έδρα το Ντελαγουέρ, από το οποίο θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα μάρμαρα που αποτελούν συλλογή Αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Στόχος η διαδικασία να ξεκινήσει το 2023 και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2048.

Σε μια άλλη συμφωνία που συνήφθη πέρυσι, ένα μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα κομμάτι από τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας συμφωνίας «ανανεώσιμου δανεισμού». Ανάμεσα στα περίπλοκα εμπόδια που έλυσαν οι πρόσφατες συμφωνίες ήταν το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και άλλες νομικές αξιώσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα έργα που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι θα «λειτουργήσει εντός του νόμου» σχετικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής ιστορίας της ανθρωπότητας»

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!