Στο φως τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη
Στο φως τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη. Μια προϊστορική λιμνοθάλασσα αποκαλύπτει στοιχεία 115.000 ετών για τους προγόνους μας
Στο φως τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη
Πριν από περίπου 100.000 χρόνια, αυτή η προϊστορική λίμνη αποτελούσε ένα σημείο υψηλής κυκλοφορίας στην Αραβική Χερσόνησο. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες προϊστορικές τοποθεσίες, τα στοιχεία δείχνουν ελάχιστες ενδείξεις κυνηγιού ή μακροχρόνιας διαμονής. Αυτό υποδηλώνει ότι η λίμνη λειτουργούσε ως ένας απλός σταθμός ανεφοδιασμού με νερό κατά τη διάρκεια των μακρινών μεταναστεύσεων των αρχαίων ανθρώπων. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι «τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις όχθες της λίμνης κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου ξηρασίας για να καλύψουν την ανάγκη τους για πόσιμο νερό».
Το κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση αυτών των λεπτομερών αποτυπωμάτων ήταν η λάσπη της λίμνης. Παρόμοια με την περίπτωση ενός ολόκληρου νοθοσαύρου που βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση επειδή ήταν τυλιγμένος από λάσπη, η μοναδική σύσταση του αρχαίου λάσπινου εδάφους προστάτευσε τις λεπτές λεπτομέρειες των πατημασιών. Οι επιστήμονες εξετάζουν γιατί αυτή η «αρχαία» λάσπη ήταν τόσο ξεχωριστή, καθώς σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι πατημασιές χάνουν τις μικρές λεπτομέρειες μέσα σε δύο ημέρες και γίνονται μη αναγνωρίσιμες εντός τεσσάρων, παρατηρήσεις που ισχύουν και για άλλα ίχνη θηλαστικών.
Μετά την ανακάλυψη, οι επιστήμονες στράφηκαν στην ταυτότητα των δημιουργών αυτών των ιχνηλασιών. Οι ερευνητές αποδίδουν τα αποτυπώματα σε Homo sapiens, βασιζόμενοι τόσο στο μέγεθός τους όσο και στην απουσία Νεάντερταλ από την περιοχή εκείνη την εποχή. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες: «Επτά ίχνη ανθρωποειδών εντοπίστηκαν και βάσει των αρχαιολογικών στοιχείων που διαθέτουμε για την εξάπλωση του Homo sapiens στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αραβία, αλλά και της απουσίας του Νεάντερταλ από την Ανατολική Μεσόγειο εκείνη την εποχή, θεωρούμε ότι ο Homo sapiens είναι υπεύθυνος για αυτά τα ίχνη. Επιπλέον, το μέγεθος της πατημασιάς είναι πιο συμβατό με εκείνο του πρώιμου homo sapiens».
Αυτή η έρευνα προσφέρει μια σημαντική ένδειξη: ο Homo sapiens θα μπορούσε να είναι το τελευταίο ανθρωποειδές πρωτεύον θηλαστικό που έζησε σε εύκρατο κλίμα πριν την εποχή των παγετώνων. Η ανακάλυψη των ιχνών αυτών ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση των μεταναστευτικών διαδρομών και των περιβαλλοντικών συνθηκών που διαμόρφωσαν την πρώιμη ανθρώπινη ιστορία στην Αραβική Χερσόνησο.