Η βεβήλωση του Σαρλό: Όταν ο νεκρός Τσάπλιν “ξαναβγήκε” από τον τάφο για λύτρα!
Η βεβήλωση του Σαρλό: Όταν ο νεκρός Τσάπλιν “ξαναβγήκε” από τον τάφο για λύτρα! Ένας θρύλος της κωμωδίας, θύμα μιας ανατριχιαστικής εγκληματικής πράξης
Η βεβήλωση του Σαρλό: Όταν ο νεκρός Τσάπλιν “ξαναβγήκε” από τον τάφο για λύτρα! Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο αθάνατος “Ανθρωπάκος” με το χαρακτηριστικό μουστακάκι-μύγδαλο (που, δυστυχώς, αργότερα έγινε το σήμα κατατεθέν ενός αρχιμακελάρη των λαών), το μπαστούνι και τα ρούχα που φαινόντουσαν δυο νούμερα μεγαλύτερα, έφυγε από τη ζωή ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1977 στην Ελβετία, σε ηλικία 88 ετών.
Η βεβήλωση του Σαρλό: Όταν ο νεκρός Τσάπλιν “ξαναβγήκε” από τον τάφο για λύτρα!
Ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο Corsier-sur-Vevey, και όλοι πίστεψαν πως ο μεγάλος Σαρλό αναπαύθηκε πια εν ειρήνη. Όμως, τρεις μήνες μετά, τον Μάρτιο του 1978, ο Τσάρλι Τσάπλιν “βγήκε” από τον τάφο του!
Μια πράξη που ξεπερνά τα όρια της φαντασίας, δύο άνδρες εισέβαλαν με κάθε προφύλαξη στο σιωπηλό κοιμητήριο αναζητώντας το ταφικό μνημείο του δημοφιλούς ηθοποιού. Δεν χρειάστηκε να ψάξουν πολύ. Ο τάφος του Τσάπλιν ξεχώριζε από τους άλλους: ένα μεγαλοπρεπές μνημείο από λευκή πέτρα, με έναν ξύλινο σταυρό και την απλή επιγραφή: “Τσαρλς Τσάπλιν 1889 – 1977“. Αφού ξέθαψαν το φέρετρο, το φόρτωσαν σε ένα μικρό φορτηγό και το μετέφεραν σε μια απομακρυσμένη φυτεία καλαμποκιού, όπου το ξανάθαψαν πρόχειρα, “για να πάνε να στεγνώσουν… την αμαρτία τους”, όπως λέει χαρακτηριστικά το κείμενο.
Η είδηση της κλοπής της σορού διαδόθηκε αστραπιαία. Οι δημοσιογράφοι μαζεύτηκαν σαν τις μύγες γύρω από το κοιμητήριο, αλλά “πτώμα δεν υπήρχε”. “Ο τάφος είναι άδειος και το φέρετρο λείπει“, ενημέρωσαν οι αστυνομικοί τους εκπροσώπους του Τύπου. Η Ελβετική αστυνομία ξεκίνησε άμεσα έρευνες, και όταν συνειδητοποίησε την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ζήτησε τη βοήθεια της Interpol. Οι προσπάθειές τους, όμως, ήταν άκαρπες στην αρχή.
Διάφορες φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν: κάποιοι έλεγαν ότι το φέρετρο είχε κλαπεί από φανατικούς θαυμαστές του ηθοποιού, οι οποίοι ήθελαν να ικανοποιήσουν την υποτιθέμενη τελευταία του επιθυμία να ταφεί στην Αγγλία. Άλλοι υποστήριξαν ότι ο Τσάπλιν ήταν Εβραίος και οι κάτοικοι του ελβετικού χωριού δεν ανέχονταν να είναι θαμμένος ένας Εβραίος σε χριστιανικό νεκροταφείο, μια θεωρία που αντικατοπτρίζει τις προκαταλήψεις της εποχής.
Όμως, δέκα εβδομάδες μετά την κλοπή της σορού του Τσάρλι Τσάπλιν, το πραγματικό κίνητρο του εγκλήματος αποκαλύφθηκε. Ήταν Μάιος του 1978 όταν η οικογένεια του Σαρλό άρχισε να δέχεται περίεργα τηλεφωνήματα από άγνωστους που ζητούσαν λύτρα. Οι εκβιαστές παραδέχτηκαν ότι είχαν ξεθάψει τη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν και απειλούσαν ότι δεν θα την επέστρεφαν αν δεν τους δίνονταν το ασύλληπτο ποσό των 600.000 δολαρίων. Η οικογένεια αρνήθηκε κατηγορηματικά να ενδώσει στον εκβιασμό, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι “εκπτώσεις”: τα 600.000 δολάρια έγιναν 250.000. Η ιστορία με τα τηλεφωνήματα κράτησε αρκετές ημέρες, με τους απαγωγείς να γίνονται ακόμα πιο απειλητικοί, εκβιάζοντας το υπηρετικό προσωπικό ότι θα σκοτώσουν τις οικογένειές τους.
Η αστυνομία, που παρακολουθούσε τα τηλέφωνα, ένα πρωί παγίδευσε και τους διακόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους στην περιοχή της Λωζάνης, περιμένοντας την κλήση των κακοποιών. Όταν αυτοί τηλεφώνησαν για να κάνουν γνωστή την τελευταία τους απαίτηση, η αστυνομία τους παγίδευσε. Ο ένας από τους δύο κακοποιούς, ο Ρόμαν Βάρντας από την Πολωνία, συνελήφθη την ώρα που τηλεφωνούσε στην οικογένεια του Τσάπλιν, και λίγες ώρες μετά συνελήφθη και ο συνεργός του, ο Γκάντζο Γκάνεβ από τη Βουλγαρία.
Μετά τη σύλληψη των δύο κακοποιών, το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί και η σορός του Τσάρλι Τσάπλιν. Ωστόσο, οι απαγωγείς δεν θυμόντουσαν που είχαν θάψει το φέρετρο! Χρειάστηκαν δυόμιση μήνες αναζήτησης, με τη συνδρομή σκύλων και εργατών, για να βρεθεί επιτέλους ο τόπος στο χωράφι καλαμποκιού όπου είχαν σκεπάσει το φέρετρο. Και έτσι, ο Τσάρλι Τσάπλιν επέστρεψε στο φως…
Έγινε ξανά μια λαμπρή εξόδιος ακολουθία, αλλά τούτη τη φορά, για να αποφευχθούν μελλοντικές βεβηλώσεις, στον τάφο ρίχτηκε οπλισμένο σκυρόδεμα. Πλέον, ούτε με σκαπτικό μηχάνημα δεν θα μπορούσε κάποιος να φτάσει στο φέρετρο του Τσάπλιν, διασφαλίζοντας την αιώνια ανάπαυσή του. Οι δύο κακοποιοί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για διατάραξη της ειρήνης των νεκρών και απόπειρα εκβιασμού. Ο Βάρντας έμεινε τέσσερα χρόνια στη φυλακή και ο Γκάνεβ έπεσε στα μαλακά ως συνεργός με 18μηνη φυλάκιση. Αξιοσημείωτο είναι πως, όταν αποφυλακίστηκαν, έστειλαν επιστολή μεταμέλειας και συγγνώμης στην οικογένεια του “συγχωρεμένου”, και η οικογένεια, σε μια πράξη μεγαλοψυχίας, τους συγχώρεσε.