Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ένα φαινόμενο που κάνει τους ωκεανούς να φωσφορίζουν

Το μυστήριο των «Milky Sea». Ένα φαινόμενο των ωκεανών σαν βγαλμένο από παραμύθι

Το φαινόμενο «Milky Sea», ή αλλιώς «Γαλακτώδης Θάλασσα», μαγεύει τους ναυτικούς εδώ και αιώνες, με την επιφάνεια του νερού να φωσφορίζει σαν να κρύβει αστέρια στα βάθη της. Υπάρχουν αναφορές για ωκεανούς που λάμπουν από άκρη σε άκρη, δημιουργώντας εικόνες που μοιάζουν υπερφυσικές.

Το 1967, ο αξιωματικός J. Brunskill από το πλοίο SS Ixion περιέγραψε το φαινόμενο που παρατήρησε στην Αραβική Θάλασσα, σημειώνοντας ότι το φως ήταν τόσο έντονο που άλλαζε το χρώμα του ορίζοντα. Λίγα χρόνια αργότερα, το πλήρωμα του MV Westmorland έζησε μια παρόμοια εμπειρία. Ο κυβερνήτης PW Price μίλησε για μια καταπράσινη, λαμπερή θάλασσα που έκανε τη νύχτα να μοιάζει με μέρα.

Αν και το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, οι επιστημονικές απαντήσεις παραμένουν περιορισμένες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα. Ο Justin Hudson, φοιτητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, συνέλεξε πάνω από 400 μαρτυρίες σχετικές με το φαινόμενο, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων που φιλοδοξεί να βοηθήσει στην πρόβλεψή του.

Ο Hudson ελπίζει ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση του φαινομένου και ίσως ακόμα και σε αποστολές με ερευνητικά σκάφη σε περιοχές όπου παρατηρείται, ώστε να μελετηθεί από κοντά.

Τι κρύβεται πίσω από τη λάμψη

Το φως των «γαλακτωδών θαλασσών» έχει παρομοιαστεί από ναυτικούς με τα φωσφορίζοντα αυτοκόλλητα που συχνά στολίζουν ταβάνια παιδικών δωματίων. Η έντασή του είναι τέτοια που επιτρέπει ακόμα και την ανάγνωση μέσα στη νύχτα, χωρίς άλλη πηγή φωτός.

Μερικά από αυτά τα φαινόμενα καλύπτουν περιοχές χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και μπορούν να παραμείνουν ενεργά για εβδομάδες ή και μήνες. Τα πιο μεγάλα είναι ορατά ακόμη και από δορυφόρους, όπως αποκάλυψε μελέτη του 2021. Η επικρατέστερη επιστημονική θεωρία αποδίδει το φαινόμενο σε τεράστιες ποσότητες μικροσκοπικών βακτηρίων με την ικανότητα να παράγουν φως – γνωστά ως Vibrio harveyi. Το 1985, μια τυχαία δειγματοληψία από ερευνητικό πλοίο παρείχε τα πρώτα στοιχεία που συνδέουν αυτά τα βακτήρια με το φαινόμενο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο καθηγητής Steven Miller, ο οποίος μελετά το φαινόμενο για δεκαετίες, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ποιες ακριβώς είναι οι συνθήκες που οδηγούν σε τόσο έντονη λάμψη; Είναι ένδειξη υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος ή προειδοποίηση για προβλήματα;

Το Milky Sea συνεχίζει να αποτελεί έναν μαγευτικό γρίφο της φύσης. Με τα νέα εργαλεία και τις βάσεις δεδομένων, οι επιστήμονες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην αποκάλυψη των μυστικών του. Ως τότε, όμως, η θάλασσα θα συνεχίσει να προσφέρει στους τυχερούς παρατηρητές της ένα θέαμα που μοιάζει να έρχεται από τα όνειρα.

 

Όλα τα viral video εδώ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!