Έρχεται παραμονή Πρωτοχρονιάς ισχυρή μαγνητική καταιγίδα
Η μαγνητική καταιγίδα θα ξεκινήσει πρωινές ώρες
Από το γράφημα στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ηλιακής Αστρονομίας του IKI και του ISTP RAS προκύπτει ότι μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα μπορεί να επηρεάσει τη Γη ακριβώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Μια αρχικά ασθενής μαγνητική καταιγίδα είναι πιθανό να ξεκινήσει τις πολύ πρωινές ώρες στις 31 Δεκεμβρίου. Προβλέπεται άνοδος στο επίπεδο G3 μέχρι το μεσημέρι. Αργότερα το βράδυ αναμένεται να εξασθενήσει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέχρι τις 9 το πρωί της 1ης Ιανουαρίου του νέου έτους, η μαγνητόσφαιρα της Γης θα ηρεμήσει πλήρως.
Η πιθανότητα μιας μαγνητικής καταιγίδας στις 31 Δεκεμβρίου είναι 15%, και μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα είναι 25%. Την 1η Ιανουαρίου, αυτές οι τιμές είναι 40% και 25%, αντίστοιχα.
Η μαγνητοσφαιρική υποκαταιγίδα ή και μαγνητική υποκαταιγίδα ή απλά υποκαταιγίδα είναι φαινόμενο του γεωδιαστήματος. Μέσω του ηλιακού ανέμου ιονισμένα κύματα σωματιδίων προερχόμενα από τον Ήλιο αλληλεπιδρούν με τη μαγνητόσφαιρα προκαλώντας αναταραχές.
Το φαινόμενο
Η μαγνητοσφαιρική υποκαταιγίδα ή και μαγνητική υποκαταιγίδα ή απλά υποκαταιγίδα είναι φαινόμενo του γεωδιαστήματος. Μέσω του ηλιακού ανέμου ιονισμένα κύματα σωματιδίων προερχόμενα από τον Ήλιο αλληλεπιδρούν με τη μαγνητόσφαιρα προκαλώντας αναταραχές. Συσσωρεύονται στα δυνατά μαγνητικά πεδία των πόλων της Γης σε ψηλά γεωγραφικά πλάτη και σε περιοχές που κυριαρχεί νύχτα με συνέπεια το σέλας. Κατά συνέπεια είναι το φαινόμενο που το προκαλεί. Με τη βοήθειά των στατιστικών των υποκαταιγίδων υπολογίζεται το μέγεθος της γεωμαγνητικής δραστηριότητας, δηλαδή των φαινομένων των μαγνητικών καταιγίδων και υποκαταιγίδων που με τη βοήθεια κάποιων εκρηκτικών ηλιακών φαινομένων προκαλούν τις γεωμαγνητικές καταιγίδες. Είναι πιο ισχυρές κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου ενός ηλιακού κύκλου και σε αυτή την περίπτωση τα φαινόμενα της ηλιακής δραστηριότητας, ισχυροποιούνται και πληθαίνουν, συμπερασματικά τότε δεν συμβαίνουν αυτοτελείς. Τα δεδομένα των μαγνητικών υποκαταιγίδων που καθίστανται υπεύθυνα για τον σχηματισμό του σέλαος και τη μαγνητική δραστηριότητα υπολογίζονται κυρίως με τη βοήθεια γεωμαγνητικών δεικτών, στην προκειμένη περίπτωση του δείκτη “ΑΕ” που υπολογίζει την παγκόσμια ποσότητα των ιονισμένων σελαϊκών ηλεκτροχειμάρρων [αγγ. AE(I) / Auroral Electrojet (Index) ]. Η διάρκειά τους κυμαίνεται από μία έως κάποιες ώρες. Είναι γενικά το εντυπωσιακό τους αποτέλεσμα αυτό που γίνεται ορατό από το ανθρώπινο μάτι και όχι το φαινόμενο που τις προκάλεσε.
Όλα τα viral video εδώ.