Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κύπελλα Ευρώπης: 11 προκρίσεις σε νοκ άουτ ο Ολυμπιακός μετά το 2010 και… 7 όλοι μαζί ΑΕΚ – Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

Από το 2010 άλλαξαν πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κυρίως σε ότι αφορά τις τελετές παράδοσης-παραλαβής διοικητικής σκυτάλης στις τέσσερις μεγαλύτερες ΠΑΕ της χώρας.

Στον Ολυμπιακό τα ηνία πέρασαν από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Γιάννης Αλαφούζος ανέλαβε να σώσει τον Παναθηναϊκό από τα… συντρίμμια που άφησε πίσω της η περίφημη πολυμετοχικότητα, στην ΑΕΚ είχαμε την επιστροφή του Δημήτρη Μελισσανίδη, ενώ στον ΠΑΟΚ ξημέρωσε η εποχή Ιβάν Σαββίδη.

Οι εγχώριες αντιπαραθέσεις άρχισαν να φουντώνουν ολοένα και περισσότερο και η τοξικότητα έφτασε σε μη υποφερτά επίπεδα για το μέσο υγιή Έλληνα φίλαθλο.

Τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα

Η Ευρώπη, ωστόσο, προσέφερε πάντα έναν πιο ψύχραιμο δείκτη αξιολόγησης για την παρουσία κάθε ομάδας. Γιατί εκεί οι μάχες δίνονται πάντα επί ίσοις όροις. Στην Ευρώπη κρίνονται άπαντες με ίδια μέτρα και ίδια σταθμά. Τη συγκεκριμένη διαπίστωση, άλλωστε, χρησιμοποιούσαν ως χρόνιο επιχείρημα οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού, εκμεταλλευόμενοι τη χρόνια αδυναμία των «ερυθρόλευκων» να ξεπεράσουν τη σκόπελο των ομίλων του Champions League και να βρεθούν στα νοκ άουτ.

O αξιόπιστος Ολυμπιακός, ο ανερχόμενος ΠΑΟΚ και οι… εξαφανισμένοι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός

Τι συμβαίνει, όμως, μετά το 2010 σε ότι αφορά την εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου στα κύπελλα Ευρώπης; Ουσιαστικά η φετινή σεζόν αποτελεί τον καθρέφτη όσων ζούμε από την εκκίνηση της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Ο Ολυμπιακός αποδεικνύεται, μακράν του δεύτερου, ο πιο συνεπής ευρωπαϊκός μας πρεσβευτής, ο ΠΑΟΚ αναπτύσσει μια αξιοπρόσεκτη δυναμική – για τα δικά του ιστορικά δεδομένα – που του επιτρέπει να «φλερτάρει» έντονα με μια σπουδαία υπέρβαση, ενώ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός βιώνουν τα «πέτρινα χρόνια» της ευρωπαϊκής τους ιστορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο Ολυμπιακός μετρά σ’ αυτές τις 14 σεζόν 11 παρουσίες σε νοκ άουτ των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ και ο ΠΑΟΚ 6, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν καταφέρει παρέα να φτάσουν μετά τη φάση των ομίλων μόλις και μετά βίας… μία φορά! Μαζί!

Ας δούμε αναλυτικά την παρουσία των τεσσάρων «πρεσβευτών» μας στα Κύπελλα Ευρώπης από τη σεζόν 2010-11.

Ολυμπιακός: Έχει τη σταθερότητα, του λείπει η υπέρβαση

Στα χρόνια διοίκησης του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός επιδεικνύει μια αξιοπρόσεκτη σταθερότητα στα ευρωπαϊκά του ταξίδια καθώς βρίσκεται σχεδόν ανελλιπώς στα νοκ άουτ που ακολουθούν τη φάση των ομίλων.

Έχοντας στο παλμαρέ της ανεπανάληπτες προκρίσεις απέναντι σε συλλόγους – κολοσσούς όπως η Μίλαν ή η Άρσεναλ, αυτό που λείπει στην ομάδα του Πειραιά είναι… το παραπάνω βήμα. Η πολυπόθητη υπέρβαση που θα τη στείλει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ίσως το Conference League να προσφέρει στον Ολυμπιακό μια ιστορική ευκαιρία.

Αναλυτικά η παρουσία των “ερυθρόλευκων” έχει ως εξής:

  • 2010-11: Αποκλείστηκε στα καλοκαιρινά προκριματικά του Europa League
  • 2011-12: Προκρίθηκε στους “16” του Europa League
  • 2012-13: Προκρίθηκε στους “32” του Europa League
  • 2013-14: Προκρίθηκε στους “16” του Champions League
  • 2014-15: Προκρίθηκε στους “32” του Europa League
  • 2015-16: Προκρίθηκε στους “32” του Europa League
  • 2016-17: Προκρίθηκε στους “16” του Europa League
  • 2017-18: Aποκλείστηκε στους ομίλους του Champions League
  • 2018-19: Προκρίθηκε στους “32” του Europa League
  • 2019-20: Προκρίθηκε στους “16” του Europa League
  • 2020-21: Προκρίθηκε στους “16” του Europa League
  • 2021-22: Προκρίθηκε στα playoffs του Europa League
  • 2022-23: Αποκλείστηκε στους ομίλους του Europa League
  • 2023-24: Έχει προκριθεί στα playoffs του Conference League
Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!