Για την κούπα τη «βαριά» – Πώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας και το επιτελείο του έφτιαξαν την ομάδα-όνειρο, που τώρα είναι το φαβορί για τον τίτλο
Oι εκλογές εκλογές αλλά και το Final 4 ,Final 4!
Ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται στο Κάουνας και όλα μπορούν να συνδυαστούν καθώς στις 21 του μήνα που οι «ερυθρόλευκοι» στοχεύουν να είναι στον τελικό θα διεξαχθούν και οι εκλογές στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον μεγάλο και για τα δύο με τον Ολυμπιακό να έχει βάλει πλώρη για την κατάκτηση του 4ου ευρωπαϊκού του τροπαίου. Και πρώτου μετά το 2013, τότε που έκανε το back to back (2012) σε κατακτήσεις. Με την αρχή να είχε γίνει το 1997 με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο.
Ο Σέρβος δάσκαλος του μπάσκετ, που δεν είναι εν ζωή, ήταν στον πάγκο και στον τίτλο του 2012. Για να αποχωρήσει και τη θέση του να πάρει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Που έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής ο οποίος κατέκτησε τη Euroleague. Τώρα ετοιμάζεται να πάρει μια ακόμα, ξανά με τον Ολυμπιακό.
Έγραψε ιστορία
Τον οποίο οδήγησε σε δεύτερη σερί παρουσία σε Final 4, έχοντας κάνει και το ρεκόρ με την κατάληψη της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης. Που δεν το είχε κάνει ξανά άλλη ελληνική ομάδα. Πώς φτάσαμε όμως να μιλάμε για, κατά πολλούς φέτος, την καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα; Υπάρχουν μυστικά; Υπάρχουν. Τα πάντα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2021. Τότε που σταμάτησε ο Βασίλης Σπανούλης. Το τέλος μιας σπουδαίας καριέρας με την ερυθρόλευκη φανέλα. Αλλά και το τέλος στη λατρεία του ενός παίκτη.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αρέσκεται στο σύνολο. Δεν κοιτάει τα πρόσωπα. Κοιτάει τα χαρακτηριστικά που μπορούν να «κουμπώσουν». Σαφώς με παίκτες-προσωπικότητες. Για να του κάνουν αυτό που ονειρεύεται, αλλά και στοχεύει ως προπονητής. Μια ομάδα που να μπορεί να αλλάζει αγωνιστικά πρόσωπα και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που βγαίνουν από ένα παιχνίδι. Δύο χρόνια μετά μπορεί να πει πως το κατάφερε. Οι μύστες του μπάσκετ έχουν να λένε για τα πολλά plays των «ερυθρόλευκων». Όπου plays σε ελληνικά σημαίνει τακτικές επιθέσεων. Όλα αυτά ξεδιπλώθηκαν στη δύσκολη σειρά αγώνων με τη Φενέρμπαχτσε. Η τουρκική ομάδα μπλόκαρε την κίνηση της μπάλας, στην οποίο είναι εξαιρετικός ο Ολυμπιακός. Επίσης, δεν άφησε ελεύθερα μεγάλα σουτ από την περιφέρεια, που είναι ένα ακόμα μεγάλο όπλο. Κι έτσι κράτησε τους «ερυθρόλευκους» στα 4 πρώτα παιχνίδια, κάτω από τους 80 πόντους.
Ποια τα πρόσωπα τουσταφ του Ολυμπιακού με τις νέες ιδέες,το δυνατό σκάουτινγκκαι τη μεταξύ τους χημεία, που είναι ορατή
Και άλλες λύσεις
Έπαιξε σκληρή άμυνα, αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε κι άλλες λύσεις. Φάνηκαν στο 4ο δεκάλεπτο, του τέταρτου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε. Τότε που ο Σακίλ Μακ Κίσικ πήγαινε σε ατομικές επιθέσεις προς το καλάθι, το λεγόμενο ντράιβ. Για να φτάσει σε σημείο ο Αμερικανός να βάλει 20 πόντους. Με την άμυνα της Φενέρμπαχτσε να είναι «απλωμένη» σε άλλο στυλ, το ένας με έναν ήταν το ιδανικό. Πάνω εκεί έριξε το βάρος και στο 5ο ματς στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός πήρε πανηγυρικά τη νίκη και την πρόκριση. Μια «Λερναία Ύδρα» έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και το επιτελείο του. Το οποίο κάνει εξαιρετική ομαδική δουλειά.
Με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως εκτός από τα πολλά συστήματα, που έχουν δουλευτεί, γίνεται και εξαιρετικό σκάουτινγκ στον αντίπαλο. Σε τέτοιο βαθμό που τίποτα δεν μπορεί να εκπλήξει τον Ολυμπιακό. Ο Χρήστος Παππάς, που είναι το δεξί χέρι του Μπαρτζώκα, και οι Γιώργος Μποζίκας, Στέφανος Τριαντάφυλλος, Μιχάλης Καλαβρός έχουν «δέσει» εξαιρετικά.
Οι αναλύσεις που κάνουν και οι ιδέες τους ξεπερνούν τα τετριμμένα του μπάσκετ και δημιουργούν δικές τους τακτικές. Είναι ένα από τα πολλά μυστικά που έχει ο Ολυμπιακός. Δύσκολα θα γίνει ειδική αναφορά για κάποιον σε ένα τέτοιο δυνατό επιτελείο. Ωστόσο, ο Χρήστος Παππάς, που θα τον δείτε συχνά πυκνά δίπλα στον Μπαρτζώκα να συζητούν κατά τη διάρκεια των αγώνων έχει ένα μικρό μερίδιο παραπάνω στα plays που ετοιμάζονται. Καθώς και ο Στέφανος Τριαντάφυλλος θεωρείται μετρ στην ανάλυση του αντιπάλου. Τον είχε πάρει ο Δημήτρης Ιτούδης και στο επιτελείο του στην Εθνική Ελλάδας.
Με βασικό συστατικό τον ελληνικό «κορμό»
Ο ψυχισμός μιας ομάδας παίζει μεγάλο ρόλο, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας.
Πόσω μάλλον για τον Ολυμπακό, που τον διακατέχει το πάθος. Πώς «κλειδώνει» αυτό; Με τον ελληνικό κορμό. Η επιμονή στην εύρεση Ελλήνων παικτών που να μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι μεγάλη. Ακόμα και ο Σάσα Βεζένκοφ είναι παίκτης που έχει «μπολιαστεί» με την ελληνική εκρηκτικότητα και το πάθος. Αποτελεί μέλος του κορμού Ελλήνων, μαζί με τους Κώστα Σλούκα, Κώστα Παπανικολάου, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, αλλά και τον Μιχάλη Λούντζη.
Βγήκαν μπροστά
Οι τρεις πρώτοι, προεξάρχοντος του Σλούκα, «καθάρισαν» στο κομβικό πέμπτο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε. Τρομερές οι άμυνες του «Παπ», που επίσης στην πρώτη περίοδο έβαλε 10 πόντους. Ο αρχηγός έδωσε το έναυσμα κι ενώ αγωνίστηκε με μια ίωση να τον ταλαιπωρεί. Τη σκυτάλη πήρε ο υπαρχηγός Κώστας Σλούκας, που «ανέβασε» στο δεύτερο ημίχρονο και τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο Μπαρτζώκας θέλει τον κορμό να είναι ελληνικός, επιζητώντας το πάθος και την αγάπη για τη φανέλα της ομάδας. Το έκανε και στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.
Ψάχνοντας ήδη παίκτες που μπορούν να βγουν μπροστά και να συνεχίσουν το έργο εκείνων που είναι πρωταγωνιστές στην παρούσα φάση. Μετράει πολύ στα κρίσιμα παιχνίδια η ταυτότητα μας ομάδας να χαρακτηρίζεται από παίκτες της χώρας από την οποία προέρχεται. Η ελληνική ψυχή θα είναι αυτή πο υ θα «μιλήσει» και στο Final 4 του Κάουνας για να έρθει ο τίτλος.
Ο «πύργος» Φαλ, ο Ουόκαπ και οι ρολίστες
Σε ανύποπτο χρόνο ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αναφερθεί στις πολλές λειτουργίες του Μουστάφα Φαλ, στην τακτική του Ολυμπιακού. Ο θηριώδης σέντερ (2.18 ύψος) είναι ένα από τα μεγάλα σημεία αναφοράς. Η συμβολή του στη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας είναι σημαντική. Επίσης μπορεί να δημιουργεί και φάσεις, αφού «διαβάζει» εξαιρετικά τις αντίπαλες άμυνες. Για παράδειγμα, ήταν από τους παίκτες-κλειδιά για να έρθει η νίκη στην 5η αναμέτρηση με τη Φενέρ.
Τα drives
Ο Ολυμπιακός πήγε σε δημιουργία επιθέσεων, στο ένας με έναν, φέρνοντας την μπάλα, από τα μέσα προς τα έξω. Δηλαδή, από το «ζωγραφιστό» κοντά στην μπασκέτα προς την περιφέρεια. Η μπάλα πήγαινε στον Φαλ, που την «έστρωνε» έξω στους συμπαίκτες του, για να κάνουν επιθέσεις στο ένας με έναν, «τρυπώντας» την άμυνα της τουρκικής ομάδας. Ο Γάλλος σέντερ δύσκολα κάνει λάθος στις πάσες και είναι ένα προσόν που εκμεταλλεύεται ο Μπαρτζώκας. Εκτός από την παρουσία του κάτω από την μπασκέτα, τόσο αμυντικά όσο και επθετικά.
Ξεχωριστό και το κεφάλαιο με τον Τόμας Ουόκαπ. Γρήγορα πόδια, δυνατή άμυνα και δημιουργία. Δεν φάνηκε στα playoffs, αλλά δύσκολα θα συμβεί ξανά. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να φανούν τα αμυντικά προτερήματα του Αϊζάια Κάνααν. Ο Αμερικανός δεν σκοράρει μόνο, αλλά το έχει στην άμυνα, με ανάλογες δυνατότητες όπως του Ουόκαπ.
Στο κάδρο και οι Ταρίκ Μπλακ, Άλεκ Πίτερς που βάζουν ιδιαίτερα στοιχεία στο σύνολο. Όλα αυτά δείχνουν πως ο Ολυμπιακός μπορεί να μεταλλάσσεται αγωνιστικά και να βρίσκει λύσεις σε κάθε πρόβλημα που θα του παρουσιαστεί. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ένα εκ των φαβορί για να πάρει το τρόπαιο.
Δημοσιεύτηκε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» στις 14/5