Απίστευτο: Η κυβέρνηση του Ιράν απειλεί με Φυλακή και Βασανιστήρια τις οικογένειες των αθλητών της στο Μουντιάλ – Δείτε Γιατί
Η κατάσταση στο Ιράν με τις Διαδηλώσεις και τις εξεγέρσεις φαίνεται πως έχει καταπιεί την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου προσπαθεί να καταπνίξει κάθε μορφή αντίστασης. Έτσι οι ποδοσφαιριστές αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον ύμνο στο ματς με την Αγγλία. Συνεπώς η κυβέρνηση απειλεί τους ποδοσφαιριστές με φυλακή και βασανισμούς στις οικογένειές τους.
Υπενθυμίζεται πως το Ιράν «βράζει» και συνεχίζουν οι διαδηλώσεις για περισσότερους από δύο μήνες, τότε που η 22χρονη Μαχσά Αμινί φέρεται να δολοφονήθηκε επειδή δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ της…
Στο πλευρό των διαδηλωτών, λοιπόν, έχει σταθεί η εθνική ομάδα της χώρας. Μάλιστα, πριν από τον αγώνα με την Αγγλία στάθηκε σιωπηλή στον εθνικό ύμνο της χώρας και δεν τραγούδησε.
«Οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι σωστές και ο λαός μας δεν είναι ευτυχισμένος», δήλωσε ο αρχηγός, Ehsan Hajsafi, στους δημοσιογράφους μετά τον αγώνα. Ο Hajsafi ανέφερε, επίσης, ότι οι οικογένειες των θυμάτων «πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους, τους υποστηρίζουμε και τους συμπονούμε».
Στο μεταξύ, το CNN μετέδωσε τη Δευτέρα πως οι οικογένειες της ιρανικής ομάδας έχουν «απειληθεί με φυλάκιση και βασανιστήρια εάν οι παίκτες δεν “συμπεριφερθούν όπως πρέπει” στην αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι Ιρανοί δημοσιογράφοι σε συνέντευξη Τύπου «στρίμωξαν» τον προπονητή των ΗΠΑ, Gregg Berhalter, και τον αρχηγό της ομάδας, Tyler Adams.
Ερωτηθείς για την πολιτική στο Ιράν, ο Berhalter είπε: «Δεν ξέρω αρκετά για την πολιτική, είμαι προπονητής ποδοσφαίρου».
Ο Berhalter ασχολήθηκε επίσης με τη διαμάχη που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, όταν το U.S. Soccer δημοσίευσε μια εκδοχή της ιρανικής σημαίας στην οποία το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας είχε σβηστεί. Ο προπονητής είπε ότι ο ίδιος, το επιτελείο του και οι παίκτες του «δεν είχαν ιδέα γι’ αυτό που έβγαλε το U.S. Soccer». Οι αναρτήσεις διαγράφηκαν αργότερα.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εκ μέρους μας είναι να ζητήσουμε συγγνώμη, αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο είχαμε γνώση», ανέφερε ο Berhalter.
Ένας άλλος Ιρανός δημοσιογράφος είπε στον Adams ότι πρόφερε λάθος το «Ιράν» και ρώτησε τον αρχηγό για το γεγονός ότι «εκπροσωπεί μια χώρα που έχει τόσο πολλές διακρίσεις κατά των μαύρων».
«Ζητώ συγγνώμη για τη λανθασμένη προφορά της χώρας σας», ανέφερε ο Adams. «Υπάρχουν διακρίσεις όπου κι αν πας. Ένα πράγμα που έχω μάθει, ειδικά ζώντας στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και έχοντας αναγκαστεί να προσαρμοστώ σε διαφορετικές κουλτούρες και να αφομοιωθώ κατά κάποιον τρόπο σε διαφορετικές κουλτούρες, είναι ότι στις ΗΠΑ συνεχίζουμε να κάνουμε πρόοδο κάθε μέρα», ανέφερε.