Δημογραφικό: Στα χέρια της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη η μεγάλη έρευνα για την οικογένεια
Το δημογραφικό ζήτημα παραμένει τον υπ’ αριθμόν «ένα» κίνδυνο της χώρας και τα αποτελέσματα της έκθεσης αποκαλύπτουν χρήσιμα στοιχεία και τον παλμό της κοινωνίας
Συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, είχαν στελέχη της Υδρογείου Ασφαλιστικής και ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Αντικείμενο της επαφής η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Οικογένεια και Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία», που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της επετείου για τα 50 χρόνια της εταιρείας.
Με βάση δείγμα 1.000 ατόμων, η έρευνα αξιοποίησε ποιοτική ανάλυση στο πλαίσιο ερευνητικού έργου του ΕΚΚΕ (Μάρτιος-Ιούνιος 2023) και πανελλαδική ποσοτική έρευνα από την MRB Hellas, αναδεικνύοντας σε βάθος τις σύγχρονες αντιλήψεις για την οικογένεια. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι βασικές προκλήσεις όπως η οικονομική ανασφάλεια και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και ο ρόλος των οικογενειακών επιχειρήσεων. Συνολικά, η έρευνα υπογραμμίζει τη διαχρονική αξία της οικογένειας ως πυλώνα της κοινωνίας, παρά τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής.
Η κα. Βασιλική Γεωργιάδου (Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύντρια ΕΚΚΕ) και η κα. Ιωάννα Τσίγκανου (Επιστημονικά Υπεύθυνη της Έρευνας & Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών) παρουσίασαν τα ευρήματα και τις πολιτικές τους προεκτάσεις στην υπουργό, τονίζοντας τις σημαντικές γνώσεις που προσφέρει η έρευνα για το μεταβαλλόμενο τοπίο της οικογένειας.
Το δημογραφικό και οι τάσεις
Ενδεικτικά, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα των ερευνών που αναδεικνύουν την τάση των Ελλήνων να μη θεωρούν (ακόμη) τον γάμο ως έναν ξεπερασμένο θεσμό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το 68,30% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να πιστεύουν στην έννοια και τον θεσμό του γάμου.
Χρήσιμη για εξαγωγή συμπερασμάτων επίσης είναι η τάση που θέλει 1 στους 5 Έλληνες (περίπου 19,50% επί των ερωτηθέντων) να μην θέλουν συνειδητά ν’ αποκτήσουν παιδί, εύρημα κρίσιμο για το δημογραφικό.
Οι Έλληνες δε, φαίνεται πως διστάζουν ν’ αποκτήσουν παιδιά καθώς θεωρούν την οικονομική τους κατάσταση (48,70%) και την εργασιακή ανασφάλεια (12,10%) ως τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους η τεκνοποίηση παραμένει… «βουνό».
Εξίσου σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας αναφορικά με την τηλεργασία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (22,04% και 41,85% τα ποσοστά των πολύ θετικών και θετικών απαντήσεων) υποστηρίζει πως η τηλεργασία βοηθά στον συνδυασμό εργασίας και οικογενειακής ζωής.
Τα συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.
Η πλήρης έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ.
Από την πλευρά της, η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο κατάρτισε μετά από πολύμηνη διαδικασία το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και συζήτησε με τους εκπροσώπους της Υδρογείου Ασφαλιστικής, του ΕΚΚΕ και της Ogilvy PR, επιπλέον πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις προς την κατεύθυνση υλοποίησης και υποστήριξης του Εθνικού Σχεδίου. Η συνάντηση επιβεβαίωσε την κοινή δέσμευση όλων για την κατανόηση και την διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σήμερα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Υδρογείου Ασφαλιστικής, κ. Παύλος Κασκαρέλης, υπογράμμισε τη δέσμευση της εταιρείας στις αξίες της οικογένειας, αναφερόμενος στα 50 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και την πρόσφατη ένταξή της στον ιταλικό όμιλο Reale Group. «Η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, καθώς μας επέτρεψε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και να διαμορφώνουμε τις ασφαλιστικές μας υπηρεσίες προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, έχουμε τη χαρά να συμβάλλουμε στον δημόσιο διάλογο, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία για τη χάραξη πολιτικής».