Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τεμπονέρας για νίκη Κασσελάκη στα Παραπολιτικά 90,1: Στην Αριστερά στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες και όχι πίσω από πρόσωπα

Για τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την επόμενη μέρα στο κόμμα μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «στην Αριστερά στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες και όχι πίσω από πρόσωπα».

Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως γίνεται μια νέα αρχή ενώ είπε πως τα ιδεολογικά του κόμματος δεν καθορίζονται από έναν πρόεδρο καθώς – όπως είπε – «ένα κόμμα λειτουργεί συνολικά».

Επιπλέον σημείωσε πως αναμένει το συνέδριο ώστε να πουν τα πράγματα στη σωστή ιδεολογική τους τοποθέτηση ενώ εκτίμησε πως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ξεκινήσει η προσυνεδριακή διαδικασία.

Ακόμη ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε πως είναι ξεκάθαρη η εντολή να ανασυνταχθούμε και να δώσουμε την εναλλακτική που θέλουν οι πολίτες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Διονύση Τεμπονέρα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την ουδετερότητά του καθ’ όλη την εσωκομματική διαδικασία

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Στην Αριστερά έχουμε μάθει να στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες, αξίες, οράματα, ιδανικά, πολιτικές θέσεις δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα. Επιλέξαμε να κρατήσουμε μια στάση ουδετερότητας θέλοντας ουσιαστικά να εστιάσουμε στο πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε, γίνεται μια νέα αρχή και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για τη νέα πορεία. Υπάρχουν προαπαιτούμενα ιδεολογικά, υπάρχουν προαπαιτούμενα προγραμματικά και βεβαίως οργανωτικά.

Ερωτηθείς ποια είναι τα προαπαιτούμενα για τη νέα αρχή του ΣΥΡΙΖΑ

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Η ιδεολογική ταυτότητα, η φυσιογνωμία, η στρατηγική, οι προτεραιότητες ενός πολιτικού σχηματισμού δεν καθορίζονται από ένα πρόσωπο. Ο πρόεδρος βεβαίως δίνει τον τόνο και έχει τον πρώτο λόγο σε πολλά πράγματα από εκεί και πέρα όμως ένα κόμμα λειτουργεί δημοκρατικά, λειτουργεί συλλογικά άρα είναι δουλειά ενός συνεδρίου το οποίο κρίνεται ότι είναι απαραίτητο μέσα στο επόμενο διάστημα να διενεργηθεί προκειμένου να μπουν τα πράγματα στη σωστή ιδεολογική τους τοποθέτηση. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η προ-συνεδριακή διαδικασία και το συντομότερο δυνατό να έχουμε την διεξαγωγή του συνεδρίου. Για μένα δεν είναι τόσο κρίσιμο αυτή τη στιγμή ο χρόνος του συνεδρίου όσο ο διάλογος ο οποίος θα προηγηθεί. Ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να είναι γόνιμος, πρέπει να είναι σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία σε μια περίοδο που το κομματικό φαινόμενο είναι σε κρίση και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς, είναι ζητούμενο πως θα μπορέσουμε να εμπλέξουμε πολύ κόσμο στην πολιτική διαδικασία αυτή.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα ενότητας στο ΣΥΡΙΖΑ

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Θα μπορούσα να κλίνω τη λέξη ενότητα σε όλες τις πτώσεις όμως η ενότητα δεν είναι κατι το οποίο το επικαλείται κανείς κατ’ επίφαση, η ενότητα σφυρηλατείται καθημερινά στη βάση των ιδεολογικών ζητημάτων, στη βάση της επικαιροποίησης των πολιτικών θέσεων με βάση τις προσκλήσεις της νέας εποχής και στη βάση της οργάνωσης ενός κόμματος προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το οποίο ήταν ζητούμενο και δεν επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα της αντιστοίχησης δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόλοιπη κοινωνία.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα φύγουν ιστορικά στελέχη που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Θεωρώ ότι δεν περισσεύει κανείς και ότι η πρόκληση την αμέσως επόμενη περίοδο για ένα αριστερό μαζικό λαϊκό δημοκρατικό κόμμα είναι τέτοια που θα λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία και θα πορευτούμε με αυτή τη διάθεση στη νέα εποχή. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η αμέσως επόμενη πορεία και αυτό αργά ή γρήγορα όλοι θα το αφουγκραστούν.

Ερωτηθείς ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα του νέου προέδρου

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Νομίζω ότι μέσα από το προεκλογικό του σύνθημα για μια σύγχρονη πλειοψηφική κυβερνώσα Αριστερά έχει τοποθετήσει ο ίδιος τον εαυτό στου στο φάσμα του ευρύτερου αριστερού και δημοκρατικού χώρου. Άρα υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι συνεπακόλουθα εκεί θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κατευθυνθούμε.

Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το πιο μεγάλο λάθος που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και το είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να κανει η νέα ηγεσία του κόμματος

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Χρειαζόμαστε και αυτοκριτική και προοπτική. Αν θα μπορούσα να καταθέσω την προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι είχαμε μια αδυναμία να ορίσουμε ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και αυτό ήταν κάτι το οποίο μπέρδεψε αρκετό κόσμο και ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίσαμε ήταν η διαχρονική αδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να αντιστοιχηθεί με την υπόλοιπη κοινωνία, να μπορέσει να διεισδύσει σε αυτό που ονομάζουμε μαζικό χώρο συνδικάτα, νεολαία, αυτοδιοίκηση κλπ. Άρα αυτό είναι που πρέπει να μας δείξει το δρόμο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά και τα ελλείμματα τα οποία είχαμε τις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακτήσει το βηματισμό του

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Αν μπορούσα να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής των δύο εκλογικών αναμετρήσεων θα έλεγα ότι υπάρχει μια σαφής και ξεκάθαρη εντολή που λεει ότι θα πρέπει να ανασυνταχθούμε, να συνθέσουμε και να υπερβούμε τις διαφορές μας αλλά και να δώσουμε την εναλλακτική στους πολίτες.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!