Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Βουλή: Στις 11 το πρωί ορκίζονται οι νέοι βουλευτές – Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Πρεμιέρα σήμερα το πρωί στις 11 για τη νέα Βουλή της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που θα ορκιστεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μια Βουλή των Ελλήνων που χαρακτηρίζεται ως πολύπλοκη και με ιδιαιτερότητες, εξαιτίας της οκτακομματικής σύνθεσής της, αλλά και των τριών νέων κομμάτων που εισήλθαν σε αυτήν και εκπέμπουν ήδη… οσμή μπαρουτιού.

Το νέο Σώμα της Βουλής θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου της προηγούμενης σύνθεσης, Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο θα συνοδεύσουν στην πρώτη αυτή πανηγυρική συνεδρίαση οι τέσσερις προσωρινοί Γραμματείς, οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων κομμάτων, δηλαδή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα αναγνώσει την Ημερήσια Διάταξη, θα καταθέσει στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ θα ανακοινώσει στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία της ορκωμοσίας, όπου οι περισσότεροι βουλευτές θα ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο, κάποιοι με πολιτικό και ελάχιστοι στο κοράνι. Από τις θέσεις στους στα υπουργικά έδρανα, θα ορκιστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα κλείσει με το Σώμα να εξουσιοδοτεί το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής. Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και θα παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.

Την Τρίτη η εκλογή προέδρου – αντιπροέδρων

Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αρχικά, στην συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει και πάλι για τη θέση, τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

Αμέσως μετά η Ολομέλεια θα διακόψει για ελάχιστα και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής.

Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Όπως πρώτα έγραψαν τα Parapolitika πρόκειται για τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και τον έμπειρο κοινοβουλευτικό με μακρά θητεία στη Βουλή, Θανάση Μπούρα.

Η απομόνωση των Σπαρτιατών

Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η «γαλάζια» ΚΟ προσανατολίζεται να καταψηφίσει την υποψηφιότητα αντιπροέδρου από το κόμμα των Σπαρτιατών. Εάν την ίδια στάση υιοθετήσουν τα υπόλοιπα κόμματα και οι Σπαρτιάτες δεν συγκεντρώσουν 75 θετικές ψήφους, τότε χάνουν το συγκεκριμένο αξίωμα.

Προγραμματικές δηλώσεις και κυβερνητικό έργο

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, ξεκινά η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση περιλαμβάνει την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό και σε αυτήν θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί μετά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!