Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Αλέξης Γεωργούλης: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα μετά την καταγγελία – Η διαδικασία για την άρση ασυλίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, ενώ την τυπική οδό παίρνει πλέον η υπόθεση για την άρση ή την προάσπιση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, μετά τις καταγγελίες εις βάρος του για υπόθεση που αφορά σε σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Ειδικότερα, όπως ορίζει το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάθε αίτημα για την άρση ασυλίας ενός μέλους του, απευθύνεται στον/στην Πρόεδρο του Σώματος από αρμόδια αρχή κράτους – μέλους της ΕΕ. Το αίτημα ανακοινώνεται στην Ολομέλεια και παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή, ήτοι την επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ (JURI).

Στη συνέχεια, η επιτροπή εξετάζει χωρίς καθυστέρηση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την σχετική περιπλοκότητά τους, τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ή τα αιτήματα για προάσπιση των προνομίων και της ασυλίας κάθε ευρωβουλευτή. Το επίσημο αίτημα, στο οποίο αναφέρονται ρητώς από τις αρμόδιες αρχές οι λόγοι που ζητείται η άρση ασυλίας, εξετάζεται από την JURI, η οποία ορίζει και έναν εισηγητή για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής θα κληθεί να καταθέσει τη δική του άποψη, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωμένος να το πράξει, ενώ δεν θα παρίσταται στις συζητήσεις, οι οποίες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ μπορεί να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις από την αρχή του κράτους- μέλους, στην προκειμένη περίπτωση του Βελγίου, προκειμένου να σχηματίσει γνώμη για το εάν η ασυλία πρέπει να αρθεί ή να προασπισθεί. H απόφαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων μεταβιβάζεται στην Ολομέλεια του ΕΚ, η οποία και θα ψηφίσει για την άρση ή μη της ασυλίας.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ θα λάβει χώρα στις 24 – 25 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!