Εκλογές: Η κατανομή των εδρών με τη νέα απογραφή – Οι κερδισμένες και χαμένες περιφέρειες μετά το Προεδρικό Διάταγμα, που αλλάζει τα δεδομένα
«Ελεύθερος» να προκηρύξει εκλογές ανά πάσα στιγμή είναι πλέον και τυπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού το τελευταίο θεσμικό εμπόδιο έχει πια αρθεί.
Η απογραφή του πληθυσμού από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. έφερε αλλαγές στον επίσημο αριθμό των μόνιμων κατοίκων κάθε εκλογικής περιφέρειας, οι οποίες με τη σειρά τους έφεραν τα πάνω κάτω στον αριθμό των βουλευτών που εκλέγουν μια σειρά από περιφέρειες.
Έλειπε, όμως, η «σφραγίδα» του κράτους για τη νέα κατανομή των εδρών. Χωρίς το σχετικό ΦΕΚ, αν προκηρύσσονταν εκλογές, θα έπρεπε να γίνουν με την απογραφή του 2011, κάτι που φυσικά δεν ήταν αποδεκτό. Ήταν ωστόσο θέμα χρόνου: Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με τίτλο «Καθορισμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας για τις γενικές βουλευτικές εκλογές» και με την υπογραφή, φυσικά, της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.
Ανατολική Αττική
Η μεγάλη κερδισμένη της νέας κατανομής, βάσει των καινούργιων δεδομένων για τον πληθυσμό, είναι η εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, το ανατολικό κομμάτι δηλαδή του παλιού Υπολοίπου Αττικής, που έχει γνωρίσει μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση την τελευταία δεκαετία και κερδίζει δύο επιπρόσθετες έδρες.
Μία επιπλέον έδρα κερδίζουν όλες οι περιφέρειες της παλιάς Β’ Αθηνών: Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, ο Δυτικός Τομέας και ο Νότιος Τομέας, ο οποίος με 19 έδρες είναι πια η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Η πέμπτη και τελευταία περιφέρεια που θα εκλέξει έναν βουλευτή παραπάνω σε σχέση με το 2019 είναι η Α’ Θεσσαλονίκης.
Έχασαν από μία έδρα
Στους «χαμένους» ανήκουν οι Δήμοι Αθηνών και Πειραιώς, δηλαδή η Α’ Αθηνών και η Α’ Πειραιώς, που χάνουν από μία έδρα και πλέον θα εκλέγουν από 13 και 5 βουλευτές, αντίστοιχα. Μία έδρα λιγότερη θα έχουν στο εξής και οι εκλογικές περιφέρειες Αρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς.
Οι δύο τελευταίες περιφέρειες γίνονται μονοεδρικές, αυξάνοντας το πολιτικό θερμόμετρο και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων κομμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι, σε σχέση με το 2019 -ανεξάρτητα από την απογραφή και τις αλλαγές που αυτή έφερε-, από μία έδρα λιγότερη θα έχουν η Α’ Αθηνών, ο Νότιος Τομέας Αθηνών και η Αχαΐα. Κι αυτό διότι οι έδρες των βουλευτών Επικρατείας αυξήθηκαν από 12 σε 15, προκειμένου να εκπροσωπούνται οι Ελληνες της Ομογένειας, και οι τρεις αυτές έδρες αφαιρέθηκαν αντίστοιχα από τις τρεις προαναφερθείσες περιφέρειες.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Φεβρουαρίου 2023