Σκυλακάκης στην «Απογευματινή της Κυριακής»: Επιδίωξή μας να ενισχυθούν οι ευάλωτοι και η μεσαία τάξη
Σίγουρος για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να υπάρξει και νέα στήριξη απέναντι στην ακρίβεια, εμφανίστηκε μιλώντας στην «Α» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Όπως εξήγησε, στόχος της κυβέρνησης είναι «η απευθείας ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, κατά το δυνατόν».
Ο υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πτώση των τιμών του ρεύματος που ανακοινώθηκε για τον Φεβρουάριο, «η οποία αναμένεται να έχει θετικές συνέπειες και στις τιμές αγαθών, στο σύνολο των κλάδων της Οικονομίας, και πρωτίστως στους ενεργοβόρους», όπως συμπλήρωσε, όμως «θα χρειαστεί χρόνος», για να περάσει η μείωση στις τιμές λιανικής, τον οποίο προσδιόρισε από τρεις έως έξι μήνες.
Όσον αφορά τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα προέλθουν από το νέο μισθολόγιο, ο υπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά, τόνισε όμως ότι τα 500.000.000 ευρώ, που έχει υπολογιστεί να διατεθούν, δεν διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Η συνέντευξη
– Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του τη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε αν έρχονται 120 δόσεις, μικρότερη προκαταβολή ή επιστροφή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, απάντησε ότι η κυβέρνηση συνηθίζει να μην κάνει πραγματικότητα μέτρα τα οποία έχουν βάλει στη δημόσια συζήτηση οι δημοσιογράφοι. Άρα, να υποθέσουμε ότι τα τρία αυτά μέτρα που σας ανέφερα έχουν «πεθάνει»; Ποια άλλα μέτρα ετοιμάζετε στη θέση τους;
–Ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη (23/1) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξήγησε πως η όποια συζήτηση για πρόσθετα μέτρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται να «τρέξουν» προσεχώς (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Market Pass), είναι πρόωρη. Συνεπώς, στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα Βασική μας επιδίωξη είναι η απευθείας ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, κατά το δυνατόνπρόσθετων μέτρων, αλλά πρόσθετου χρόνου που απαιτείται, για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον δημοσιονομικό μας χώρο. Επίσης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι δεσμεύσεις της χώρας σε σχέση με την κουλτούρα πληρωμών. Επιπροσθέτως, να θυμόμαστε ότι η προτεραιότητα σε αυτή τη δυσμενή για την παγκόσμια Οικονομία συνθήκη είναι η ακρίβεια. Βασική μας επιδίωξη είναι η απευθείας ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, κατά το δυνατόν. Αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, διασφαλίζοντας παράλληλα πως δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και οι καλές οικονομικές επιδόσεις της, που την έχουν θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά και την έχουν φέρει πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
– Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ο δημοσιονομικός χώρος που θα έχετε για παρεμβάσεις; Την τελευταία φορά που αναφερθήκατε σε αυτό το ποσό δημοσίως ήταν 600.000.000 ευρώ. Ισχύει αυτό το νούμερο;
-Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, σε συνδυασμό με την πτωτική τάση που καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου, είναι δύο παράγοντες που μας κάνουν να αισιοδοξούμε σε σχέση με τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμη -όπως σας προανέφερα- για να εκτιμήσουμε -και μάλιστα σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον- πόσος θα είναι αυτός ο χώρος. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον Φεβρουάριο.
– Πόση υπολογίζετε -στα διάφορα σενάρια που κάνετε- ότι θα είναι η μείωση του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και γενικότερα της ενέργειας μειώνονται; Για παράδειγμα, για τον Φεβρουάριο το ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε κατά 60%.
–Η Ελλάδα είχε τον περασμένο Δεκέμβριο τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Αυτή η αποκλιμάκωση, που επιτρέπει στην εγχώρια Οικονομία να πάρει μια ανάσα, αναμένεται να συνεχιστεί. Κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα -ακόμη και μεσοπρόθεσμα- είναι το ποσοστό της μείωσης, καθώς ο πληθωρισμός είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις (π.χ. ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία Η πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκε για τον Φεβρουάριο θα έχει θετικές συνέπειες και στις τιμές αγαθών, στο σύνολο των κλάδων της Οικονομίαςκ.λπ.), αλλά και τον εσωτερικό, δομικό πληθωρισμό. Η πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκε για τον Φεβρουάριο θα έχει θετικές συνέπειες και στις τιμές αγαθών, στο σύνολο των κλάδων της Οικονομίας, και πρωτίστως στους ενεργοβόρους, θα χρειαστεί όμως χρόνος. Η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι, επίσης, μια θετική εξέλιξη, προπαντός για τα αγαθά που είναι διεθνώς εμπορεύσιμα σε δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα, της τάξεως των τριών με έξι μηνών, για να αποτυπωθούν αυτές οι συνέπειες στις αντίστοιχες αλυσίδες παραγωγής.
– Έχετε υπολογίσει ποιο μπορεί να είναι το άμεσο όφελος της Οικονομίας, σε επίπεδο επιτοκίων, με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας; Με ποιον τρόπο θα δει ο Έλληνας βελτίωση στην καθημερινότητά του;
-Υπό δυσμενείς συνθήκες, μέσα σε περιβάλλον γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, η Ελλάδα πέτυχε έντεκα αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη που θα δώσει νέες προοπτικές στη χώρα μας. Εκτός από την επίδραση που θα έχει στο επιτόκιο νέου δανεισμού του Δημοσίου, θα οδηγήσει παράλληλα σε σημαντική μείωση του επιτοκίου δανεισμού, τόσο των Η αξιοπιστία της Ελλάδας θα ενισχυθεί περαιτέρωεπιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Η αξιοπιστία της Ελλάδας θα ενισχυθεί περαιτέρω. Οι θετικές εξελίξεις που θα φέρει -προπαντός η αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης- θα οδηγήσουν σε μια μακροχρόνια περίοδο ανάπτυξης, η οποία θα είναι σταθερή και θα στηρίζεται σε μια Οικονομία ανθεκτική στις κρίσεις.
– Η Οικονομία θα κληθεί να λειτουργήσει σύντομα μέσα από νέες αυξήσεις επιτοκίων που αναμένεται να αποφασίσει η ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση πιέζετε τις τράπεζες να μειώσουν το χάσμα των επιτοκίων σε χορηγήσεις και καταθέσεις. Θα συνεχίσετε την πίεση και για τις νέες αυξήσεις; Διότι η αλήθεια είναι ότι για την ώρα -πέραν κάποιων διορθώσεων- δεν έχουμε δει χειροπιαστά αποτελέσματα.
-Το τραπεζικό σύστημα είναι πιο υγιές και πιο ανθεκτικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Γεγονός που οφείλεται, κατά βάση, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κάτω από 10% το 2022, από περίπου 45% στα μέσα του 2019). Παρά την ανοδική πορεία των επιτοκίων, η βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών επιτρέπει την αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, στηρίζοντας κατ’ επέκταση τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023, αλλά και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, που είναι αναγκαία και πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από το τραπεζικό σύστημα.
– Παρά το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όλο και αυξάνουν, το «κενό ΦΠΑ» (καίτοι μειούμενο) εξακολουθεί να είναι υψηλό στη χώρα μας, η οποία είναι τέταρτη σε όλη την Ευρώπη. Τί πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να το μειώσει περαιτέρω;
-Ο περιορισμός της «γκρίζας» και η συνακόλουθη μεγέθυνση της «άσπρης» Οικονομίας αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήδη, με τις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει (π.χ. προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, εντατικοποίηση ελέγχων, συνδυαστικά με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) καταγράφεται σημαντική πρόοδος, καθώς το κενό ΦΠΑ βαίνει μειούμενο. Για τα επόμενα χρόνια, με τη συμβολή πολύτιμων εργαλείων, όπως είναι το Ο περιορισμός της «γκρίζας» και η συνακόλουθη μεγέθυνση της «άσπρης» Οικονομίας αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ΜητσοτάκηΤαμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση στο «μέτωπο» του κενού ΦΠΑ. Κι αυτό, διότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αποτελώντας ένα πρόγραμμα θεμελιώδους οικονομικού μετασχηματισμού, οδηγεί την ελληνική Οικονομία προς ένα πιο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο, με ένα ψηφιοποιημένο κράτος, έναν πολύ μειωμένο «γκρίζο τομέα» και ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα.
Το νέο μισθολόγιο
– Για την επόμενη τετραετία το κόμμα σας έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των μισθών. Για τους δημοσίους υπαλλήλους έχετε υπολογίσει ότι θα λάβουν συνολικά επιπλέον 500.000.000 ευρώ. Έχετε κάποια παραπάνω στοιχεία να μας δώσετε; Για παράδειγμα, πόση θα είναι η μέση αύξηση; Τι να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι;
–Αναφέρεστε στο νέο μισθολόγιο, που θα είναι έτοιμο εντός του 2023. Αυτά τα 500.000.000 ευρώ θα αφορούν, αναλογικά, περισσότερο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων χαμηλότερων κλιμακίων, όπως επίσης και όσους έχουν θέσεις ευθύνης. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε ένα ύψος που δεν διαταράσσει τη Λεπτομέρειες για τα «δομικά» χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου θα ανακοινωθούν μέχρι την ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμούδημοσιονομική σταθερότητα και βέβαια δεν επηρεάζει την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, αλλά και για πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και στα επόμενα χρόνια. Οι λεπτομέρειες για τα «δομικά» χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου θα ανακοινωθούν μέχρι την ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμού.
* Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Δαυλό, που δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 29 Ιανουαρίου 2023.