ΑΔΑΕ: Τι απαντά στον δημοσίευμα της «Απογευματινής» η Κατερίνα Παπανικολάου
Η Κατερίνα Παπανικολάου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Συνδέσεις» και χρειάστηκε να απαντήσει στις αποκαλύψεις της «Απογευματινής» για τα ένοχα μυστικά και τις παράνομες σχέσεις. Η ίδια απάντησε πως δεν συντρέχει κώλυμα για το πρόσωπο της.
Ειδικότερα,μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι δουλειά της διάσκεψης των προέδρων να ορίσει τα μέλη της ΑΔΑΕ. Θα πρέπει να ρωτήσετε τους αποδέκτες της επιστολής για το περιεχόμενο της, είπε στην ΕΡΤ η Κατερίνα Παπανικολάου, ενώ επανέλαβε πώς πρόκειται για απόρρητο έγραφο για το οποίο υπέβαλε αίτημα πρόσβασης ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε ονομαστικά σε «έξι ονόματα υπό παρακολούθηση», καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ και σε σχέση με το αν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος έγραφε στην επιστολή του τα έξι ονόματα, η κ. Παπανικολάου επανέλαβε πως πρόκειται για απόρρητο έγγραφο και δεν υπάρχει προηγούμενο για το τι «είθισται».
«Ουσία παραμένει η συνταγματική νομιμότητα της διαδικασίας άρσης απορρήτου»
«Εδώ έχουμε δημόσια πρόσωπα, συνδέεται με δημόσιο διακύβευμα και άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, επομένως υπάρχει στάθμιση μεταξύ της Διαφάνειας σε σχέση με την άρση απορρήτου. Οι περιπτώσεις λοιπόν που το δικαίωμα μπορεί να περιοριστεί και να αρθεί το απόρρητο αφορούν την εθνική ασφάλεια ή τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα και μόνο μετά από την απόφαση της δικαστικής αρχής, είτε δηλαδή του εισαγγελέα είτε του αρμόδιου δικαστικού Συμβουλίου. Όταν τηρούνται αυτοί αυτές οι εγγυητικές προϋποθέσεις του Συντάγματος, μιλάμε για νόμιμη άρση του απορρήτου», είπε.
«Η επιστολή αφορά αίτημα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης»
«Η ΑΔΑΕ ανέλαβε λοιπόν να απαντήσει σε αυτό το αίτημα και θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία και για άλλα ονόματα», σύμφωνα με την Κατερίνα Παπανικολάου.
«Γιατί η επιστολή δεν κοινοποιήθηκε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς»
«Η ΑΔΑΕ είναι Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή, προσβάσιμη στους πολίτες. Ο Τσίπρας είχε υποβάλει αίτημα. Με πρωτοβουλία του ο Πρόεδρος της Αρχής εκτίμησε ότι επειδή το ζήτημα είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, δεν πρέπει να είναι αποκλειστικός αποδέκτης ο κ. Τσίπρας. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί μπορούσαν να παραλάβουν την επιστολή αλλά προφανώς δεν είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα», είπε η κ. Πανανικολάου.
Για «άλλα πρόσωπα» που δημοσιεύματα θέλουν να είναι «υπό παρακολούθηση»
«Από τις πιο σοβαρές παθογένειες αυτής της υπόθεσης είναι οι συνεχείς διαρροές», είπε η κ. Παπανικολάου, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα για νέες έρευνες και νέα πρόσωπα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Προς διερεύνηση δεν είναι μόνο τα δημόσια πρόσωπα. Η ΑΔΑΕ έχει καθήκον για αυεπάγγελτους ελέγχους και είναι καθήκον της«, σύμφωνα με την ίδια.
Περί εργαλειοποίησης και λήξης της θητείας της
Περί εργαλειοποίησης της η κυρία Παπανικολάου δηλώνει ότι «πρέπει να το αναλογιστούν όσοι έχουν πρόθεση να το κάνουν» ενώ τονίζει ότι και οι 5 Αρχές που έχουν κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα ακριβώς για να λειτουργούν ανεξάρτητα, παράλληλα λογοδοτούν ενώπιον του Κοινοβουλίου και οι πράξεις τους υπόκεινται στο δικαστικό έλεγχο».
Λήξη θητείας τον Μάρτιο του 2022;
«Πράγματι έχει λήξει η θητεία μου κι αυτό οφείλεται σε ατυχή διάταξη περί παράτασης μέχρι την αντικατάταση ενώ προστίθεται και κακός νόμος που δίνει δυνατότητα παράτασης εάν κάποιος εξελίσσεται ιεραρχικά. Ανεξαρτησία σημαίνει θητεία με αρχή, μέση και τέλος. Δεν διεκδίκησα την παραμονή μου και είναι ευθύνη της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να με αντικαταστήσει».
«Η ΑΔΑΕ έχει κατ αρχάς αρμοδιότητα να παρέμβει, όταν υποβάλλεται ατομική αναφορά, εκ μέρους κάποιου πολίτη, ο οποίος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για ζητήματα άρσης του απορρήτου, πέρα όμως της διαδικασίας αυτής, υπάρχει εκ του νόμου, και η αυτεπάγγελτη αρμοδιότητα της αρχής η οποία ως το αρμόδιο κατά το σύνταγμα όργανο για την διασφάλιση του δικαιώματος που αφορά την προστασία του επικοινωνιακού απορρήτου, όταν υπάρχουν στη δημόσια σφαίρα ζητήματα, που αφορούν θέματα απορρήτου, είναι υποχρεωμένη να αναλάβει, αν ασκήσει την αρμοδιότητά της αυτεπαγγέλτως. Όπως γνωρίζουμε όλοι, εδώ κι αρκετούς μήνες, διακινούνται στη δημόσια σφαίρα, ζητήματα τα οποία αφορούνε πληροφορίες σε σχέση με θέματα άρσης του απορρήτου».
«Έχουν δημοσιευτεί ονόματα στον τύπο είναι ευρέως γνωστά. Κάθε άρση του απορρήτου, το δικαίωμα προστατεύεται, στο σύνταγμα, ως απολύτως απαραβίαστο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις, που στο πλαίσιο των εγγυήσεων, που προβλέπει το σύνταγμα, είναι δυνατό ο περιορισμός του δικαιώματος. Κι επιβάλλεται ο περιορισμός του δικαιώματος. Αυτές οι περιπτώσεις είναι αποκλειστικά και μόνο όταν υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας, η ανάγκη για διερεύνηση. Οι περιπτώσεις που το δικαίωμα μπορεί να περιοριστεί και να αρθεί το απόρρητο, αφορούν την εθνική ασφάλεια, ή τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων όπως περιγράφονται στο σύνταγμα και μόνο μετά από την απόφαση, της δικαστικής αρχής. Είτε του Εισαγγελέα είτε του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου. Όταν τηρούνται αυτές οι εγγυητικές προϋποθέσεις, του συντάγματος, μιλάμε για νόμιμη άρση του απορρήτου».
«Σας εξήγησα και προηγουμένως ότι το έγγραφο αυτό που παραδόθηκε από τον πρόεδρος της Αρχής διασφάλισης απορρήτου των επικοινωνιών στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μετέβη στην έδρα της Αρχής και ταυτόχρονα διαβιβάστηκε, με πρωτοβουλία του προέδρου της Αρχής, σε όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα πολιτειακούς παράγοντες, που περιγράφονται στη διάταξη του νόμου, αφορά αίτημα το οποίο είχε κατ αρχάς, υποβληθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει δικαίωμα να κάνει, καθένα από τα πρόσωπα που απαριθμούνται περιοριστικά στη διάταξη του νόμου για την οποία σας μίλησα. Η ΑΔΑΕ ανέλαβε να διερευνήσει να απαντήσει στο αίτημα, που της υποβλήθηκε, εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ν αναλάβει, πρωτοβουλία για αυτεπάγγελτους ελέγχους, και σε σχέση με άλλα ονόματα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή ως μέλος της Αρχής δεσμεύομαι από το καθήκον της εχεμύθειας, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα πράγματα, για τους ελέγχους που είναι σε εξέλιξη. Πάντως σας λέω εμφατικά ότι έχει την αρμοδιότητα το καθήκον μάλλον θα έλεγα όχι απλώς την αρμοδιότητα, δεδομένου ότι πρόκειται για δικαίωμα που διασφαλίζεται, ως απόλυτα απαραβίαστο, από το σύνταγμα. Κάθε φορά που τίθεται ένα ζήτημα, ευρέου ενδιαφέροντος, έχει καθήκον να παρεμβαίνει η αρχή.
Γιατί πήγε ο κ. Τσίπρας και παρέλαβε την επιστολή και δεν εστάλη σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς;
«Ο κ. Τσίπρας εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, μπορεί να έρθει στην ΑΔΑΕ, να υποβάλλει αναφορά, και να έρθει επίσης να ενημερωθεί για την αναφορά του, η να παραλάβει την απάντηση της Αρχής. Κανείς δεν εμποδίζει κανέναν η Αρχή διασφάλισης απορρήτου των επικοινωνιών, η οποία έχει έδρα στο Μαρούσι, είναι ανεξάρτητα αρχή, είναι δημόσια αρχή, προσβάσιμη στους πολίτες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υποβάλλει αίτημα και επέλεξε αυτόν τον τρόπο. Με πρωτοβουλία του ο πρόεδρος της Αρχής, χωρίς υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων, να έχουν ζητήσει ανάλογη ενημέρωση, καθώς κι ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκτίμησε ότι επειδή τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα, δημοσίου ενδιαφέροντος, καλό θα είναι η πληροφορία να μην περιοριστεί να μην έχει αποκλειστικό της αποδέκτη τον κ. Τσίπρα, αλλά όλους όσους περιγράφονται, στο νόμο».
«Σας θυμίζω ότι πρόκειται για ατομική αρμοδιότητα, συνεπώς είναι απόφαση που την λαμβάνει ο πρόεδρος, δεν είναι απόφαση που ασκείται συλλογικά, για τον τρόπο που θα επιδοθεί το έγγραφο»
«Και να την είχα δει ως μέλος της ολομέλειας δεν θα μπορούσα σήμερα εδώ να συζητήσω, για το περιεχόμενο της επιστολής. Για τα ονόματα, θα σας πω νομικά μιλώντας, χωρίς να αναφέρομαι καθόλου στο περιεχόμενο της επιστολής, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την εξής δύσκολη στάθμιση. Όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν διαδραματίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στα δημόσια πράγματα, θα σας έλεγα κατηγορηματικά, ότι κανένα από τους πολιτειακούς παράγοντες, που αναφέρονται στην συγκεκριμένη διάταξη, του νόμου δεν έχει το δικαίωμα να έρθει και να υποβάλλει στην ΑΔΑΕ ερώτημα σε σχέση με το αν παρακολουθείται ο Α ή ο Β πολίτης και η ΑΔΑΕ βεβαίως οφείλει να μην απαντήσει. Εδώ έχουμε το εξής λεπτό σημείο, έχουμε δημόσια πρόσωπα, που διαδραματίζουν ρόλο και κρίσιμο ρόλο στη δημόσια σφαίρα άρα η ιδιότητά τους η άσκηση των καθηκόντων τους, συνδέεται με το ευρύτερο δημόσιο διακύβευμα, και τελικώς άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η στάθμιση που πρέπει να κάνει η ΑΔΑΕ, είναι μεταξύ της Αρχής της Διαφάνειας, εάν αυτά τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο νόμο ως θεσμικοί συνομιλητές, της Αρχής δικαιούνται να λάβουν γνώση, σε σχέση με ζητήματα άρσης απορρήτου, για αυτούς τους παράγοντες ή εάν πρέπει να υπερτερήσει, το δικαίωμα των προσώπων, σε βάρος των οποίων έχει διαταχθεί η άρση, να μην ενημερωθούν. Εδώ λοιπόν η στάθμιση είναι λεπτή, είναι οριακή, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ούτε οριστικές απαντήσεις. Δεδομένη της μακράς περιόδου 6-8 μήνες τώρα, όπου διακινούνται πληροφορίες, σε σχέση με άρση απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται, η ΑΔΑΕ έχει καθήκον με την παρέμβασή της είτε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες, είτε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν πράγματι διατάξεις, και περαιτέρω να διερευνηθεί η νομιμότητα αυτών των άρσεων».
Η Αρχή έχει στοιχεία και για άλλα πρόσωπα; Θα ενημερώσει και γι’ ‘αυτά ο κ. Ράμμος την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής η αφορά μόνο αυτά τα 6 πρόσωπα για τα οποία υπέβαλλε αίτημα ο κ. Τσίπρας;
«Σέβομαι την προσπάθειά σας να διαφωτίσετε το ζήτημα, μεσολαβώντας εκ του ρόλους σας προς την κοινή γνώμη, σας ξαναλέω όμως ότι δεν θα μπορούσα να σας πω. Η παθογένεια αυτής της υπόθεσης είναι οι διαρκείς διαρροές. Δεν θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες, σε σχέση με το πραγματικό των υποθέσεων».