Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κατώτατος μισθός: Θα ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου – Τι προβλέπει η νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα», με την οποία επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2023.

Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

α) Η αποστολή έγγραψης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου 2023.

β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβουν χώρα το αργότερο έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023.

ε) Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

στ) Τέλος, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023.

Όσον αφορά στο ύψος της αύξησης θεωρείται δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατ΄ελάχιστον στα 751 ευρώ και θα επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα. Με την εν λόγω αύξηση κατά 39 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο το σενάριο που κερδίζει έδαφος καλύπτοντας ουσιαστικότερα τις ανάγκες των χαμηλόμισθων είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 7,75% με 8%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 768 με 770 ευρώ (αύξηση κατά 55 με 57 ευρώ).

Πάντως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση, λόγω της προεκλογικής περιόδου, να αποφασίσει αύξηση κοντά στο ύψος του πληθωρισμού, έως και 9,5%. Σ΄αυτήν την περίπτωση ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 67 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023, θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας, αλλά και μια σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), όπως το επίδομα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, το επίδομα επίσχεσης και άλλα.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!