Λυκουρέζος στα Παραπολιτικά 90,1: Περισσότερο είχε πληγώσει τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο η αφαίρεση της ιθαγένειάς του
Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος , μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στον χαμό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι επήλθε τέλος εποχής μετά τον θάνατο το τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο κ. Λυκουρέζος είπε: «Αν τον όρο εποχή τον συνδέετε με το πολίτευμα αυτό τελείωσε το Δεκέμβρη του ’74. Εδώ είναι ένα τέλος μιας ζωής ενός συγκεκριμένου ανθρώπου που υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδος και σταμάτησε να είναι βασιλιάς το Δεκέμβριο του ’74. Κανένα άλλο τέλος δεν υπήρξε, δεν έκλεισε ένας άλλος κύκλος τώρα, έκλεισε ένας κύκλος μιας ζωής. Μιας ζωής με την οποία προσπάθησε απολύτως να συμμορφωθεί και συμμορφώθηκε με το αποτέλεσμα, δεν έθεσε ποτέ πολιτειακό ζήτημα».
«Αυτό που περισσότερο είχε πληγώσει τον Κωνσταντίνο ήταν η αφαίρεση της ιθαγένειάς του που είχε γίνει με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με πολύ φανατισμό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τότε, χωρίς να υπάρχει λόγος», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση αν είχε ζητήσει ο τέως βασιλιάς να του επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια, ο γνωστός ποινικολόγος απάντησε: «Επίσημα όχι, αλλά γίνανε διάφορες προσπάθειες για να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα. Ποτέ δεν έγινε επίσημη υποβολή και ποτέ δεν υπήρξε επίσημη άρνηση αλλά κουβέντες και συζητήσεις γίνανε με την προσπάθεια να αποκατασταθεί αυτή η αδικία».
«Εάν τα παιδιά ακολουθήσουν την άποψη και τη θέση του πατέρα τους, δεν θα ζητήσουν επίθετο, δεν θα εμφανιστούν στο Ληξιαρχείο να πουν «το επώνυμο μας είναι Χ και παρακαλώ αποκαταστήστε την αδικία αυτή», δεν νομίζω αλλά θα πρέπει να ερωτηθούν οι ίδιοι», επισήμανε ο κ. Λυκουρέζος σχετικά με το αν είναι ώριμες οι συνθήκες για επιστροφή της ιθαγένειας στα παιδιά του.
Για τις υψηλές παρουσίες στην κηδεία του τέως βασιλιά, σημείωσε πως «ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρχε περίπτωση να μην έρθουν καταρχήν συγγενείς, όπως είναι ο βασιλιάς της Ισπανίας. Δεν μπορούσε να απουσιάζει αυτός. Επίσης, δεν μπορούσε να απουσιάζει η βασίλισσα της Δανίας που είναι αδερφή της Άννας –Μαρίας από εκεί και πέρα οι βασιλείς της Ολλανδίας και της Σουηδίας νομίζω ότι συνδέονται με μια φιλία. Συνεπώς οι παρουσίες όλων αυτών των υψηλών προσκαλεσμένων ήταν μια πολύ φυσική πρωτοβουλία».
Ερωτηθείς αν εκτιμάει ως σωστή την απόφαση της κυβέρνησης για το τελετουργικό της κηδείας, τόνισε ότι «είθισται στην Ελλάδα σε έναν νεκρό να αποδίδεται η τιμή του αξιώματος που είχε σε κάποια περίοδο της ζωής του και είχε μια περίοδο της ζωής του που ήταν συνταγματικός βασιλιάς της Ελλάδος και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν ξέρω αν ήταν τεχνικά δυνατόν, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν να υπάρχει μια ουσιαστική συμβολική παρουσία έστω να είναι στην κηδεία ένας αξιωματικός από κάθε όπλο για να τιμήσουνε το νεκρό που υπήρξε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων όταν βασίλευε.
«Υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδος, αυτό δεν ήτανε πλέον από το ’74, δεν πέθανε ως βασιλιάς. Η άποψη μου είναι ότι ο τίτλος βασιλιάς δεν εξανεμίζεται, δεν διαγράφεται. Όχι της Ελλάδας αλλά βασιλιάς», υπογράμμισε ο κ. Λυκουρέζος.
Τέλος, στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η κηδεία του τέως βασιλιά θα επηρεάσει τη ΝΔ, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι ουσιαστικά θα υπάρξει κάποια επιρροή».