Υπόθεση Εύας Καϊλη: Οι ποινές σε Ελλάδα και Βέλγιο – Που πέφτει στα «μαλακά»;
Η υπόθεση της Εύας Καϊλή είναι από τις υποθέσεις που ταλανίζουν τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική ζωή. Το σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ ή αλλιώς Qatargate είναι ένα θέμα που έχει τεράστιες παγκόσμιες πολιτικές προεκτάσεις. Ωστόσο, ποια είναι η ενδεχόμενη ποινή για την Εύα Καϊλή; Ποιες οι διαφορές στην ποινική της μεταχείριση σε Ελλάδα και Βέλγιο;
Ανάλογα με τα αδικήματα για τα οποία θα βρεθεί ένοχη η Εύα Καϊλή, θα προσαρμοστούν διαφορετικά οι ποινές στην Ελλάδα και στο Βέλγιο.
Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, αν η Εύα Καϊλή βρεθεί ένοχη και στην Ελλάδα, η ποινή που θα προκύψει από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας θα είναι πιο σοβαρή από αυτή του Βελγίου.
Τι ισχύει με τις ποινές
Σύμφωνα με νομικές πηγές, η Εύα Καϊλή μπορεί να καταδικαστεί από τα βελγικά δικαστήρια σωρευτικά για τις τρεις κατηγορίες που της αποδίδονται, σε 5 έως 25 χρόνια κάθειρξης και χρηματική ποινή που ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και το 1.475.000 ευρώ. Τις ίδιες ποινές περίπου, αλλά με μικρότερα χρηματικά ποσά θα αντιμετωπίσουν ο σύζυγος της ευρωβουλευτή Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής. Για την επιμέτρηση των ποινών στους εμπλεκομένους θα ληφθεί υπόψη από τους Βέλγους δικαστές ο ρόλος που διαδραμάτισε ο καθένας στο Qatar-gate και η αποδοχή (ομολογία) ή μη των πράξεών τους.
Για παράδειγμα, ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης θα τύχει από την πλευρά των Βέλγων δικαστών ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε ενώπιον των Αρχών των Βρυξελλών τις σε βάρος του κατηγορίες, δεχόμενος ότι είχε ενεργήσει παράνομα, δηλώνοντας παράλληλα μετανιωμένος.
Για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια και χρηματική ποινή μέχρι 100.000 ευρώ.
Οι ποινές για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης έχουν δύο σκέλη. Πρώτον, αν καταδικαστεί κάποιος ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχε ενεργά στις αποφάσεις της, η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια και χρηματική ποινή μέχρι 500.000 ευρώ.
Δεύτερον, εφόσον καταδικαστεί κάποιος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10 έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ.
Στην Ελλάδα, η κ. Καϊλή ελέγχεται από τους εισαγγελείς και την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο έλαβε από το εξωτερικό.
Θεωρητικά σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η ποινή θα μπορούσε να είναι στα 15 έτη ή και παραπάνω. Αναφέρεται επίσης ότι πρώτα θα δικαστεί στο Βέλγιο και ύστερα στην Ελλάδα.