Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ρωσικό δημοσίευμα: Ανυπεράσπιστοι οι Έλληνες απέναντι στην Τουρκία για χάρη της Ουκρανίας

Οι Ελληνες πιέζονται να εγκαταλείψουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 (φωτογραφία, επάνω, από Eurokinissi) και να τα δώσουν στην Ουκρανία, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα Vzglyad.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Ποια είναι τα επιχειρήματα καθώς η Ουάσιγκτον και το Κίεβο ασκούν πίεση στην Αθήνα και γιατί, εάν εγκαταλείψει τα ρωσικά όπλα, η Ελλάδα θα παραμείνει ανυπεράσπιστη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα;

Η Ουκρανία ενδέχεται να λάβει ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα (SAM) S-300. Τουλάχιστον, σύμφωνα με μια σειρά από πηγές, οι ΗΠΑ επιμένουν σ’ αυτό και οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τους στο καθεστώς του Κιέβου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με την Ελλάδα.

Εάν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει ένα προηγούμενο – την άνοιξη, η Σλοβακία παρέδωσε τους S-300 στην Ουκρανία από τη γενναιοδωρία της (το συγκρότημα καταστράφηκε στη συνέχεια, όπως διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας).

Για να είμαστε δίκαιοι, οι Σλοβάκοι δεν είχαν ιδιαίτερη ανάγκη γι’ αυτό το ισχυρό σύστημα αεράμυνας – η χώρα είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές (μ’ εξαίρεση ένα μικρό τμήμα των συνόρων με την Ουκρανία) από εταίρους του ΝΑΤΟ και τα S-300 είναι άχρηστα για να περιορίσουν την κύρια απειλή για την ασφάλεια απέναντι σε μια εισροή προσφύγων.

Απειλείται άμεσα

Η Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Η ασφάλεια της χώρας απειλείται άμεσα από τη γειτονική Τουρκία, η οποία διεκδικεί μια σειρά από νησιά που ελέγχονται από την Αθήνα και, κατά συνέπεια, τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος. Πάνω από μία ή δύο φορές, και τα δύο κράτη βρέθηκαν στα πρόθυρα μιας άμεσης έναρξης εχθροπραξιών.

Από την άποψη αυτή, σύμφωνα με το ελληνικό «The Banking News», η πιθανή μεταφορά των S-300 στην Ουκρανία θα προκαλέσει «ριζικές αλλαγές στη δομή της αεράμυνας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία καθίσταται κρίσιμη στο πλαίσιο των απειλών από την Τουρκία και τη βαθύτερη ενσωμάτωση των drones στους σχεδιασμούς των επιθετικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού».

Αλλωστε, αν διαβάσετε τα ελληνικά ΜΜΕ, τους περασμένους μήνες, πολλά από αυτά επαίνεσαν το ρωσικό σύστημα, τοποθετώντας το ως έναν από τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για την Αγκυρα.

Γιατί λοιπόν τα ελληνικά ΜΜΕ γράφουν για τη μεταφορά σχεδόν σαν αποφασισμένο γεγονός; Σύμφωνα με αυτά, οι Ελληνες δεν έχουν άλλη επιλογή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η αμερικανική πίεση και οι ιδιαιτερότητες της σημερινής κυβέρνησης στην Αθήνα δεν τους αφήνουν.

Τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1

Στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας υποστήριξης του Κιέβου, οι Ελληνες έχουν ήδη προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία – συγκεκριμένα, εκσυγχρονισμένα σοβιετικής κατασκευής BMP-1.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης ουκρανών στρατιωτών – τουλάχιστον τρία στρατόπεδα διατίθενται γι’ αυτό.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την Ουκρανία. Τον Οκτώβριο του 2022, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Κίεβο, ο ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρι Κουλέμπα ευχαρίστησε την Αθήνα «για τα όπλα που προμηθεύει η Ελλάδα στην Ουκρανία για την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας».

 

Οι Ουκρανοί άρχισαν και πάλι να ζητούν να προμηθεύσουν το Κίεβο με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 που διαθέτουν οι Ελληνες. Είναι γνωστό ότι οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας μεταφοράς γίνονται από τον Μάρτιο.

Ναι, δύο συστήματα από την Ελλάδα δεν αρκούν για την πλήρη προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δυνατή η κάλυψη ορισμένων βασικών αναγκών.

Νεκρό βάρος…

Το θέμα της παραχώρησης των S-300 τέθηκε και κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία στις αρχές Νοεμβρίου της ελληνίδας προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Οι Ουκρανοί βασίστηκαν στο γεγονός ότι αυτά τα συστήματα θα επικρέμονται τελικά στους Ελληνες ως νεκρό βάρος διότι δεν αρκεί η αγορά των S-300 καθώς πρέπει να συντηρούνται συνεχώς από τον πωλητή, δηλαδή τη Ρωσία.

Και τα ελληνικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι «η Αθήνα αναγκάζεται ν’ απαλλαγεί από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας λόγω της αδυναμίας τακτικής συντήρησής τους υπό τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας».

Ο εκσυγχρονισμός των S-300

Το 2018-2019, ο εκσυγχρονισμός που έγινε από ρώσους ειδικούς, σύμφωνα με ορισμένες τουρκικές πηγές, έφερε τα συστήματα των S-300 που βρίσκονται εν λειτουργία στην Ελλάδα σχεδόν στο επίπεδο των S-400.

Ομως η Αθήνα κατανοεί ότι στο μέλλον τέτοιες ενέργειες θα είναι αδύνατες λόγω των κυρώσεων – ενώ τα τουρκικά όπλα (συμπεριλαμβανομένων και των ρωσικής κατασκευής) θα εκσυγχρονιστούν. Κι’ έτσι η στρατιωτική υπεροχή της Αγκυρας έναντι της Αθήνας θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ωστόσο, η Πρόεδρος και ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αρνήθηκαν την παραχώρηση των S-300 στους Ουκρανούς και είχαν δύο σημαντικούς λόγους γι’ αυτό.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!