Στη Βουλή σήμερα ο νέος προϋπολογισμός
Στη Βουλή κατατέθηκε το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού, με αρκετές αναθεωρήσεις σε σύγκριση με το προσχέδιο. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό των τελευταίων 12 χρόνων που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κύριο χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού 2023 είναι η επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Μεγάλο στόχο αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εν μέσω ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος με υψηλές αβεβαιότητες και μεγάλη μεταβλητότητα.
Ο πήχης για τον πληθωρισμό ανεβαίνει πιο ψηλά σε σύγκριση με το προσχέδιο, ενώ υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη.
Αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη για έκτακτο αποθεματικό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.
Η αναπτυξιακή επίδοση της οικονομίας το 2023 τοποθετείται με βάση το δυσμενές σενάριο στο 1% (από 2,1% στο προσχέδιο), ενώ για φέτος εκτιμάται στο 5,5% έναντι πρόβλεψης 5,3% στο προσχέδιο, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται πάνω από τα 210 δισ. ευρώ το 2022 και στα 220 δισ. ευρώ το 2023.
Υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου «βλέπει» το οικονομικό επιτελείο τον πληθωρισμό τόσο για φέτος όσο και το επόμενο έτος. Με βάση τη νέα πρόβλεψη η αύξηση του δείκτη από 9,1% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στη ζώνη του 10% για το 2022 και στο 4,5%-5% (από 3%) για το 2023. Η επί το δυσμενέστερο αναθεώρηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα των νέων προβλέψεων για μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια του κύματος των ανατιμήσεων σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών με αιχμή την ακρίβεια στην ενέργεια.
Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, το πρωτογενές έλλειμμα για φέτος συμπιέζεται στο 1,7% του ΑΕΠ λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους, ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, λόγω της μεγαλύτερης ονομαστικής ανάπτυξης από τον πληθωρισμό θα διαμορφωθεί στο 169,1% φέτος, για να υποχωρήσει στο 161% του ΑΕΠ το 2023. Σε απόλυτα μεγέθη όμως θα παραμείνει υψηλό: 355 δισ. ευρώ το 2022 και 357 δισ. ευρώ το 2023.
Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού ενσωματώνει και το «πακέτο» των φόρο-ελαφρύνσεων των 2,4 δισ. ευρώ το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1-1-2023 και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος, την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, την αναστολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, τη διατήρηση της φορο – έκπτωσης για την ανακαίνιση ακινήτων έως το τέλος του 2024 και την εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά και την εστίαση.