Η ώρα της Κρίσης για τον Νίκο Παππά: Ξεκινά το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες
Με έντεκα γυναίκες και δύο άνδρες δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας στην έδρα ως τακτικά μέλη, σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, ανοίγει την «αυλαία» του το πέμπτο Ειδικό Δικαστήριο της Μεταπολίτευσης, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. Νίκο Παππά.
Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα κάθεται στο εδώλιο για όσα του αποδίδονται ότι έπραξε στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ακυρώθηκε -στη συνέχεια- από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός. Κατά τις δικαστικές Αρχές, ο Νίκος Παππάς υπήρξε ο «ενορχηστρωτής» ενός σκοτεινού παρασκηνίου, προκειμένου η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει τον δικό της τηλεοπτικό σταθμό.
Πρόκειται για το δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο που θα διενεργηθεί το τρέχον δικαστικό έτος, αφού ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Για παράβαση καθήκοντος
Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, με το υπ’ αριθμόν 4/2022 βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί για συνέργεια στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Το Δικαστικό Συμβούλιο υιοθέτησε στο σκεπτικό του την πρόταση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδηλίνη, η οποία και είχε εισηγηθεί την παραπομπή του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα στο εδώλιο. Συγκεκριμένα, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνιζε ότι η υπόθεση άνοιξε μετά την αντιδικία του κ. Καλογρίτσα με τη λιβανέζικη κατασκευαστική CCC. Τότε ο Χρ. Καλογρίτσας είχε καταγγείλει ότι, σε συνεννόηση με τον Νίκο Παππά, είχε συνάψει εικονική σύμβαση με την εταιρεία, προκειμένου αυτή να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το βούλευμα
Σκοπός του κ. Παππά ήταν, σύμφωνα με το βούλευμα, «να προσπορίσει στο κόμμα του (ΣΥΡΙΖΑ), στην τότε κυβέρνηση της χώρας, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., και σε αυτόν τον ίδιο ως στέλεχός της παράνομη και θίγουσα την υπηρεσιακή χρηστότητα και καθαρότητα ωφέλεια, συνισταμένη στην εξ υπαρχής δημιουργία υπό τις εντολές του, την καθοδήγηση και τον έλεγχο εκ μέρους του και του κόμματός του μέσων μαζικής ενημέρωσης με αδιαφανείς διαδικασίες και αδιαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς». Από την πλευρά του, ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος και κατήγγειλε την υπόθεση, γνωρίζοντας πως θα καταστεί κατηγορούμενος, έχει καταθέσει πως προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να αποκαταστήσει το όνομα και την υπόληψή του, ενώ έχει προσκομίσει στις δικαστικές Αρχές έγγραφα και μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του.
Η δίκη
Στο Ειδικό Δικαστήριο έχουν κληθεί 16 μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων θα ρίξουν φως στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών είναι και ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης, καθώς με τη μεσολάβηση του Νίκου Παππά είχε συνάντηση με τον Χρήστο Καλογρίτσα στις 22/9/2016, κατά την οποία του ζήτησε να δανειοδοτήσει την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος για μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
Οι δικαστές των δύο ανώτατων δικαστηρίων που θα κρίνουν την υπόθεση Παππά έχουν χειριστεί και στο παρελθόν σοβαρές υποθέσεις. Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκε, ως η αρχαιότερη αρεοπαγίτης από τα μέλη της σύνθεσης, η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία χειρίστηκε ως ειδική εφέτης ανακρίτρια την ιστορική υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η έδρα
Η κυρία Κλάπα-Χριστοδουλέα θα πλαισιώνεται στην έδρα από έξι μέλη του Αρείου Πάγου, τις Δήμητρα Ζώη, Ελένη Κατσούλη, Μαρουλιώ Απέργη, Γεωργία Κατσιμαγκλή, Δημητρία Στρούζα-Ξένου και Μαρία Βάρκα, καθώς και έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, τους αντιπροέδρους Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Μιχαήλ Πικραμένο, καθώς και τους Μαρία Σωτηροπούλου, Σταυρούλα Κτιστάκη, Κασσιανή Μαρίνου και Ηλία Μάζο.
Αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν από τον Αρειο Πάγο η Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου, ο Χρήστος Κατσιάνης και η Μαρία Κουφούδη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Αγορίτσα Σδράκα, η Ιφιγένεια Αργυράκη και ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Τσιμέκας. Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθήκοντα εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου θα εκτελεί η αντεισαγγελέας Ολγα Σμυρλή, η οποία βρίσκεται και στην έδρα στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη, με αναπληρωματικό μέλος τον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Ασπρογέρακα.