Σκέψεις και σενάρια για προεκλογικά Χριστούγεννα: Οι εισηγήσεις από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού για κάλπες τον Ιανουάριο
Νέα δεδοµένα στις αναλύσεις και τον κεντρικό σχεδιασµό του Μεγάρου Μαξίµου διαµορφώνει η ολική επαναφορά πολιτικής τοξικότητας στο κοινοβουλευτικό σκηνικό της χώρας µε φόντο την υπόθεση Πάτση και την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό για το θέµα των υποκλοπών, καταδεικνύοντας την απόφασή του να επενδύσει εκ νέου στο συγκεκριµένο µέτωπο.
Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι την ώρα που οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνολικά οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες επικεντρώνονται στην αντιµετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και στα Ελληνοτουρκικά, τα κορυφαία στελέχη της «γαλάζιας» κυβέρνησης αναγκάζονται εκ των πραγµάτων να δώσουν απαντήσεις στην ατζέντα που επιχειρεί να επιβάλει, αλλά και να διατηρήσει η αξιωµατική αντιπολίτευση στον δηµόσιο διάλογο.
Η παράµετρος αυτή, σε συνδυασµό µε την εκπεφρασµένη αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να µην επιτρέψει να κυριαρχήσουν τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές (ενόψει µάλιστα της προεκλογικής εκστρατείας), οι οποίες -όπως έχει διαµηνύσει ο ίδιος- θα έθεταν σε κίνδυνο την πολιτική, οικονοµική και κοινωνική ισορροπία σε µια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, έχει σταθεί αφορµή για την ένταση των εισηγήσεων µιας µερίδας στενών συνεργατών του περί επίσπευσης των εθνικών εκλογών.
Τι εισηγούνται
Σύµφωνα µε τους εντός του πρωθυπουργικού στρατηγείου υπέρµαχους της άποψης αυτής, ο καταλληλότερος χρόνος για το στήσιµο της πρώτης από τις δύο κάλπες που έχουν προαναγγελθεί (µε την απλή αναλογική και τον νόµο Θεοδωρικάκου) είναι τα µέσα, το πολύ τα τέλη Ιανουαρίου, προκειµένου ακόµα και πριν από την ερχόµενη άνοιξη να έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο της διακυβέρνησης της χώρας και να κερδηθεί ακόµα περισσότερος χρόνος για την προώθηση των µετεκλογικών σχεδίων του Μαξίµου.
Στην εξίσωση αυτή προστίθεται και το στοιχείο της τελευταίας χαραµάδας για το πάντα χρήσιµο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις εργαλείο του αιφνιδιασµού των αντιπάλων. Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραµένει αµετακίνητος όσον αφορά την πρόθεσή του για διεξαγωγή της πρώτης εκλογικής αναµέτρησης είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, ωστόσο, όπως τονίζουν σταθερά πλέον τακτικοί συνοµιλητές του, «πολλές φορές η δυναµική των εξελίξεων καθορίζει τα γεγονότα και τις τελικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου, ουδείς θα πρέπει να ρισκάρει την απώλεια της πρωτοβουλίας των κινήσεων, πολλώ δε µάλλον σε µια περίοδο απόλυτης ρευστότητας».
Το περιβάλλον
Εκτός των προαναφερθέντων, βασικοί άξονες της σχετικής επιχειρηµατολογίας που αναπτύσσεται εσχάτως στους κόλπους του στενού µητσοτακικού περιβάλλοντος είναι αφενός η πεποίθηση πως µέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχει καταστεί σαφές το οικονοµικό και ενεργειακό περιβάλλον στο οποίο θα βαδίσει η χώρα στους πρώτους µήνες του 2023 και αφετέρου η εξασφάλιση της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών µε τα στοιχεία της παλαιάς απογραφής. Σε ό,τι αφορά την πρώτη περίπτωση, εφόσον τα πράγµατα εξελιχθούν ευνοϊκά και η κυβέρνηση διατηρήσει τον έλεγχο, παρά τις δεδοµένες δυσκολίες, τότε σύµφωνα µε τις συγκεκριµένες αναλύσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθηκευτούν η προοπτική και η θετική εικόνα της χώρας, αλλά και το πολιτικό κεφάλαιο που θα έχει εξασφαλιστεί, σε µια σκληρή προεκλογική εκστρατεία τόσων µηνών, που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ακραία πόλωση που θα καλλιεργήσει η Κουµουνδούρου για να γυρίσει το εις βάρος της δηµοσκοπικό κλίµα.
Ο γρίφος
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποτιµηθεί πως µε τον τρόπο αυτόν λύνεται µια και καλή ο γρίφος της διενέργειας των διπλών εκλογών, χωρίς να επηρεάζεται τόσο το Πάσχα (κάτι που µοιραία θα συµβεί σε ενδεχόµενο επικράτησης του εκλογικού σεναρίου του Απριλίου) όσο βεβαίως και οι πανελλαδικές εξετάσεις, τις οποίες «αγγίζει» η εξαγγελία Μητσοτάκη για πρώτες κάλπες στα τέλη της άνοιξης και η πιθανότητα δεύτερης αναµέτρησης µέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Στο κοµµάτι της απογραφής, είναι κοινό µυστικό ότι υπάρχουν φωνές στους κόλπους της ηγεσίας της κυβέρνησης που επιµένουν ανοικτά υπέρ της προοπτικής να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές µε την απογραφή και την κατανοµή εδρών του 2011 και όχι του 2021. Στηρίζουν µάλιστα την άποψή τους στα ουκ ολίγα κενά σηµεία και στις «παγίδες» που µπορεί να κρύβονται πίσω από την αργοπορία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφορικά µε την επεξεργασία των στοιχείων, καθώς και στην ανάγκη αποφυγής των ανισορροπιών και των εσωκοµµατικών εντάσεων, οι οποίες θα επέλθουν µε µαθηµατική ακρίβεια στις (έστω και λίγες, σύµφωνα µε τις προβλέψεις) εκλογικές περιφέρειες που θα επηρεαστούν από τη νέα απογραφή.
Τις πρώτες μέρες του 2023
Για να συµβεί όµως αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε οι εκλογές µε την απλή αναλογική να έχουν γίνει µέσα στον Ιανουάριο (προφανώς από το τέλος της περιόδου των εορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και µετά) και οι επόµενες µε τον νόµο της Ν.Δ. µέ χρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι µέχρι την 1η Μαρτίου θα πρέπει, βάσει της ερµηνείας του Συντάγµατος, να έχει αφοµοιωθεί υποχρεωτικά ο νέος χάρτης των εκλογικών περιφερειών, όπως θα προκύψει από την αναµενόµενη ανακοίνωση των στοιχείων της απογραφής του 2021 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 5 Νοεμβρίου 2022.