Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Η δικαίωση Μητσοτάκη για το ενεργειακό – Η επιμονή του πρωθυπουργού στο πλαφόν στο φυσικό αέριο που έφερε αποτελέσματα

Εντονες διαβουλεύσεις και ζωηρό παρασκήνιο γύρω από την ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση είχε το τελευταίο διήμερο στην Πράγα, όπου βρέθηκαν οι ηγέτες των «27» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκε η κρίση αυτή, αμέσως μετά δηλαδή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα πρόβλημα που, όπως τόνιζε, είναι πανευρωπαϊκό.

Τόσο με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 9 Μαρτίου, όσο και με παρεμβάσεις του στις συνόδους κορυφής που ακολούθησαν, ο Ελληνας πρωθυπουργός επέμεινε στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη -τόσο του αερίου που εισάγεται με αγωγούς όσο και του LNG– αλλά και στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις επαφές σε πολιτικό επίπεδο με άλλους ηγέτες, υπήρχαν τακτικές επαφές και σε τεχνικό επίπεδο.

Xρειάζεται «περισσότερη αλληλεγγύη» και «κοινή απάντηση», τόνισε o Kυριάκος Mητσοτάκης ενώπιον του Ολαφ Σολτς. Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, συμμετείχε σε συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις με συνεργάτες άλλων πρωθυπουργών και μάλιστα η ελληνική ομάδα με άλλες δύο από κράτη-μέλη της Ε.Ε. συναποτέλεσαν μια άτυπη «τρόικα», που κλήθηκε από τις Βρυξέλλες πρόσφατα να παρουσιάσει το διαμορφωμένο σχέδιο για το πλαφόν και τις υπόλοιπες προτάσεις τους.

Η επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση». H πρόεδρος της Κομισιόν κατέθεσε πρόταση για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο στην Ελλάδα γίνεται σε ποσοστό περίπου 40% – ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθεί ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο γενικά, πέρα δηλαδή από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ενα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την Πράγα και την πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είπε ότι χρειάζεται «περισσότερη αλληλεγγύη» και «κοινή απάντηση», ενώ τόνισε, ενώπιον του καγκελαρίου της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, και άλλων ηγετών: «Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 8/10

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!