Ελληνικό αλφάβητο: Μπορεί να είναι παλαιότερο απ’ ό,τι πιστεύουμε
Υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι το ελληνικό αλφάβητο είναι πιθανώς κατά έναν αιώνα παλαιότερο από ό,τι πιστεύαμε έως τώρα!
Το ελληνικό αλφάβητο χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ. Τουλάχιστον, αυτό ήταν που πίστευε η επιστήμη για πολύ καιρό. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Willemijn Waal θα χρησιμοποιήσει μια υποτροφία Vici για να διερευνήσει αν το ελληνικό αλφάβητο μπορεί να είναι αιώνες παλαιότερο και αν αρχικά γράφονταν μόνο σε φθαρτά υλικά.
«Από τη δεκαετία του 1930, η κυρίαρχη άποψη ήταν αυτή της αλφαβητικής έκρηξης», εξηγεί η Waal. «Τον 8ο αιώνα π.Χ., το ελληνικό αλφάβητο όπως το γνωρίζουμε σήμερα λέγεται ότι αναπτύχθηκε, εξαπλώθηκε και διαχωρίστηκε από το μηδέν με αστραπιαία ταχύτητα σε άλλα αλφάβητα, όπως το ανατολικό ή το ιταλικό αλφάβητο. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, αποτελούν τη βάση της λατινικής γραφής που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα».
Χρονολόγηση με άνθρακα
Νέα ευρήματα και πληροφορίες υποδηλώνουν ότι το ελληνικό αλφάβητο είναι παλαιότερο, καθώς αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε με πολύ πιο σταδιακό ρυθμό. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόσφατη εξέλιξη είναι η χρονολόγηση με άνθρακα C14, μια μέθοδος που εξετάζει πόσα άτομα άνθρακα-14 περιέχονται σε οργανικό υλικό. Όσο λιγότερα άτομα τόσο παλαιότερο είναι το υλικό. Αυτές οι χρονολογήσεις δείχνουν ότι οι παλαιότερες ελληνικές επιγραφές που έχουν βρεθεί σε αγγεία είναι τουλάχιστον έναν αιώνα παλαιότερες απ’ ό,τι πιστευόταν. Δεν χρονολογούνται στον 8ο αιώνα, αλλά στον 9ο ή ακόμα και στον 10ο αιώνα π.Χ.
Επιπλέον, οι παλαιότερες επιγραφές που έχουν διασωθεί δεν είναι πιθανότατα τα πρώτα κείμενα που γράφτηκαν με το ελληνικό αλφάβητο. «Τα αλφαβητικά συστήματα γραφής συνήθως γράφονται σε φθαρτά υλικά, όπως πάπυρος, ξύλο και χαρτί. Αυτά τα υλικά είναι λιγότερο ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου από τις πήλινες πινακίδες ή τα κείμενα χαραγμένα σε πέτρα».
Εάν το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιούνταν πολύ νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε μακρά «Σκοτεινή Εποχή» χωρίς αλφαβητική γραφή για περίπου 400 χρόνια στην Ελλάδα.
Αυτή η διαπίστωση ρίχνει νέο φως στην παιδεία στo Αιγαίο και μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την παράδοση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου. «Τώρα θεωρείται γενικά ότι αυτές οι ιστορίες, που τοποθετούνται στα τέλη της Εποχής του Χαλκού (περίπου 1600-1200 π.Χ.), μεταδόθηκαν προφορικά για αιώνες μέχρι που τελικά καταγράφηκαν τον 8ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι αυτή η παράδοση δεν ήταν αυστηρά προφορική και ότι η γραφή μπορεί να έπαιξε ρόλο πολύ νωρίτερα».
Όλα τα viral video εδώ.