Καλλιάνος: Έρχεται κρύο αλλά δεν είναι της… Φινλανδίας
Λεπτολόγος και ακριβής ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προσπαθεί να… μαζέψει τις γλωσσικές παρερμηνείες συναδέλφων του
Με ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια της ορολογίας που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των καιρικών φαινομένων, ο έμπειρος μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, εκφράζει την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «φινλανδικό κρύο» για να περιγράψει την επερχόμενη ψυχρή εισβολή που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.
Μέσω μιας αναλυτικής ανάρτησής του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Καλλιάνος επιχειρεί να καταστήσει σαφές ότι η απόδοση της προέλευσης εκτεταμένων ψυχρών αέριων μαζών σε μία συγκεκριμένη χώρα, ιδίως όταν αυτή διαθέτει περιορισμένη γεωγραφική έκταση σε σύγκριση με την ευρύτητα της αέριας μάζας που πρόκειται να επηρεάσει μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή – όπως στην περίπτωση της επικείμενης ψυχρής μάζας που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της Κεντροανατολικής Ευρώπης – δεν ανταποκρίνεται στην επιστημονική πραγματικότητα.
Προχωρώντας στην επιχειρηματολογία του, ο μετεωρολόγος τονίζει με σαφήνεια ότι η επιλεκτική αναφορά της Φινλανδίας, ή κατ’ επέκταση άλλων σκανδιναβικών χωρών όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, ή ακόμη και της Δανίας, ως αποκλειστικής πηγής αυτών των ψυχρών αέριων μαζών, αποτελεί μια ανακριβή και παραπλανητική προσέγγιση.
Για να καταστήσει ακόμη πιο κατανοητό το σφάλμα αυτής της ορολογίας, ο Καλλιάνος χρησιμοποιεί ένα εύστοχο παράδειγμα από τα θερινά καιρικά φαινόμενα, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν εξίσου επιστημονικά αβάσιμο να υποστηρίξει κανείς κατά τη διάρκεια ενός έντονου καύσωνα που επηρεάζει την Ελλάδα, ότι οι θερμές αέριες μάζες που ευθύνονται για τις υψηλές θερμοκρασίες «προέρχονται από την Ιταλία». Με τον τρόπο αυτό, ο Καλλιάνος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση του όρου «φινλανδικό κρύο» στερείται επιστημονικής βάσης και δεν συμβάλλει στην ορθή κατανόηση των μετεωρολογικών φαινομένων.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΔΟΚΙΜΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΡΥΟ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Τη Δευτέρα αναμένουμε χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στη Δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της Κυριακής. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Θράκη και στην Κεντρική Μακεδονία ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμη και σε υψόμετρα 100-200 μέτρων, άρα και σε σχεδόν πεδινές περιοχές.
Ωστόσο, παρατηρώ το φαινόμενο ότι πολλές σελίδες και μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτή η ψυχρή εισβολή προέρχεται από… τη Φινλανδία. Κάτι τέτοιο είναι εσφαλμένο και επιστημονικά αδόκιμο.
Όταν αναφερόμαστε σε ψυχρές αέριες μάζες, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν “γεννιούνται” ή “εκκινούν” από μια χώρα, ειδικά όταν αυτή έχει μικρή έκταση σε σχέση με την έκταση της αέριας μάζας που επηρεάζει για παράδειγμα ολόκληρη την Κεντροανατολική Ευρώπη, όπως στην επικείμενη ψυχρή μάζα.
Μπορούμε να πούμε ότι προέρχονται από τον Βόρειο πόλο και μέσω της Ρωσίας και των Σκανδιναβικών χωρών θα έρθουν προς την περιοχή μας, καθώς η προέλευσή τους σχετίζεται με περιοχές που έχουν τη δυναμική να παράγουν ή να φιλοξενούν τέτοιες εκτεταμένες και ιδιαίτερα ψυχρές μάζες (βλέπετε σχετική φωτογραφία με τις ψυχρές αέριες μάζες να εμφανίζονται με μπλε και μωβ αποχρώσεις και με όριο τη λευκή καμπύλη)
Το να αναφέρουμε μεμονωμένα τη Φινλανδία, ή την Σουηδία, τη Νορβηγία ή – γιατί όχι – και τη Δανία, ως πηγή αυτών των μαζών, είναι σα να λέμε το καλοκαίρι ότι οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα “προέρχονται από την Ιταλία”. Δεν ευσταθεί επιστημονικά.
Με απόλυτο σεβασμό προς όλους όσοι ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού, ο ρόλος του Μετεωρολόγου δεν είναι μόνο η πρόγνωση, αλλά και η ορθή ερμηνεία και μετάδοση της πληροφορίας, πάντοτε με μετριοπάθεια».