Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κυκλάδες: Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αμοργό

Κυκλάδες: Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αμοργό. Τρέμει η γη από συνεχείς δονήσεις – Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Κυκλάδες: Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αμοργό. Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης συνεχίζεται αδιάκοπα, με πάνω από 8.900 καταγεγραμμένες δονήσεις. Ειδικοί παρακολουθούν στενά το φαινόμενο για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για προσεισμική δραστηριότητα ή αν πλησιάζουμε σε έναν κύριο σεισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγο σημειώθηκε νέος σεισμός με μέγεθος 4,8 βαθμών Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού.

Κυκλάδες: Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αμοργό

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός αυτός είχε εστιακό βάθος 5 χλμ και εντοπίστηκε 25 χλμ βόρεια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό. Προηγούμενη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών καταγράφηκε περίπου στις 10:36, νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, ενώ μια δόνηση 4 βαθμών σημειώθηκε στις 10:16 σε απόσταση 234 χλμ από τα κεντρικά σημεία των Αθηνών, με το επίκεντρό της να βρίσκεται 16 χλμ νότια της Αρκεσίνης.

Κυκλάδες: Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αμοργό

 

Ταυτόχρονα, οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ συγκεντρώνονται στην Πολιτική Προστασία για την αξιολόγηση των νέων δεδομένων που αφορούν τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μετά τη συνεδρίαση τους, αναμένεται να εκδοθούν επίσης οι αποφάσεις σχετικά με τα σχολεία στις περιοχές Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος και Ανάφη.

Η ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ περιγράφει ότι η τρέχουσα δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού ενδεχομένως έχει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, χωρίς να ξεχωρίζει κάποιος σεισμός ως κύριος. Ο αυξανόμενος ρυθμός σεισμικότητας έως τις 4 Φεβρουαρίου και οι μετασεισμικές ακολουθίες που ακολουθούν ένα φθίνων μοτίβο, αποτελούν βασικά στοιχεία της ανάλυσης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν δύο ενδεχόμενες εξελίξεις: είτε η δραστηριότητα θα συνεχίσει με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μειωμένο πλήθος σεισμών για μήνες, όπως συνέβη με το σεισμικό σμήνος της Θήβας, είτε το σμήνος θα προκαλέσει διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος ενεργού ρήγματος, οδηγώντας σε κύριο σεισμό και στη συνέχεια σε μετασεισμική ακολουθία.

Επιπρόσθετα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση, η οποία συμβαίνει εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, φαίνεται να σχετίζεται με την ενεργοποίηση συστήματος κανονικών ρηγμάτων στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου, πιθανώς λόγω διείσδυσης ρευστών στον ρηξιγενή ιστό.

Τέλος, οι δυνατότητες ανίχνευσης μικροσεισμών αναμένεται να βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς οι φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων εργάζονται για την πυκνότερη κάλυψη των τοπικών σταθμών, ενώ ομάδες του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ ετοιμάζονται να μεταβούν στην Ίο και τη Σαντορίνη για εγκατάσταση νέων οργάνων μέτρησης και παρακολούθησης της εδαφικής παραμόρφωσης.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!