Πάλεψε με τον καρκίνο πριν από δέκα χρόνια και τον νίκησε! Στο τέλος τού έκλεισε και πονηρά το μάτι με το βιβλίο του «Το ζεϊμπέκικο του νικητή». Μετά τον κορονοϊό, όμως, συγκεκριμένα πριν από ένα χρόνο, η υγεία του δεν ήταν καλή και μέρα με τη μέρα έπαιρνε την κάτω βόλτα. Επηρεάστηκε η φωνή του και δεν υπήρξε σαφής αιτίας γιατί συνέβη αυτό. Σιγά σιγά η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται. Πρώτα πειράχτηκε η καρδιά, μετά ο πνεύμονας και στη συνέχεια το αναπνευστικό του. Ο Κώστας Χαρδαβέλλας έδωσε αναρίθμητες μάχες τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
«Ο Κώστας Χαρδαβέλλας δεν πέθανε από καρκίνο, καθώς τον είχε κερδίσει μετά τη μάχη που έδωσε μαζί του πριν από δέκα χρόνια» εξήγησε η σύζυγός του Μαρία Παναγοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, «την κάτω βόλτα η υγεία του την πήρε πριν από ένα μήνα. Χρειάστηκε οξυγόνο, είχε γίνει σκιά του εαυτού του, είχε χάσει πολύ βάρος και μπήκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και εκεί έχασε τη μάχη».
Ο θάνατός του, στα 79 του χρόνια, βύθισε στο πένθος τη σύζυγό του Μαρία και το γιο τους Κωνσταντίνο, που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν δίπλα του και του έδωσαν όλα όσα στερήθηκε ως παιδί από την οικογένεια. Δεν είναι τυχαίος ο αποχαιρετισμός της Μαρίας του: «Έφυγες όπως έζησες: Νικητής! Ξεκουράσου τώρα, κοντά στους ανθρώπους που η ζωή σού στέρησε όταν ήσουν μωρό και πάντα αποζητούσες, τη μαμά Καλυψώ και τον μπαμπά Κωνσταντίνο. Εις το επανιδείν, γίγαντά μου…».
Οι τρεις γάμοι και ο γιος
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε παντρευτεί τρεις φορές. Με τη Μαρία Παναγοπούλου, με την οποία έμειναν μαζί μέχρι το τέλος, είχε παντρευτεί στις 26 Σεπτεμβρίου 1992, ενώ εκείνη ήταν πέντε μηνών έγκυος, στο γιο τους Κωνσταντίνο.
Η ίδια είχε δημοσιεύσει στο Instagram φωτογραφία από το γάμο τους και είχε διηγηθεί όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα, με αφορμή την επέτειο που είχαν το 2024: «Το ημερολόγιο έγραφε 26 Σεπτεμβρίου του (δίσεκτου) έτους 1992. Φτάσαμε μαζί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ο γαμπρός στο τιμόνι, η νύφη συνοδηγός και στο πίσω κάθισμα οι κολλητές μου παρανυφάκια. Στο ραδιόφωνο έπαιζε δυνατά Βασίλης Τερλέγκας.
Η γαμήλια τελετή ήταν προγραμματισμένη για τις 19.30, αλλά ο Κώστας είχε κάνει λάθος στην ώρα και είχαμε εκτυπώσει προσκλητήρια που έγραφαν 19.00. Στην άφιξή μας στην εκκλησία συναντηθήκαμε με την προηγούμενη νύφη και κάποιοι το θεώρησαν γρουσουζιά.
Εκατοντάδες οι καλεσμένοι, μετά βίας χωρούσαν στο ναό. Ευδιάθετοι οι περισσότεροι, δεν σταμάτησαν να κάνουν φασαρία κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, αλλά ο ιερέας δεν τους έκανε ούτε για μια στιγμή παρατήρηση. Συμμετείχε κι εκείνος στη χαρά, χαμογελώντας διαρκώς στους κουμπάρους, τους αείμνηστους και μοναδικούς Κάκια και Γιώργο Γεννηματά.
Πέντε μηνών έγκυος εγώ, φορούσα στενό και κοντό νυφικό και, όταν έφτασε η ώρα της (πολύωρης!) “χαιρετούρας”, έμεινα ξυπόλυτη για να αντέξω την ορθοστασία. Κοντεύαμε πια να τελειώσουμε, όταν είδαμε να καταφθάνει ένα γκρουπ Γιαπωνέζων τουριστών. Γοητευμένοι από τον τρόπο τέλεσης του μυστηρίου, στήθηκαν κι εκείνοι στη μακριά ουρά για να μας χαιρετήσουν, με τα σακίδια στους ώμους. Μας ευχήθηκαν (στα γιαπωνέζικα!) και μας δώρισαν ένα σετ φλιτζανάκια του καφέ με τσολιαδάκια, αγορασμένο από κάποιο τουριστικό κατάστημα για να τιμήσουν το έθιμο.
Στο πάρτι που ακολούθησε επιλέξαμε το τραγούδι “I did it my way”, αλλάζοντας τους στίχους σε “We did it our way” και αυτό ακριβώς εφαρμόσαμε στα χρόνια που ακολούθησαν. Γιορτάζουμε την 32η επέτειο του γάμου μας, συνεχίζοντας να καταρρίπτουμε τους νόμους των πιθανοτήτων, στα εύκολα και τα δύσκολα. Ίσως γιατί, όπως λέει ο Κωνσταντίνος μας, “μεγαλώνοντας κατάλαβα πως οι άλλοι άνθρωποι είναι κανονικοί, εμείς δεν είμαστε”».
Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η ανάρτηση που έκανε ο γιος του Κώστα Χαρδαβέλλα, ο Κωνσταντίνος, ο οποίος αποχαιρέτησε τον πατέρα του αναφερόμενος στη σχέση κατανόησης που είχαν οι δυο τους. Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Δεν λέω λοιπόν ούτε αντίο ούτε καλό ταξίδι, γιατί ξέρω ότι ένα κομμάτι σου θα είναι πάντα εδώ μαζί μου. Θα μεγαλώσουμε μαζί, όπως είπες, μέχρι μια μέρα να ξαναβρεθούμε πίσω από τα μάτια κάποιου άλλου».
Η απώλεια των γονιών του
Μιλώντας για τους γάμους του, ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε πει στο Mega, το 2023, πως και οι τρεις γυναίκες που είχε παντρευτεί «έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους, είχαν και οι τρεις αυτό το μαμαδίστικο∙ είναι πιθανό να ψάχνω τη μητέρα μου ακόμα». «Στους δύο πρώτους γάμους έφυγα σε ενάμιση χρόνο και ο Παπαδόπουλος, ο Λιάνης και ο Δημαράς έβαζαν στοίχημα πόσο θα κρατήσει ο γάμος» είχε πει.
«Ο γάμος μου με τη Μαρία Παναγοπούλου με έσωσε. Αυτό το οφείλω στη Μαρία, το έχω πει. Εγώ θα ήμουν ή στη φυλακή, ή θα είχα πεθάνει, ή θα είχα πάθει από AIDS μέχρι ό,τι θέλεις. Ήμουν επιρρεπής σε όλα αυτά, πολλές κοπέλες, πίναμε με την παρέα, χαρτοπαίζαμε. Όταν εννοώ στη φυλακή, εννοώ από χρέη. Πολλές φορές έφευγα από τη δουλειά και είχε τύχει να με περιμένουν από κάτω αστυνομικοί να με συλλάβουν γιατί δεν είχα πληρώσει κάτι. Ήμουν αναβλητικός».
«Έχω διαγράψει τη λέξη “μητέρα” από τη ζωή μου, επειδή η μητέρα μου έφυγε όταν ήμουν πέντε χρόνων. Τα πράγματα που σε πονάνε τα διαγράφεις. Είναι αυτό που λέω συχνά, είναι ένα φωτογραφικό φιλμ που το καις για να μη σε πονάει. Άρα, η λέξη “μαμά” για μένα είναι διαγραμμένη από τότε που ήμουν πέντε χρόνων. Δεν την είπα ποτέ, δεν τη χρησιμοποίησα ποτέ και δεν είναι μια λέξη που τη χρησιμοποιώ. Η απώλεια του πατέρα μου, όταν ήμουν δύο μηνών, και της μητέρας μου, όταν ήμουν πέντε ετών, με έχει σημαδέψει. Μέχρι σήμερα έχω μια ανασφάλεια, της αποδοχής, ο άλλος με γουστάρει;» είχε προσθέσει.
«Είναι μια πληγή ανοιχτή που σε πονάει μέχρι το τέλος της ζωής σου. Τον πατέρα και τη μάνα δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει ούτε μια γυναίκα, ούτε ένα παιδί, ένας φίλος, τίποτα. Είναι μια πίκρα που κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν είχα ποτέ στη ζωή μου ένα χάδι από τους γονείς μου, οπότε πάντα επιζητούσα τη φροντίδα και την αγάπη από τους ανθρώπους γύρω μου» είχε αναφέρει.
Η μεγάλη καριέρα
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1945 στην Αθήνα και σπούδασε δημοσιογραφία. Το ξεκίνημά του ήταν στην εφημερίδα «Έθνος». Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1977, με την παρουσίαση της εκπομπής «Πρόσκληση στο στούντιο» στην ΕΡΤ, και από τότε απέκτησε μεγάλη δημοφιλία. Συμμετείχε στην ψυχαγωγική εκπομπή «Σάββατο πρωί, Κυριακή βράδυ» το 1978, ενώ παρουσίαζε μαζί με τους δημοσιογράφους Γιάννη Δημαρά και Γιώργο Λιάνη την πετυχημένη εκπομπή «Ρεπόρτερς» στην ΥΕΝΕΔ το 1982 και μετέπειτα στην ΕΡΤ2.
Μετά το άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης, το 1993, ο Κώστας Χαρδαβέλλας πήγε στο Mega, όπου παρουσίαζε δύο τηλεοπτικές εκπομπές: το «60 λεπτά χωρίς μοντάζ» και μαζί με την Αγγελική Νικολούλη το «Ρεπορτάζ στην ομίχλη», η οποία μεταφέρθηκε το 1994 στον τότε ΣΚΑΪ και το 1995 στο Star, όπου παρέμεινε μέχρι το 1999.
Το 2000 πήγε στον ΑΝΤ1 και παρουσίασε την ενημερωτική εκπομπή «9η Εντολή», ενώ τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στην κρατική τηλεόραση, στην ΕΤ1, όπου παρουσίασε την ενημερωτική εκπομπή «Άνθρωποι».
Το 2002 πήγε στο Alter, όπου παρουσίαζε, μέχρι το κλείσιμό του, τρεις ενημερωτικές εκπομπές: «Ο Αθέατος Κόσμος» (2002-2011), το «Χωρίς Μοντάζ ΙΙ» (2003-2004) και «Οι πύλες του ανεξήγητου» (2004-2010). Το 2011, με το κλείσιμο του Alter, έμεινε για λίγο χωρίς τηλεοπτική στέγη. Το 2013 εντάχθηκε στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού GR TV, όπου συνέχισε να παρουσιάζει τον «Αθέατο Κόσμο» και λίγο αργότερα πήγε στο Extra 3, με την ίδια εκπομπή. Αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon, όπου παρέμεινε μέχρι το 2016.
Μιλώντας για τους «Ρεπόρτερς» σε συνεντεύξεις του, ο Χαρδαβέλλας είχε πει: «Την εκπομπή αυτή την αγαπήσαμε και οι τρεις, ο Γιώργος Λιάνης, ο Γιάννης Δημαράς κι εγώ. Οι τηλεθεάσεις ήταν τεράστιες, γιατί ήταν η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή που ασχολούνταν με κοινωνικά θέματα. Οι “Ρεπόρτερς” κράτησαν μέχρι το 1989. Μας έκοψαν κάποια στιγμή γιατί κάναμε μια συνέντευξη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, που μιλούσε για το εβραϊκό λόμπι. Όταν ξεπεράστηκε το πρόβλημα, ξαναρχίσαμε την εκπομπή και κάναμε πολλές αποστολές στον Λίβανο, σε πολέμους. Ήταν μια άλλη τηλεόραση. Με πήρε τηλέφωνο μια γυναίκα από την Πάτρα και μου είπε “σώστε με, έχω την καρδιά μου, πεθαίνω και δεν με εγχειρίζουν επειδή δεν είμαι σε ασφαλιστικό ταμείο”. Πήρα την κάμερα μαζί μου και φύγαμε για την Πάτρα. Πήρα τη γυναίκα από το σπίτι της και την πήγαμε στον “Ευαγγελισμό” και ζήτησα να μπει αμέσως στο χειρουργείο. Αυτή η γυναίκα μπήκε στο χειρουργείο και σώθηκε και κάθε Χριστούγεννα μου στέλνει μία κάρτα που γράφει “σ’ ευχαριστώ που ζω”».
«Λύγισε» ο Γιώργος Λιάνης
Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Κώστα Χαρδαβέλλα το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο Γιώργος Λιάνης, εκ μέρους και του Γιάννη Δημαρά, που μαζί με τον Κώστα Χαρδαβέλλα έκαναν τους «Ρεπόρτερς», λύγισε εκφωνώντας τον επικήδειό του, με τα λόγια του να ραγίζουν καρδιές.
Ανάμεσα σε εκείνους που παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία για το δημοσιογράφο ήταν oι: Γιώργος Πολυχρονίου, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Τένια Μακρή, Παναγιώτης Φασούλας, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Άννα και Γιώργος Νταλάρας, Άννα Φόνσου, Πέτρος Ίμβριος, Κώστας Πρέκας, Λόλα Νταϊφά και άλλοι.
*Δημοσιεύτηκε στην ONtime Σαββατοκύριακο (21/12)