Καίρια ερωτήματα για 7 θανάτους προκαλεί η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου
Καίρια ερωτήματα τόσο για την υπόθεση της Πάτρας και τους θανάτους των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου όσο και για την υπόθεση της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου – Πάτρα, Κάτω Αχαγιά, Αμαλιάδα: 7 νεκρά παιδιά σε πέντε χρόνια
Καίρια ερωτήματα τόσο για την υπόθεση της Πάτρας και τους θανάτους των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου όσο και για την υπόθεση της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου
Η επάνοδος της υπόθεσης Μουρτζούκου στην επικαιρότητα, έπειτα και από το χαμό του 15 μηνών Παναγιώτη τον περασμένο Αύγουστο, φέρνει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια φρικτή συνειδητοποίηση. Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον επτά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας και μάλιστα χωρίς κανείς να γνωρίζει ποια είναι τα ακριβή αίτια των αδόκητων αυτών θανάτων.
Η «ON time» θέτει καίρια ερωτήματα τόσο για την υπόθεση της Πάτρας και τους θανάτους των τριών παιδιών του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου, όσο και για την υπόθεση της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου, που φέρεται να ήταν παρούσα στους θανάτους ακόμη πέντε παιδιών: δύο δικών της, δύο στενών φίλων της, αλλά και της ίδιας της αδελφής της, πριν από σχεδόν έντεκα χρόνια.
Καίρια ερωτήματα για τους θανάτους βρεφών και παιδιών σε Πάτρα, Κάτω Αχαγιά και Αμαλιάδα
Οι υποθέσεις της Πάτρας, της Κάτω Αχαγιάς και της Αμαλιάδας εκθέτουν μια σειρά από φρικτές δυσλειτουργίες, που όλοι πρέπει να σκύψουμε πάνω τους και να βρούμε τρόπο να τις σταματήσουμε.
Εξίσου σοκαριστικό είναι το γεγονός πως σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν δίνουν σαφή εξήγηση αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο αυτών των παιδιών. Αυτό που προκαλεί ανατριχίλα είναι το γεγονός πως τα κοινά ερωτήματα για τα επτά παιδιά έχουν προκύψει λόγω του ότι τεράστια μερίδα του ελληνικού Τύπου έχει πέσει με τα… μούτρα πάνω σε αυτές τις υποθέσεις.
Τι γίνεται όμως με εκείνες που έχουν περάσει απαρατήρητες από το δημοσιογραφικό μικροσκόπιο; Τι γίνεται πραγματικά στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, όπου εντοπίζονται τα παραπάνω περιστατικά; Μπορεί οι δίκες για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου να προχωρούν και οι δικαστικές αρχές να έχουν αποφανθεί (τουλάχιστον στη μία περίπτωση) περί δολοφονίας, γιατί όμως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν μπόρεσε να εντοπίσει μεμιάς το τι συνέβη; Το ερώτημα ωστόσο μπορεί να έχει και κοινωνική διάσταση: Τι συμβαίνει και εντοπίζονται τόσα παρόμοια περιστατικά σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή της χώρας;
13 Απριλίου 2019
Η Μαρία-Ελένη (Μαλένα) Δασκαλάκη χάνει τη ζωή της σε ηλικία μόλις τριάμισι ετών. Το δεύτερο τέκνο της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου, έπειτα από μια σύντομη μάχη με αίσια έκβαση λόγω καλής απόκρισης στις χημειοθεραπείες (εξαιτίας λευχαιμίας), εντέλει «έσβησε». Κατά τη νεκροτομή δεν εξακριβώθηκε η ύπαρξη προφανούς αιτίας θανάτου, ενώ εβδομάδες αργότερα διαπιστώθηκε μέσω των ιστολογικών εξετάσεων εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Οι πρώτες εκτιμήσεις αμφισβητούνται έντονα στα δικαστήρια.
4 Φεβρουαρίου 2021
Το έξι μηνών βρέφος της Κ.Ρ. χάνει τη ζωή του στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Η πρώτη έκθεση μιλά για διάμεση πνευμονίτιδα (ένας γενικός όρος για διάφορες αντιδράσεις του κατώτερου αναπνευστικού). Το μωρό φέρεται να ήταν υπό την επίβλεψη της Ειρήνης Μουρτζούκου, καθώς η Κ.Ρ. είχε αναθέσει τη φύλαξή του στη συγκάτοικό της, ενόσω εκείνη είχε βγει για να διασκεδάσει.
21 Μαρτίου 2021
Το αβάπτιστο (Ίριδα) τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη (το τρίτο ηλικιακά), μόλις έξι μηνών, χάνει τη ζωή του στην περιοχή της Πάτρας. Στο σπίτι της οικογένειας βρίσκονται η μικρή Τζωρτζίνα (αδελφή του μωρού), η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου και η αδελφή της Δήμητρα. Οι πρώτες ιατροδικαστικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποπλασία-αγενεσία ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς και για πνευμονικό οίδημα. Η έκθεση αμφισβητείται έντονα στα δικαστήρια.
29 Ιανουαρίου 2022
Η Γεωργία (Τζωρτζίνα) Δασκαλάκη χάνει τη ζωή της σε ηλικία εννέα ετών. Ταλαιπωρούνταν από τον Απρίλιο του 2021, όταν έπειτα από επεισόδιο υποβλήθηκε σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Επανήλθε, έχοντας υποστεί όμως υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια. Τον Ιανουάριο του 2022, καταλήγει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ως αιτία θανάτου αναφέρεται η θανατηφόρος δηλητηρίαση από τη φαρμακευτική ουσία κεταμίνη. Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου. Σε πρώτο βαθμό, η Ρούλα Πισπιρίγκου καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του παιδιού της, παρόλο που δεν αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο διοχετεύτηκε η ουσία στον οργανισμό της.
19 Ιουνίου 2022
Η (αβάπτιστη) Ζωή-Ιωάννα, η 19 ημερών κόρη της Ειρήνης Μουρτζούκου, χάνει τη ζωή της κατά τη διακομιδή με ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας. Η μικρούλα ήταν υγιέστατη, ωστόσο ξαφνικά, σύμφωνα με τη μητέρα της, η οποία ήταν παρούσα, εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα. Η πρώτη ιατροδικαστική εκτίμηση κάνει λόγο για διάμεση πνευμονίτιδα.
17 Οκτωβρίου 2023
Η (αβάπτιστη) Μαρία-Φρειδερίκη, δύο μηνών κόρη της Ειρήνης Μουρτζούκου, χάνει τη ζωή της στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», έπειτα από 33 ημέρες νοσηλείας. Το κατά τα άλλα υγιές βρέφος εμφάνισε οφθαλμολογικό πρόβλημα και μεταφέρθηκε στο «Καραμανδάνειο» Πατρών. Λόγω του ιστορικού, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου παρουσίασε τέσσερα επιληπτικά επεισόδια. Ως αιτία θανάτου αναφέρθηκε ο αιφνίδιος θάνατος νεογνού, παθολογικής αιτιολογίας, με ιστορικό επιληψίας.
5 Αυγούστου 2024
Ο 15 μηνών Παναγιώτης, γιος της Κ.Π., μεταφέρεται εσπευσμένα με αναπνευστικά προβλήματα και με ιδία μέσα στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, από τη μητέρα και τη φίλη της και συγκάτοικό της Ειρήνη Μουρτζούκου. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι δύο γυναίκες, το παιδί παραδόθηκε στους γιατρούς εν ζωή. Το νοσοκομείο ισχυρίζεται πως μεταφέρθηκε δίχως τις αισθήσεις του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αιτία θανάτου.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ONtime Σαββατοκύριακο (26/10)