Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στην Πλατεία Συντάγματος από την ΤΕΧΑΝ με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Μedia

Σήμερα, Τετάρτη 03/07/2024, στην Πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας, η TEXAN πραγματοποιεί την «Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, με την υποστήριξη του ομίλου «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Μedia».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πλήθος πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, αλλά και ειδικών στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Αθηναίων Νίκος Αβραμίδης, ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος και ο πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ, Απόστολος Μούργος. 

Χάρης Δούκας στα Παραπολιτικά 90,1: Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα στους ίδιους τους πολίτες

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κυκλική οικονομία, να ενισχύσουμε την ανακύκλωση και ήδη έχουμε αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά ανακύκλωσης και έχουμε μπει και σε μια νέα ροή που είναι ο καφέ κάδος, που είναι τα βιοαπόβλητα με μια αύξηση των βιοαποβλήτων για κομποστοποίηση κοντά στο 10%», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή με αφορμή την εκδήλωση για την ανακύκλωση του ομίλου των Παραπολιτικών με την ΤΕΧΑΝ. 

«Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα στους ίδιους του πολίτες, όμως εδώ χρειάζεται τριπλή ενσυναίσθηση, πρέπει και ο δήμος, πρέπει και η περιφέρεια, αλλά πρέπει και η κυβέρνηση να τρέξει και να ενισχύσουν την προσπάθεια. Πρέπει να το πούμε καθαρά ότι στη χώρα μας η ανακύκλωση δεν έχει πετύχει, τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά. Είμαστε κοντά στο 15-16% όταν σε άλλες χώρες η ανακύκλωση πλησιάζει το 40% και δεν αυξάνουμε τα ποσοστά μας. Κάθε βήμα που κάνουμε είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν είναι μόνο οι πολίτες που πρέπει να βοηθήσουν και να τους εμφυσήσουμε αυτή την προσέγγιση αλλά είναι τα μαγαζιά. Στο κέντρο της Αθήνας χρειαζόμαστε 10 και 12 δρομολόγια για τα σκουπίδια. Προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να μην βγάζουν τα σκουπίδια 11 με 5 για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους που κάνουν την υπερπροσπάθεια της αποκομιδής», πρόσθεσε.

«Έχουμε 80 υπόγειους κάδους, θα βάλουμε άλλους 66 κάδους μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτοί οι κάδοι είναι υπόγειοι, δεν μυρίζουν και έχει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα το οποίο διασφαλίζει πολύ λιγότερα δρομολόγια και δεν έχει καθόλου οπτική όχληση. Είναι ακριβό αλλά πάρα πολύ σημαντικό. Θα μπορούσαμε να τρέξουμε πιο γρήγορα αλλά όταν προσπαθείς να κάνεις οποιαδήποτε τρύπα στην Αθήνα χρειάζεσαι να προσέξεις όλα τα θέματα της αρχαιολογίας κλπ για αυτό και υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις», επισήμανε.

Γραφάκος στα Παραπολιτικά 90,1: ”Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος πιστεύουμε ότι θα ταράξει τα νερά”

«Τις επόμενες μέρες θα πάει στη γενική γραμματείας της κυβέρνησης το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο πιστεύουμε ότι θα ταράξει τα νερά και θα δημιουργήσει συνθήκες για μια μεταρρύθμιση στην αυτοδιοικηση. Το νομοσχέδιο αυτό οριοθετεί την εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας δηλαδή θα υπάρξει ένα τέλος 5 με 15 λεπτά στα μπουκαλάκια τα πλαστικά και τα μεταλλικά τα οποία ο πολίτης θα τα πηγαίνει στα μηχανήματα και θα παίρνει πίσω την εγγυοδοσία. Αυτό θα εφαρμοστεί από το τέλος του ’25 και μετά. Στην πλήρη του ανάπτυξη το σύστημα θα έχει 15 χιλιαδες τέτοια σημεία» είπε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ».

Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο που βάζει το νομοσχέδιο είναι ότι βοηθάμε τους μικρότερους δήμους για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων, και ρυθμίζουμε και κάποια ζητήματα που αφορούν τους υπόχρεους παραγωγούς. Φαίνεται ότι αρχίζουν και ωριμάζουν οι συνθήκες οι υπόχρεοι παραγωγοί να αναλάβουν οι ίδιοι τη συλλογή από τους δήμους των ανακυκλωσίμων. Αυτό θα πει παραπάνω χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα είναι κάτι το οποίο το θέλουμε, είναι κάτι το οποίο και οι δήμοι θα ανακουφιστούν και είναι κάτι που αν όλα πάνε καλά το 2026 θα έχουμε μεγάλη αλλαγή στα νούμερα».

Η Τελετή Απονομής των Επάθλων των Μεγάλων Εκπαιδευτικών Διαγωνισμών Ανακύκλωσης

Κατά την εκδήλωση έγινε και η Τελετή Απονομής των Επάθλων των Μεγάλων Εκπαιδευτικών Διαγωνισμών Ανακύκλωσης τόσο των πρωτευόντων σχολικών τμημάτων των Δήμων Αττικής όσο και των πρωτευόντων σχολικών τμημάτων του Δήμου Αθηναίων, που τελούσαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Παρακάτω τα βραβευθέντα σχολεία:

 

Μεγάλος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης Σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Δήμου Αθηναίων

 

1η θέση και Μεγάλος Νικητής

 

Τμήμα: Γ3

 

Σχολείο: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Υλικά που ανακυκλώθηκαν: 355.479 τεμάχια

 

Έπαθλο : Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος σε όποια πόλη της Ευρώπης επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές

 

2η Θέση

 

Τμήμα: Γ2

 

Σχολείο: 56ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Υλικά που ανακυκλώθηκαν: 279.962 τεμάχια

 

Έπαθλο : Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος σε όποια πόλη της Ελλάδας επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές

 

3η Θέση

 

Τμήμα: Β1

 

Σχολείο: 43ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Υλικά που ανακυκλώθηκαν: 221.141 τεμάχια

 

Έπαθλο: Ένα (1) Smartwatch για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος.

 

Μεγάλος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης Σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Δήμων Αττικής

 

1η θέση και Μεγάλος Νικητής

 

Τμήμα: Β ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 

Σχολείο: 1ο ΕΠΑΛ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 

Υλικά που ανακυκλώθηκαν: 670.732 τεμάχια

 

Έπαθλο : Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος σε όποια πόλη της Ευρώπης επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές

 

2η Θέση

 

Τμήμα: Β2

 

Σχολείο: 1ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ

 

Υλικά που ανακυκλώθηκαν: 520.536 τεμάχια

 

Έπαθλο : Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος σε όποια πόλη της Ελλάδας επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές

 

3η θέση

 

Τμήμα: Γ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

 

Σχολείο: 1ο ΕΠΑΛ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 

Υλικά που ανακυκλώθηκαν: 509.472 τεμάχια

 

Έπαθλο: Ένα (1) Smartwatch για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!