Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

“Πολύ ενεργό” το ηφαίστειο “Κολούμπο” στη Σαντορίνη δείχνουν οι μετρήσεις

Η αναπαράσταση της ιστορικής έκρηξης του ηφαιστείου “Κολούμπο” στη Σαντορίνη, που συνέβη το 1650 προκαλώντας ένα καταστροφικό τσουνάμι, και τα σημαντικά ευρήματα που αποκόμισαν οι επιστήμονες από αυτήν, σχολίασε στην εκπομπή “Νewsroom” η Εύη Νομικού, ηφαιστειολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ. Στο ηφαίστειο “Κολούμπο”, που βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χλμ. βορειοανατολικά του νησιού, σημειώθηκε η μοναδική ιστορική έκρηξη έξω από το χώρο της καλντέρας της Σαντορίνης, τον Σεπτέμβριο του 1650.

Τι λένε οι επιστήμονες;

“Είναι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο βορειοανατολικά της Σαντορίνης και σε περίπου 500 μέτρα έχουμε βρει πάρα πολλά υδροθερμικά πεδία, που σημαίνει ότι αυτό το ηφαίστειο είναι πολύ ενεργό” ανέφερε η επιστήμονας, περιγράφοντας το πώς φτάσαμε στην τρισδιάστατη απεικόνιση που ανοίγει νέους δρόμους για την παρακολούθηση των ηφαιστειακών εκρήξεων.

“Το 2019, με το ωκεανογραφικό πλοίο “Ποσειδών”, σε συνεργασία με την GEOMAR, μπορέσαμε να κάνουμε τρισδιάστατη απεικόνιση της στρωματογραφίας του ηφαιστείου και να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν εκπληκτικό: ότι η μεγάλη έκρηξη -και το τσουνάμι το οποίο προκλήθηκε- οφειλόταν σε μια τεράστια κατολίσθηση στη βορειοδυτική πλευρά του κόλπου” επισήμανε. Μιλώντας για τα μυστικά του παρελθόντος που αποκαλύφθηκαν, η ηφαιστειολόγος δήλωσε ότι πλέον οι καινούριες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του παρελθόντος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μπορεί να επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο, η κ. Νομικού απάντησε ότι «όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές”. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στην καρδιά του ηφαιστείου ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να εντοπίσουν εγκαίρως μια ηφαιστειακή κατολίσθηση. “Είναι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο βορειοανατολικά της Σαντορίνης και σε περίπου 500 μέτρα έχουμε βρει πάρα πολλά υδροθερμικά πεδία, που σημαίνει ότι αυτό το ηφαίστειο είναι πάρα πολύ ενεργό” ανέφερε η Εύη Νομικού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μπορεί να επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο, η κυρία Νομικού απάντησε ότι “όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές”. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στην καρδιά του ηφαιστείου ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να εντοπίσουν εγκαίρως μια ηφαιστειακή κατολίσθηση.

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη OnTime στις 31/10

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!