Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

“Έφυγε” για άλλα γήπεδα ο “Ξανθός” του ελληνικού μπάσκετ – Κρέμασε το σακάκι του στον ουρανό

Έμεινε στην ιστορία για τα γούρια του, τις ατάκες του, τους καβγάδες με παίκτες και διαιτητές. O λόγος για τον Γιάννη Ιωαννίδη. Στην ιστορία πέρασε το μπουκάλι που πέταξε στον Γιώργο Σιγάλα στον αγώνα της Τρεβίζο με τον Ολυμπιακό, επειδή ο Σιγάλας είχε χρεωθεί με φάουλ και δεν μπορούσε να βοηθήσει! 

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος, παρά την τάση, «στόλιζε» με κοσμητικά επίθετα τους παίκτες του στα τάιμ άουτ.

Τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν του επέτρεπε να βγαίνει από το σπίτι του στη Βούλα. Είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό να γράφει την αυτοβιογραφία του με τη βοήθεια των δημοσιογράφων Βασίλη Σκουντή και Δημήτρη Καρύδα. 

Έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων των ομάδων που προπόνησε. «Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη» τραγουδούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού για τον κόουτς Ιωαννίδη, ο οποίος έφυγε το 1996 από την ομάδα του Πειραιά κι επέστρεψε λίγα χρόνια αργότερα.

Ο πρώτος “αγώνας” που έχασε ο Γιάννης Ιωαννίδης

Από χθες, το ελληνικό μπάσκετ πενθεί, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης, σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Ο «Ξανθός», όπως ήταν το παρατσούκλι του, συνέδεσε το όνομά του με το μεγάλο Άρη της δεκαετίας του ’80. Στη συνέχεια, κατέβηκε στον Πειραιά για να αναλάβει τον Ολυμπιακό, τον οποίο οδήγησε σε στιγμές δόξας. 

Κάθισε, επίσης, στον πάγκο της ΑΕΚ, ενώ προπόνησε και την Εθνική ομάδα (1980-81 και 2002-03). Ο Γιάννης Ιωαννίδης συμμετείχε έξι φορές σε Final-4 της Euroleague, αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Έφτασε στην τετράδα της Ευρώπης, τρεις φορές με τον Άρη, δύο με τον Ολυμπιακό και μία με την ΑΕΚ.

Κατέκτησε 12 πρωταθλήματα Ελλάδας και 6 Κύπελλα. Στην διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με σπουδαίους παίκτες, όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Ζάρκο Πάσπαλιε, ο Ρόι Τάρπλεϊ, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο Ντέιβιντ Ρίβερς, ο Έντι Τζόνσον, ο Σάσα Βολκόφ, ο Ουόλτερ Μπέρι, ο Μπάνε Πρέλεβιτς και άλλοι.

Με τον Νίκο Γκάλη είχε μια ιδιαίτερη σχέση. Υπήρχε σεβασμός και από τις δύο πλευρές. «Του ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας του ελληνικού μπάσκετ και των επιτυχιών του. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ δέκα χρόνια μαζί του. Δεν του αρμόζει τέτοιο τέλος. Όπως οι Φασούλας, Γιαννάκης και Χριστοδούλου, έτσι και ο Νίκος Γκάλης έχει πράξει τα μέγιστα για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ. Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ, θα έπρεπε να πληρώνουν έναν ειδικό φόρο, το… Γκαλόσημο» είχε πει.

Τα γούρια & η… κατάρα

Φορούσε πάντα το ίδιο σακάκι σε όλα τα παιχνίδια. Ο Γκάλης και ο Γιαννάκης στο 1ο ημίχρονο φορούσαν την κίτρινη φανέλα που στο πίσω μέρος έγραφε το όνομά τους. Στο 2ο ημίχρονο, η φανέλα άλλαζε και δεν υπήρχε όνομα. Στην προθέρμανση ο Φιλίππου πάντα έβαζε το τελευταίο καλάθι!

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι προληπτικός, δηλαδή, κάποια πράγματα ή κάποιες καταστάσεις που σου πηγαίνουν περισσότερο. Η ζωή η ίδια αναγκάζει τον άνθρωπο να είναι προληπτικός. Αυτό που εσείς όλοι λέτε ότι κάνω στα παιχνίδια, δεν είναι τίποτε άλλο από το να έχω όλο το χρόνο τη στολή του αγώνα, όπως οι παίκτες στην αρχή της χρονιάς έχουν τις καινούριες στολές. Αυτή τη στολή τη φοράω σε όλα τα παιχνίδια. Κάθε χρονιά φοράω διαφορετικά ρούχα, ώσπου να τελειώσει η περίοδος. Τώρα, αυτό ο κόσμος το θεωρεί πρόληψη κι επειδή η τηλεόραση δείχνει πολύ τον Άρη και με βλέπουν να φοράω τα ίδια ρούχα, πολλοί ρωτάνε: “Καλά, δεν έχει άλλο σακάκι να φορέσει;” κι εγώ τους απαντάω: “Είμαι φτωχός και δεν έχω να αγοράσω άλλο σακάκι”». 

Το 1988, όταν έφτασε στο Final-4 της Γάνδης με τον Άρη, όταν έχασε στον ημιτελικό, διαπίστωσε ότι το ξενοδοχείο όπου διέμενε η ομάδα είχε ως οικόσημο τη μαύρη γάτα! Δεν ήταν δυνατόν να κερδίσει με μια μαύρη γάτα στο ξενοδοχείο. Δεν ήθελε τους δημοσιογράφους και τον κόσμο κοντά στην ομάδα σε αποστολές. Κάποτε είχε δώσει το σακάκι του σε διαιτητή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αποβλήθηκε.

Με τον Ολυμπιακό κέρδισε 4 πρωταθλήματα (1993-96) και με τον Άρη άλλα 8 (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990). Με τον Ολυμπιακό, το 1996, στο πρωτάθλημα κέρδισε με 35 πόντους τον Παναθηναϊκό (73-38), ενώ στα χρόνια εκείνα είχε χαρακτηριστεί «τουρκοφάγος», αφού κέρδιζε συνεχώς τις ομάδες της Τουρκίας.

Η πιο μεγάλη ευκαιρία του να κερδίσει την Euroleague ήταν το 1994, στο Τελ Αβίβ. Στον ημιτελικό κερδίζει τον Παναθηναϊκό και στον τελικό χάνει από την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς; Κοιμήθηκε ο Θεός και πήρε αυτό το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά όταν σκηνοθετεί ο Θεός, δεν μπορεί να αλλάξεις το σενάριο» θα πει αργότερα για εκείνο το παιχνίδι ο κόουτς.

Η πολιτική

Ασχολήθηκε με την πολιτική. Υπήρξε επί χρόνια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο Καραμανλή και διατέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού αλλά και υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά. Του έχουν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του, προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευσή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία φέρει τον τίτλο «HOMO HELLENICUS». Ο τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο που υπηρέτησαν με το έργο και τη ζωή τους τις αξίες του ελληνισμού, καθώς και σε υψηλά πολιτικά πρόσωπα και αρχηγούς κρατών, όπως στον Τάσο Παπαδόπουλο, στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Νικολά Σαρκοζί.

* Η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη και της Γιούλας Γκιουζελοπούλου άργησε να έρθει στη ζωή τους, γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Θεοδώρα-Ελένη, αφού τη χαρακτήρισαν «δώρο Θεού». «Αυτό είναι το καλύτερο, το πιο μεγάλο Κύπελλο, όλα τα άλλα μοιάζουν… παιδικά μπροστά του» είχε δηλώσει στο OnSports ο Γιάννης Ιωαννίδης.

«Δεν της κάνω χατίρια, φροντίζω να έχει αυτό που πρέπει να έχει. Τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά υλικά αγαθά. Η αγάπη δεν αγοράζεται, κερδίζεται. Το παιδί χρειάζεται χώρο για να παίξει και χρόνο για να το κάνει. Και αυτό πρέπει να φροντίσουμε ως γονείς αλλά και ως πολιτικοί να τους προσφέρουμε» είχε πει επίσης.

Ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια

Όπως έγινε γνωστό, ο «Ξανθός» τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν με την υγεία του. Για το λόγο αυτό οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ελάχιστες. Στις πιο πρόσφατες από αυτές, το 2019, όταν είχε βρεθεί στο Νεκροταφείο Βύρωνα για την κηδεία του Αντώνη Λάνθιμου. Το 2017, ο Γιάννης Ιωαννίδης βρέθηκε στο θέατρο «Ριάλτο» για την παράσταση «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του», των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου.

 

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη OnTime στις 5/10

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!