Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ουρές και ξενύχτι για μην πάρουν το… «τσιπάκι» – Εκατοντάδες στήνονται επί ώρες έξω από τα αστυνομικά τμήματα για να ανανεώσουν την… παλιά τους ταυτότητα

Ουρές στα αστυνομικά τμήματα διαφόρων πόλεων της χώρας σχηματίζουν δεκάδες άτομα μέσα στον Αύγουστο, αδιαφορώντας για τη ζέστη και την ταλαιπωρία, στην προσπάθειά τους να πιάσουν σειρά προκειμένου να ανανεώσουν την ταυτότητά τους.

Ο καθένας επικαλείται διαφορετικούς λόγους, θέλοντας να αποφύγει τις νέες ταυτότητες που θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου κι εφεξής, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει μία δεκαετία χωρίς «τσιπάκι». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πάτρας όπου, σύμφωνα με το pelop.gr, έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης δεκάδες άτομα είχαν υπογράψει μια άτυπη λίστα προτεραιότητας και περίμεναν υπομονετικά, όπως γίνεται κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα. Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, η άτυπη αυτή λίστα είχε 100 ονόματα. Τη Δευτέρα ξεπερνούσαν τα 130. Αν και το Γραφείο Έκδοσης Ταυτοτήτων λειτουργούσε από τις 2.30 το μεσημέρι και μετά, πολλοί είχαν πάει από τις πέντε τα ξημερώματα, ώστε να πιάσουν σειρά.

Μάλιστα, αξιωματικός υπηρεσίας προσπαθούσε να πείσει τους περίπου 50 συγκεντρωμένους πολίτες ότι θα ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι από τους δύο αστυνομικούς που βρίσκονταν σε βάρδια. Κάποιοι από τους παρευρισκομένους είπαν ότι ήθελαν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους που είχε «λήξει», γιατί έπρεπε να ταξιδέψουν. Άλλοι είχαν πάει για να δηλώσουν απώλεια. Οι περισσότεροι, όμως, μιλούσαν για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες με το… τσιπάκι.

Το κλίμα συνωμοσιολογίας που θέλει τη νέα ψηφιακή ταυτότητα να φέρει το «χάραγμα του Αντίχριστου που επιβάλλεται από τη νέα τάξη πραγμάτων» ή ενοχοποιεί τη νέα ταυτότητα για παρακολούθηση, δεν άφησε ανεπηρέαστους αρκετούς πολίτες.

Ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν και στην Κοζάνη, έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, όπου, σύμφωνα με το kozanimedia.gr, κάποιοι από τους παρευρισκομένους ξενύχτησαν στην είσοδο, φτάνοντας να πιάσουν σειρά ακόμα και στη μία ή στις δύο το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πούλμαν μετέφερε προχθές καλόγριες από μοναστήρι του νομού Θεσσαλονίκης σε αστυνομικό τμήμα στην ανατολική πλευρά του νομού, προκειμένου να καταθέσουν μαζικά αιτήσεις για αντικατάσταση ταυτοτήτων, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να τις έχουν για μία δεκαετία, πριν αναγκαστούν τελικά να τις αντικαταστήσουν με τις νέες ψηφιακές.

Ουρές στο Γραφείο Έκδοσης Ταυτοτήτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης της πόλης σχηματίζουν και Λαρισαίοι, που αντιδρούν στις νέες ταυτότητες, εκτιμώντας ότι η ψηφιακή μορφή τους είναι «ασύμβατη» με τη χριστιανική πίστη. Τις τελευταίες ημέρες Λαρισαίοι -σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα με το σύνολο των μελών της οικογένειάς τους-, καταφεύγουν μαζικά στο Αστυνομικό Μέγαρο στη συνοικία της Νεάπολης, προκειμένου να εκδώσουν νέα αστυνομική ταυτότητα.

Εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, δεν θα υποχρεωθούν να παραλάβουν τις ψηφιακές ταυτότητες.

Η νέα ταυτότητα

Η έκδοση των ταυτοτήτων νέου τύπου είχε προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη. Μάλιστα, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε αναφέρει: «Είχα την τιμή να συναντηθώ με το σεβασμιότατο μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και να συνομιλήσουμε μέσω τηλεδιάσκεψης και με το σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο, οι οποίοι, εκπροσωπώντας τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησαν διευκρινίσεις για τις νέες ταυτότητες.

Μαζί με τον αρχηγό της @hellenicpolice, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, τους ενημερώσαμε αναλυτικά, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη».

Ο κ. Μηταράκης, ωστόσο, έχει πλέον αποπεμφθεί από την κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άλλους λόγους, οπότε μένει να αποδειχθεί εάν ισχύει το χρονοδιάγραμμα που ήθελε τις νέες ταυτότητες να εκδίδονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!