Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Κάρυστο, Κέρκυρα, Αίγιο και Ρόδο – Πώς εξελίσσονται τα μέτωπα – Νέο 112 για εκκενώσεις οικισμών

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο, όπου σε αρκετές περιπτώσεις να καίνε ακόμη οι φλόγες ανεξέλεγκτα, ενώ τις βραδινές ώρες εκκενώθηκαν  οικισμοί καθώς η φωτιά πλησίαζε προς κατοικημένες περιοχές.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική σε Κέρκυρα και Κάρυστο, όπου αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 6 το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους κατοίκους της περιοχής Πλατύς Γιαλός, για να κινηθούν προς Κάρυστο.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα σε μία προσπάθεια να ελεγχθούν οι μεγάλες φωτιές που είναι σε εξέλιξη στη χώρα.

Ειδικότερα, στις 3 τα ξημερώματα, εκκενώθηκαν  οι περιοχές Λιβάδι και Καστρί Καρύστου Ευβοίας λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λιβάδι και Καστρί, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα είχαν εξελιχθεί δραματικές στιγμές στην Κέρκυρα καθώς πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από παραλία Νησάκι Κέρκυρας μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας κόσμου, 2 μεγάλης χωρητικότητας κόσμου και 1 ρυμουλκό, ενώ απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άτομα από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες και κατευθύνονται στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Σημειώνεται πως στο Αίγιο η φωτιά εξακολουθεί να καίει νότια της Εθνικής Οδού στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα.

Οι δυνάμεις του ΠΣ επιχειρούν να τη σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα, για το οποίο δόθηκε τις βραδινές ώρες εντολή εκκένωσης.

Το χρονικό του πύρινου εφιάλτη

08:00 Δραματικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι στην Κάρυστο

Ακόμα και τα 20 μέτρα έφταναν οι φλόγες στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κάρυστο και κατά τη διάρκεια της νύχτας η μάχη που έδιναν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές ήταν άνιση.

Έκκληση για ενισχυμένες πτήσεις από τα εναέρια μέσα απευθύνει ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε: «Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς η φωτιά. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα. Οι φλόγες είναι τεράστιες. Δεν παλεύονται με τα χέρια. Ήταν μία δύσκολη νύχτα».

07:45 Μάχη για να περιοριστεί το μέτωπο στην Αιγιαλεία

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας.

Περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, ώστε να περιορίσουν την πυρκαγιά και να μη φτάσει κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

07:30 Ισχυροί άνεμοι στη Ρόδο δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια. Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης  έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

07:15 Αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο

Έξω από τον Πλατανιστό, υπάρχουν 2 αναζωπυρώσεις και οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

07:00 Κόλαση στη Ρόδο

Στη Ρόδο τα πύρινα μέτωπα ανάγκασαν τις προηγούμενες ημέρες τις Αρχές να απομακρύνουν σχεδόν 20.000 ανθρώπους προς ασφαλή σημεία του νησιού εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της.

Σήμερα το πρωί, η εικόνα είναι καλύτερη, ενώ φαίνεται ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται προς το παρόν οι οικισμοί.

Οι πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

06:50 Μάχη με τις φλόγες στο Αίγιο

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο Αίγιο ενώ τις βραδινές ώρες, οι κάτοικοι στο χωριό Τράπεζα Αχαΐας εκκένωσαν τον οικισμό μετά από μήνυμα του 112.

06:45 Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα όπου χθες εκκενώθηκαν περιοχές λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί, συνεχίζεται αν δίνεται μάχη με τις φλόγες ώστε να περιοριστούν τα μέτωπα. Με το πρώτο φως της ημέρας, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

06.15 Εντολή εκκένωσης σε οικισμό στην Κάρυστο

Λίγο μετά τις 6 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για την περιοχή Πλατύς Γιαλός. Ειδικότερα οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς την Κάρυστο.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!