Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πυρκαγιές σε όλη την χώρα: Σε δύσκολη κατάσταση τα Δερβενοχώρια – Αναζοπυρώθηκε η φωτιά στο Λουτράκι – Βελτιωμένη η κατάσταση στην Σαρωνίδα

Σε πύρινο κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες, Δευτέρα 17/07, σε Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Καπαρέλι Βοιωτίας.

Μάλιστα, τη σημερινή εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς έδωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. 

«Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημοσίων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Τα ενεργά μέτωπα

Όπως είπε, η φωτιά στα Δεβενοχώρια βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αποτελεί το πιο σοβαρό μέτωπο, τονίζοντας πως έχει πολύ μεγάλη άκαυστη ύλη και πολύ συμπαγές πυκνό δάσος. Επί τόπου επιχειρούν, 140 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρες ομάδες, 48 οχήματα 6 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, ενώ επί τόπου επιχειρούν, Ένοπλες δυνάμεις, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, υδροφόρες και Εθελοντές πυροσβέστες. 

Τα μεσάνυχτα εκδόθηκε από το 112 δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής των Δερβενοχωρίων πλησίον του καναλιού του Μόρνου και τους ενημέρωσε για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. 

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στο Λουτράκι είπε πως υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κατοικίες. Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες με εναέρια μέσα. Στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και έχουν κινητοποιηθεί τέσσερα ακόμη αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μέτωπο της Σαρωνίδας επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 76 οχήματα και 3 ελικόπτερα. Όπως ανέφερε, «στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες καύσεις 230 πυροσβέστες, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο».

Η φωτιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, βρίσκεται σε ύφεση. 

Τα εναέρια μέσα

Όπως τόνισε, προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ανθρώπινης ζωής και η προστασία των δημόσιων υποδομών και της περιουσίας των πολιτών. Να σημειωθεί ότι με το πρώτο φώς της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, στον Νέο Κουβαρά επιχειρούν τρία ελικόπτερα και στο Λουτράκι πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΠΣ, τα ενάερια μέσα θα ενισχυθούν κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι που πνέουν στα Δερβενοχώρια, από το πρωί έχουν αρχίσει και πάλι να ενισχύονται. 

Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας και του Λουτρακίου έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Το μεγάλο μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια, κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας με το μέτωπο να είναι τεράστιο αύτη την ώρα. Η ταχύτητα της φωτιάς είναι μεγάλη και όσο περνάει η ώρα οι φλόγες καλύπτουν τη μία κορυφογραμμή μετά την άλλη. Το τεράστιο μέτωπο επεκτείνεται κοντά στα 15χλμ.

Με τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησαν τις πτήσεις τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της προς την Μάνδρα Αττικής. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 6 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Το μέτωπο της φωτιάς κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας είναι τεράστιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλο το βράδυ έδωσαν τιτάνιες προσπάθειες να μην πλησιάσει εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας στην περιοχή της Μάνδρας.  

Τεράστιο είναι το μέτωπο της φωτιάς κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας. Η φωτιά πέρασε από την απέναντι κορυφογραμμή και κατευθύνεται προς τη Μαγούλα. Οι πύρινες γλώσσες καίνε πευκόδασος και πάρα πολύ υψηλή βλάστηση. Οι φόβοι και η μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά είναι μεγάλοι, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των φαινομένων, με τα μέγιστα να εντοπίζονται νωρίς το απόγευμα.

Προς Μαγούλα

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προστατεύσουν τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής τσιμέντου «Τιτάν», ενώ η αλλαγή στην κατεύθυνση των τοπικών ανέμων οδήγησε τις φλόγες μακριά από την Πάρνηθα. Παρά την δικαιολογημένη ανησυχία αρχών και κατοίκων, ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ καταπράσινη Πάρνηθα δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα από το τρέχον πύρινο κύμα.

Παρ’ όλα αυτά, ένα από τα προβλήματα των Δερβενοχωρίων είναι η γεωμορφολογία, καθώς η φωτιά εντοπίζεται σε δασωμένο διάσελο, όπου ακόμη και οι φλόγες αποκρύπτονται από τον πυκνό καπνό. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει και στην οδό Φυλής από την μονή Κλειστών αλλά και από την επαρχιακή οδό Οινόης Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν. 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και υδροφόρες βρίσκονται συγκεντρωμένες κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν» προκειμένου αν κατέβει η φωτιά και χρειαστεί να την αποκόψουν και μην προχωρήσει το καταστρεπτικό της έργο.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!