Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Ήταν ψύχραιμη – Από την αντίδρασή της δεν περίμενα κάτι επείγον»
Η Δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον.
«Η Ρούλα Πισπιρίγκου περπατούσε κανονικά προς τη στάση των νοσηλευτών στις 14:28 της 29ης Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να ενημερώσει πως η πρωτότοκη κόρη της, Τζωρτζίνα, το μόνο παιδί της που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν εν ζωή, είχε πάθει κάτι», περιέγραψε καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η νοσηλεύτρια Κατερίνα Καββαδία, η οποία ήταν βάρδια στις 29 Ιανουαρίου 2023, όταν το κοριτσάκι έπαθε την ανακοπή, και την κρίσιμη ώρα βρισκόταν στο πόστο των νοσηλευτών.
«Δεν περίμενα κάτι επείγον από την αντίδρασή της»
«Η μητέρα ήρθε προς το μέρος μου, περίμενα λίγο να δω εάν χρειάζεται κάτι, συνέχισα να την παρατηρώ, κατάλαβα πως μας ψάχνει. Λέω “χρειάζεστε κάτι;”, δεν μου απαντούσε και της λέω “κάνει το παιδί κάποιο επεισόδιο;”, “ναι” μου λέει. Εκεί σκέφτηκα να φωνάξω τη γιατρό για να φτάσουμε μαζί στον θάλαμο. Και κατευθύνθηκα προς τον θάλαμο μαζί και με τη μητέρα» περιέγραψε η νοσηλεύτρια.
Μάλιστα, η μάρτυρας είπε, απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του ΜΟΔ, πως η κατηγορούμενη περπατούσε με κανονικό βήμα και δεν φώναζε. «Δεν μου είπε κάτι, με κοιτούσε. Της είπα “έκανε το παιδί επεισόδιο;” και μου έκανε ένα νεύμα. Όταν αντίκρισα το παιδί, δεν περίμενα να είναι έτσι, δεν είχα καταλάβει από την αντίδραση της μητέρας να είναι κάτι τόσο επείγον».
Λίγο αργότερα, η κυρία Καββαδία σε ερώτηση της υποστήριξης της κατηγορίας τόνισε: «Από την εμπειρία μου στην παιδιατρική κλινική, ξέρω ότι οι γονείς έχουν αντίληψη για το εάν συμβαίνει κάτι επείγον με το παιδί τους. Δεν μου έχει τύχει ξανά κάτι τέτοιο».
«Εκείνη τη μέρα δεν ακούγαμε το οξύμετρο»
Η νοσηλεύτρια μάλιστα εμφανίστηκε και κατηγορηματική σχετικά με το εάν χτύπησε ή όχι το οξύμετρο εκείνη την ώρα, επισημαίνοντας: «Γενικά την σκεφτόμουν εκείνη την ημέρα και συνειδητοποίησα πως δεν ακούγαμε το οξύμετρο. Έχει έναν αρκετά δυνατό ήχο που κάνει όταν παρεκκλίνουν οι τιμές από το φυσιολογικό. Έχει και ένα κουμπάκι σίγασης που μπορεί να μην ακουστεί ήχος για λίγο. Εάν το πατήσει κάποιος, μετά δύο λεπτά επανέρχεται ο ήχος» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «πρόκειται για ένα ήχο που ακούγεται μέχρι τη στάση νοσηλευτών».
Στη συνέχεια και αφού οι προσπάθειες να κρατηθεί στη ζωή η μικρή Τζωρτζίνα απέβησαν άκαρπες, η μάρτυρας πήγε να δει μήπως χρειαζόταν κάτι η κατηγορούμενη που πλέον είχε χάσει και το τρίτο της παιδί. «Όταν τελείωσε ο επικεφαλής με την ενημέρωση, μας είπε “μείνετε μήπως χρειάζεται κάτι η μητέρα”. Η μητέρα βρισκόταν στο γραφείο των διευθυντών. Μπήκα να δω εάν χρειάζεται κάτι. Η μητέρα μιλούσε στο κινητό και έκλαιγε. Είπε κάτι σαν “μπαμπά σε κλείνω”, της είπα αν θέλει νερό, την είδα να κλαίει, όταν βγήκε είχε ηρεμήσει» τόνισε η νοσηλεύτρια.
«Δε δόθηκε κεταμίνη»
Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεση της στο δικαστήριο η μάρτυρας, παιδίατρος, Δέσποινα Θεοτοκάτου, η οποία επανέλαβε πως κατά το στάδιο της ανάνηψης δόθηκε στη μικρή Τζωρτζίνα μόνο αδρεναλίνη και σε καμία περίπτωση κεταμίνη.
Σύνεδρος: Έστω ότι είχε γίνει λάθος και αν αντί αδρεναλίνης έμπαινε κεταμίνη θα ήταν άμεσα αντιληπτό;
Μάρτυρας: Υπήρχε έτοιμη η ένεση αδρεναλίνης στο βαλιτσάκι για παν ενδεχόμενο. Ξέρω ότι χρειάστηκε να φτιάξουν κι άλλες. Όποτε η απάντηση μου είναι ότι δόθηκε αδρεναλίνη σίγουρα.
Παράλληλα, η μάρτυρας διευκρίνισε πως «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι νοσηλεύτριες γράφουν ποια φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί από το βαλιτσάκι για να γίνει και η αντίστοιχη αναπλήρωση».
Η δίκη συνεχίζεται αύριο.