Το χρονικό της αποστολής της Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα – Η δράση των «Illegals» σε όλο τον κόσμο
Την άκρη του νήματος για τη Ρωσίδα κατάσκοπο Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα ή Μαρία Τσάλλα προσπαθούν να βρουν οι αρχές και να εντοπίσουν τι ακριβώς έψαχνε στην Ελλάδα.
Η Μαρία Τσάλλα έφτασε στην Ελλάδα το 2018 με μεξικανικό διαβατήριο και λέγοντας ότι έχει βελγίδα μητέρα. Η άφιξή της ήταν σχεδόν ταυτόχρονα με την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών στο περιθώριο της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα απέκτησε και ελληνική ταυτότητα και στη φωτογραφία φαίνεται ολόκληρο το πρόσωπό της, κάτι το οποίο προσπαθούσε επιμελώς να κρύψει μέσα από τα social media.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 η κατάσκοπος το 2017 βρισκόταν στο Μεξικό και στα Σκόπια. Μπήκε στην Ελλάδα με μεξικανικό διαβατήριο και το Δεκέμβριο του 2018 ζήτησε και πέτυχε την εγγραφή της στο δημοτολόγιο Αλεβερίου με το όνομα Μαρία Τσάλλα. Είχε στην κατοχή της μεξικάνικο διαβατήριο, η μητέρα της ήταν Βελγίδα, ενώ τον πατέρα της δεν τον δήλωσε, διότι δεν υπήρχε στη ζωή της. Έλεγε ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά η μητέρα της ήταν Βελγίδα υπήκοος
Το 2019 η Τσάλλα ζει στην Αθήνα σε διαμέρισμα airbnb και αρχίζει να μαθαίνει ελληνικά σε φροντιστήριο στο Μοναστηράκι.
Στις αρχές του 2020 νοίκιασε το δυάρι στην Αρριανού 6 και άνοιξε το κατάστημα «Γαλάζιο». Σύχναζε σε στέκια με γαλλόφωνους διότι μίλαγε καλά γαλλικά γλώσσα που μιλάει και ο φίλος της στην Αθήνα.
Δύο χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2022, πήγε ταξίδι στη Μόσχα, όπου παρέμεινε περισσότερο διάστημα -ενώ αρχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία -επειδή είχε αρρωστήσει όπως έλεγε με κορονοϊό. Τον Απρίλιο του 2022 ταξίδεψε στο Παρίσι.
Τον Δεκέμβριο του 2022 έκανε την πρώτη της πρόσληψη στο «Γαλάζιο». Τον ίδιο καιρό στη Λουμπλιάνα συλλαμβάνεται ένα ζευγάρι Ρώσων Illegals και οι πληροφορίες τους φαίνεται ότι αφορούν και την ίδια .Οι πληροφορίες αυτές φτάνουν στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου .
Η Σμίρεβα ή Τσάλλα εγκατέλειψε τη χώρα μας για τη Μόσχα, μέσω κάποιου ασιατικού προορισμού, πιθανότατα της Ινδίας, στις 4 Ιανουαρίου του 2023. Λίγες ημέρες κάνει το ίδιο ο πραγματικός της σύζυγος εγκαταλείποντας τη Βραζιλία για την Μόσχα.
Ψάχνουν τον πραγματικό της ρόλο
Στο μεταξύ οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τον πραγματικό ρόλο της «Μαρίας Τσάλλα» ή Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα όπως είναι το πραγματικό της όνομα της κατασκόπου.
Στο μικροσκόπιό τους έχουν μπει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε, αλλά και τα ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη.
Παράλληλα προσπαθούν να βρουν απαντήσεις σε σοβαρά για την εθνική ασφάλεια θέματα, όπως για παράδειγμα αν πρόλαβε να αποκτήσει επαφές, αν έλαβε κάποιες σημαντικές πληροφορίες και αν οι φωτογραφήσεις που έκανε ήταν κάλυψη ή όχι.
Πώς δρουν οι κατάσκοποι «Illegals»
Η αποκάλυψη της δράσης της Μαρίας Τσάλλα έπεσε σαν κεραυνός και ουσιαστικά ξεσκεπάζει ένα ολόκληρο κύκλωμα Ρώσων κατασκόπων, το οποίο δρούσε στην χώρα μας.
Τί είναι όμως οι «Illegals», ή αλλιώς δημιουργία χαρακτήρων. Πρόκειται για ένα κύκλωμα ειδικών κατασκόπων που γεννήθηκε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και αναβίωσε την περίοδο της ηγεσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.
Η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ή αλλιώς «Μαρία Τσάλλα», που δρούσε επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα, είναι μία μόνο από τις «Illegals» ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο εν ενεργεία αριθμός των «Ιllegals» εκτιμάται από 10 έως 30 και εμφανίζονται ως άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με στόχο να παραμείνουν αχαρτογράφητοι για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας που ζουν και «κατασκοπεύουν».
Από τη στιγμή που ξεκινούν την αποστολή τους σε κάποια χώρα, οι «Ιllegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.
Η αποστολή τους είναι να στρατολογήσουν ανθρώπους και πηγές που έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες.
Η διάσημη «Illegal» Άννα Τσάπμαν
Οι κατάσκοποι «Ιllegals» έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τη δημοσιότητα, με διασημότερη αυτών την Άννα Τσάπμαν, μια από τα 10 άτομα που ανήκαν στο κύκλωμα κατασκόπων «Illegals» και συνελήφθησαν από το FBI το 2010 στις ΗΠΑ.
Η Άννα Τσάπμαν ήταν τότε 28 ετών και δήλωνε χωρισμένη, με πτυχία στα οικονομικά και ιδιοκτήτρια μιας διαδικτυακής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων.
Λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής της την χαρακτήρισαν «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ». Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα εξαιρετικά εκπαιδευμένο μέλος των «Ιllegals», δεν κατάφερε τελικά να εκτελέσει την αποστολή που της είχε αναθέσει η χώρα της.
Τον Ιούνιο του 2010 καταγράφεται από κρυφή κάμερα να παραδίδει έναν υπολογιστή στον σύνδεσμό της από τη Ρωσία, σε μια καφετέρια της Νέας Υόρκης. Όμως τελικά αυτός ο σύνδεσμος της ήταν πράκτορας του FBI…
Την ίδια μέρα εμφανίζεται να κάνει αγορές σε εμπορικό κέντρο, ενώ Ρώσος συνεργάτης της την περιμένει έξω από το κατάστημα.
Η Άννα Τσάπμαν απελάθηκε στη Ρωσία μαζί με τους άλλους εννέα Ρώσους κατασκόπους που ανταλλάχθηκαν με Αμερικανούς, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον – Μόσχας.
Στη Ρωσία η δημοφιλία της εκτοξεύτηκε. Από μοντέλο και τηλεοπτική σταρ, έγινε επιχειρηματίας επενδύσεων τεχνολογίας και πολιτικός.
Η Άννα Τσάπμαν ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε ότι ήταν κατάσκοπος. Στην ουσία δεν το παραδέχθηκε ποτέ.