Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τέμπη: Η ώρα αλλαγής βάρδιας των σταθμαρχών άλλαξε με μπλάνκο μετά τη σύγκρουση των τρένων

Από τις πρώτες στιγμές μετά την τραγωδία στα Τέμπη υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για τις ευθύνες των εμπειρότερων σταθμαρχών

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το μοιραίο βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, όταν έγινε η αλλαγή βάρδιας των σταθμαρχών και ανέλαβε ο 59χρονος, πριν την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή TLive με την Τατιάνα Στεφανίδου, ο 59χρονος σταθμάρχης που κατηγορείται μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατέθεσε πως η ώρα της παράδοσης – παραλαβής που καταγράφεται σε ένα βιβλίο, άλλαξε μετά το συμβάν στα Τέμπη και αυτό που έγραψαν οι δύο συνάδελφοι αρχικά, σβήστηκε με διορθωτικό.

Από τις πρώτες στιγμές μετά την τραγωδία στα Τέμπη υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για τις ευθύνες των εμπειρότερων σταθμαρχών, οι οποίοι δεν βρίσκονταν μαζί με τον κατηγορούμενο 59χρονο την ώρα της βάρδιας, καθώς είχε πιάσει δουλειά λίγο καιρό και ήταν ακόμη άπειρος.

Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης είχε τη βάρδια από τις 22:00 έως τις 07:00 και ο συνάδελφός του είχε την προηγούμενη βάρδια από τις 14:00 έως τις 23:00, που σημαίνει ότι για τουλάχιστον 1 ώρα θα έπρεπε να δουλεύουν μαζί.
Όμως, ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως δεν πρόλαβε να ενημερώσει τον προϊστάμενό του, πως ο παλιός σταθμάρχης είχε αποχωρήσει από τις 22:15 με 22:20 και ο νεότερος είχε αποχωρήσει λίγο νωρίτερα από τις 22:05 έως και τις 22:10.

«Διαπίστωσα από την κατάθεση του προϊσταμένου μου, αυτός είχε δώσει εντολή στους σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας να καθίσουν μέχρι τις 23:00 μέχρι να περάσει και η αμαξοστοιχία 62», κατέθεσε ο 59χρονος, σύμφωνα με το TLive.

«Ο κάθε σταθμάρχης μετά τη βάρδιά του παραδίδει και παραλαμβάνει ο νέος και αυτή η παράδοση – παραλαβή καταγράφεται εγγράφως στο βιβλίο, όπου σε αυτό αναγράφεται η ώρα έναρξης και λήξης της προηγούμενης βάρδιας. Μετά το συμβάν, η ώρα παράδοσης – παραλαβής είχε αλλάξει με διορθωτικό στο βιβλίο», ανέφερε ο 59χρονος.

«Δεν θυμάμαι ποια ήταν η ώρα που έγραψαν ότι ανέλαβα. Το συγκεκριμένο βιβλίο βρίσκεται στο γραφείο του σταθμάρχη, τοποθετημένο σε ένα ράφι και διαπίστωσα μετά το συμβάν ότι ήταν διορθωμένη η ώρα. Η πραγματική ώρα αναχώρησης του παλιού σταθμάρχη είναι γύρω στις 22:20 και του νέου γύρω στις 22:10», κατέθεσε μεταξύ άλλων ο 59χρονος.

Τι κατέθεσε ο προϊστάμενος – Ευθύνες σε σταθμάρχες και μηχανοδηγό

Από τη μεριά του, ο προϊστάμενος έχει δώσει 3 καταθέσεις στις Αρχές και έχει περιγράψει όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και όσα παρέλειψαν να κάνουν οι σταθμάρχες, με αποτέλεσμα τη σύγκρουση των τρένων.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, όταν κάλεσε τον 59χρονο για να μάθει τι έγινε, ο κατηγορούμενος σταθμάρχης παραδέχθηκε το λάθος του. «Πανικόβλητος μου είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει σε ποια γραμμή έδιωξε την επιβατική αμαξοστοιχία», κατέθεσε μεταξύ άλλων.
Ο προϊστάμενος τονίζει στην κατάθεσή του ότι είχε δώσει εντολή στους άλλους σταθμάρχες να μείνουν μέχρι τις 23:00 για να είναι σίγουροι για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στον μηχανοδηγό για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ.

«Τον ρώτησα αν είχε επιδώσει υπόδειγμα 1001 δελτίου ειδοποίησης ότι η αμαξοστοιχία 62 κινείται αντίθετα σε μονή γραμμή καθόδου μεταξύ Λάρισας και Νέων Πόρων. Αυτός απάντησε: “Δεν έδωσα 1001 όπως θα έπρεπε να αναζητήσουν οι μηχανοδηγοί αμαξοστοιχίας, γιατί κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση. Δεν μου ζήτησαν υπόδειγμα 1001 και με αριθμό τηλεγραφήματος 47 ανέφερα στους 2 μηχανοδηγούς ότι έχουν γραμμή ελεύθερη μέχρι τους Νέους Πόρους, χωρίς να προσδιορίσω σε ποια γραμμή θα κινηθούν…”», κατέθεσε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!