Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο: «Δεν προκαλεί ανησυχία, δεν αναμένουμε επιπτώσεις»
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη δόνηση 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Ρόδου και έγινε αισθητή σε Κάρπαθο, Κρήτη όπως και σε άλλα νησιά. Ωστόσο, δεν σημειώθηκαν ζημιές λόγω του ότι ο σεισμός καταγράφηκε σε θαλάσσια περιοχή.
Μετά τη δόνηση, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για έναν ισχυρό σεισμό στη Ρόδο. «Mέγεθος 5,9, επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο 60 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου. Έντονα αισθητός στο νησί. Η απομάκρυνση από την παράκτια ζώνη θα είναι μια καλή κίνηση» δήλώσε ο σεισμολόγος.
«Πρόκειται για εναν μεγάλο σεισμό πάνω στο επονομαζόμενο ελληνικό τόξο περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ρόδου και με βάθος περίπου 30-40 χιλιόμετρα. Το φαινόμενο παρακολουθείται αλλα εκτιμώ οτι δεν θα έχει επιπτώσεις. Μόνο ένας πολύ ισχυρός σεισμος των 7 Ρίχτερ θα μπορούσε να είχε σοβαρές επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές εκει» τόνισε, από την πλευρά του ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο protothema.gr.
Ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας δήλωσε τα εξής: «Τυπικός σεισμος του ελληνικού τόξου ο οποίος για το μέγεθός του δεν έχει δωσει ακομη μετασεισμούς που τους περιμένουμε. Ακόμη είναι νωρίς για να πούμε αν ειναι ο κύριος σεισμός ωστόσο λόγω του ότι είναι υποθαλάσσιος και σε απόσταση απο το νησί δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Λίνδου, Χρυσοβαλάντη Λάμπη, που μίλησε στο protothema.gr, οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για ζημιές.
«Ήταν έντονος κι είχε αρκετή διάρκεια. Ο κόσμος φοβήθηκε αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για ζημιές. Ευτυχώς έγινε μέσα στην θαλάσσια περιοχή. Είμαστε σε επικοινωνία με όλο το κλιμάκιο του δήμου σε περίπτωση που χρειαστεί το παραμικρό αλλά μέχρι ώρας όλα είναι εντάξει. Δεν έχει χρειαστεί κανένας την παραμικρή βοήθεια» δήλωσε ειδικότερα ο κ.Λάμπης.
Στοιχεία για τον σεισμό
Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υπολογίζεται στα 22 χλμ ενώ η τοποθεσία 58 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα, το Γεωδυναμικό έδινε το μέγεθος της δόνησης στα 5,7 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος στα 10 χλμ.
Στα 5,9 Ρίχτερ υπολογίζει τον σεισμό και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.