Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Δεν έχουμε ένδειξη ότι πρόκειται να έρθει ένας μεγάλος σεισμός

O διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός, σε σχέση με συναδέλφους του, όσον αφορά τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Εύβοια.

«Δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι ο κύριος σεισμός, γιατί τα μεγέθη 4,8 με 5,0 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ είναι ισοδύναμα. Οπότε περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί». Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στους Ζάρακες της Νότιας Εύβοιας.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί», σημείωσε ο σεισμολόγος, ο οποίος μιλώντας για τους δύο σεισμούς που έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα που προκάλεσε τη σεισμική δραστηριότητα στη Νότια Εύβοια δεν είναι μεγάλο και δεν μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε μεγέθυνση του εστιακού χώρου, γιατί μιλάμε για έναν αστικό χώρο συγκεκριμένο με ένα μήκος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και ένα εύρος περίπου στα άλλα 10 χιλιόμετρα στην περιοχή, και να εξετάσουμε το πλήθος των μετασεισμών», σημείωσε ο Αθανάσιος Γκανάς.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκανάς αναφέρθηκε στον φόβο που έχει κυριεύσει τους κατοίκους της περιοχής από τη συνεχή σεισμική ακολουθία, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν το έχουν οι νέες κατασκευές.

«Το έχουν τα παλαιά σπίτια προ του 1959 και όσα είναι πέτρινα. Αυτά πρέπει να ελεγχθούν», δήλωσε. Ερωτηθείς για τους μετασεισμούς ανέφερε ότι έχουν φτάσει τους εκατόν είκοσι, το οποίο θεωρεί φυσιολογική εξέλιξη.

Όσον αφορά τις δηλώσεις επιστημόνων εάν ο σεισμός της Τρίτης είναι ο κύριος ή όχι, ανέφερε ότι είναι εκτιμήσεις και όχι προγνώσεις.

«Η κάθε εκτίμηση έχει και μια σημαντική αβεβαιότητα. Εμείς παρακολουθούμε όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες με τα δίκτυά μας, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι πρόκειται να έρθει ένας μεγάλος σεισμός», συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς.

 

 

TAGS:

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!