Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τιμολόγια ρεύματος: Μεγάλη μείωση τον Νοέμβριο – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, κατά σχεδόν 60% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, και η αντίστοιχη μείωση της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αποτυπώνεται στα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Νοέμβριο. Το τελικό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα προκύψει, όμως, την επόμενη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει τις επιδοτήσεις.

Για το μήνα που διανύουμε οι προμηθευτές ανακοίνωσαν χαμηλότερα τιμολόγια, αλλά οι καταναλωτές πλήρωσαν λίγο περισσότερα αφού υποχώρησε η κρατική επιδότηση ανά κιλοβατώρα. Στόχος της κυβέρνησης, πάντως, είναι να διατηρηθεί το τελικό κόστος για τα νοικοκυριά σε επίπεδα μεταξύ 15 – 20 λεπτά ανά κιλοβατόρα.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε για τον Νοέμβριο, στο βασικό πρόγραμμα «Γ1/Γ1Ν Οικιακό», τιμή 39,7 λεπτών ανά κιλοβατόρα από 59,5 λεπτά ανά κιλοβατόρα τον Οκτώβριο για κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατόρες και 40,09 λεπτά ανά κιλοβατόρα για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατορών από 60,7 λεπτά ανά κιλοβατόρα τον προηγούμενο μήνα. Το πάγιο διατηρείται στα 3,5 ευρώ. Τα τιμολόγια για το Νοέμβριο βρίσκονται πολύ μακριά (σχεδόν 50% χαμηλότερα) από τα αντίστοιχα του Σεπτεμβρίου όταν η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει τιμή ανά κιλοβατόρα που προσέγγιζε τα 80 λεπτά.

Στα 39,5 λεπτά ανά κιλοβατόρα, από 57,63 λεπτά ανά κιλοβατόρα (μείωση 31,4%) διαμορφώνεται η χρέωση στο πρόγραμμα «Protergia Οικιακό Energy Save» του ομίλου Μυτιληναίος με βάση το οποίο «για κάθε κιλοβατόρα που εξοικονομείς η Protergia σου μηδενίζει τη χρέωση άλλης μίας που καταναλώνεις» με ανώτερη έκπτωση τα 60 ευρώ το χρόνο. Το πάγιο του προγράμματος φτάνει τα πέντε ευρώ ενώ η τελική χρέωση θα διαμορφωθεί αφού συνυπολογιστεί η επιδότηση. Αντίστοιχη είναι η χρέωση και στο «Protergia Οικιακό MVP Plus».

Στο πρόγραμμα «ElectricityHome Day» της Elpedison η τιμή για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 38 λεπτά ανά κιλοβατόρα από 59,05 λεπτά τον προηγούμενο μήνα και στο πρόγραμμα «Elpedison Συνέπεια Day» στα 41,27 από 62,33 λεπτά τον Οκτώβριο.

Η ΗΡΩΝ, στα προγράμματα “Generous Home” και “Generous Business” ανακοίνωσε τιμή για τον Νοέμβριο στα 47 λεπτά ανά κιλοβατόρα που περιορίζεται στα 37,6 λεπτά ανά κιλοβατόρα με την έκπτωση συνέπειας που προσφέρει η εταιρεία. Η NRG προσφέρει τιμολόγιο στα 37,5 λεπτά ανά κιλοβατόρα στο πρόγραμμα “nrg prime” και 41,5 λεπτά ανά κιλοβατόρα στα υπόλοιπα προγράμματα.

Υπενθυμίζεται πως θα ισχύσει και αυτόν τον μήνα η πρόσθετη έκπτωση (ήταν πέντε λεπτά ανά κιλοβατόρα τον Οκτώβριο) για τα νοικοκυριά, με κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατορών το μήνα, που θα περιορίσουν τη μηνιαία κατανάλωση κατά τουλάχιστον 15%.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρεκας υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις κοντά στα επτά δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα 2,3 δισ. από τα οποία προέρχονται από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τις άλλες πηγές εσόδων όπως οι δημοπρασίες ρύπων, ο ειδικός λογαριασμός της πράσινης ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), και ο μηχανισμός ανάκτησης «υπερεσόδων» από τον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζεται από αρχές Ιουλίου.

Πηγή: powergame.gr

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!