Γιατί γέμισαν με λευκό αφρό οι ακτές της Κρήτης-Τι λένε οι επιστήμονες (βίντεο)
Ένα περίεργο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στην Κρήτη, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας που «χτύπησε» το νησί τα προηγούμενα 24ωρα.
Οι ακτές του νησιού περικλύστηκαν από λευκό αφρό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της λάσπης που δημιουργήθηκε, το χρώμα του αφρού ήταν καφέ. Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα cretalive.gr, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εικόνων από Αμνισό και Κάτω Ζάκρο, με τον αφρό να θυμίζει «λασπωμένο χιόνι», όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί.
Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Στέλλα Ψαρρά, εξήγησε στην τοπική ιστοσελίδα πως είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που λόγω της κακοκαιρίας έπεσε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη, δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.
Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού (ανάλογο με τη μαρέγκα, όταν χτυπάμε το ασπράδι του αυγού που είναι πρωτεΐνη).
Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό. Όμως, για να ειπωθεί κάτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει πολλές φορές επισημάνει και προτείνει και στην Περιφέρεια Κρήτης την ανάγκη να συσταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης των ακτών, κάτι που όμως δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια Κρήτης.
Βάση της εμπειρίας της, λοιπόν, αυτό που βλέπουμε στα βίντεο πρέπει να είναι το προϊόν εκρηκτικής ανάπτυξης μικροσκοπικών φωτοσυνθετικών οργανισμών (φυτοπλαγκτό), είναι σα να ρίχνουμε λίπασμα στη θάλασσα.
«Δεν το έχω δει ποτέ στην Κρήτη, θυμίζει εικόνες από πολύ πιο ”πλούσιες” θάλασσες στη Β. Ευρώπη ή και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά που έφτασε με τα ρεύματα και στο Β.Α. Αιγαίο, μου κάνει τρομερή εντύπωση και είναι ενδιαφέρον να έχουμε κάποιο δείγμα», αναφέρει η επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ.