Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Καταστήματα: Έκλεισε πριν ανοίξει το θέμα του ωραρίου

Αλαλούμ έφερε η πρόταση για μείωση του ωραρίου λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος.

Η πρόταση όριζε την μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες.

Μετά την δημόσια συζήτηση που άνοιξε με πρωτοβουλία των Εμπορικών Συλλόγων για ενδεχόμενη μείωση του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης μιλώντας στον ΟΤ ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ωραρίου».

Η διευκρίνιση αυτή ήρθε πριν την σύσκεψη που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με τους φορείς της αγοράς προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε να περιοριστεί η πίεση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και να μπει φρένο στο κύμα των ανατιμήσεων.

Οι κυβερνητικές πηγές

Την ίδια στιγμή και κυβερνητικές πηγές βάζουν τέλος στη συζήτηση που άνοιξε την Τρίτη για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λόγω της ενεργειακής κρίσης μέσω νομοθετικής παρέμβασης, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ

Δύο είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν του επιχειρηματίες του κλάδου των σούπερ μάρκετ.

Πρώτον, το ενεργειακό κόστος επιδιώκοντας την διατήρηση της επιδότησης και δεύτερον, η διάταξη για το περιθώριο κέρδους, όπου ζητούν να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης
Από την πλευρά τους, οι μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα τονίζουν ότι ειναι δύσκολο να κλείνουν τα καταστήματα δύο ώρες τις απογευματικές ώρες καθώς πραγματοποείται το μγάλυτερο κομμάτι του τζίρου, ενώ το συγκεκριμένο διάστημα διευκολύνει τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Οι εμπορικοί σύλλογοι
«Ναι στο κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα, αλλά το μέτρο να ισχύει για όλους», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, όταν ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) έχει θέσει και επίσημα θέμα μειωμένου ωραρίου κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα, ο ΕΣΘ προτείνει να μην ανοίγουν καθόλου τα καταστήματα τις Κυριακές και το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

– Δευτέρα: 10:00 έως 16:00

– Τρίτη: 10:00 έως 19:00

– Τετάρτη: 10:00 έως 16:00

– Πέμπτη: 10:00 έως 19:00

– Παρασκευή: 10:00 έως 19:00

– Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Θέμα ανταγωνισμού

Σύμφωνα με τον Σταύρο Καφούνη το μέτρο πρέπει να είναι οριζόντιο, να δοθεί αυτομάτως επιδότηση, να έχει περιορισμένη ισχύ, αλλά και να δοθεί δυνατότητα ευέλικτης εργασίας.

Ολόκληρη η δήλωσή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έχει ως εξής:

«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:
1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Πηγή: ot.gr

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!