Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Στα άδυτα της εστίας που έγινε γιάφκα και ορμητήριο εγκληματιών – Τα «Π» καταγράφουν εικόνες ντροπής στην Πολυτεχνειούπολη

Η αρχή έγινε, το απόστημα έσπασε και το ερώτημα εστιάζεται εφεξής στο βάθος και τη διάρκεια της έρευνας, αφού επί δεκαετίες η φοιτητική εστία της Πολυτεχνειούπολης αποτελούσε ορμητήριο εγκληματιών, κρησφύγετο καταζητουμένων, στέκι τοξικομανών και γιάφκα Ελλήνων και αλλοδαπών τρομοκρατών, ενώ κάπου εκεί στις άθλιες εγκαταστάσεις του «φιλοξενούσε» και μερικούς φοιτητές, οι οποίοι μετά την αστυνομική έφοδο την Τρίτη την εγκατέλειψαν. Οι συλλήψεις των 32 ατόμων από τις τρεις συμμορίες κακοποιών που ρήμαζαν σπίτια, γραφεία και καταστήματα στις γύρω περιοχές, επιδιδόμενοι παράλληλα σε διακίνηση ναρκωτικών, χαρακτηρίζονται ως καίριο πλήγμα στη βαριά εγκληματικότητα.

  • O χώρος οπου γίνονταν το 2015-2017 οι πλαστογραφήσεις.
  • Η μαύρη πόρτα του 10ου ορόφου, που οδηγεί σε έναν από τους τεκέδες.
  • To εσωτερικό του τεκέ στον 10o όροφο.
  • Σοκ προκαλούν οι εικόνες από δωμάτια της εστίας.
  • Σκουπιδαριό στην εστία.

Ωστόσο, στο κακοσυντηρημένο δεκαώροφο κτίριο, με τα περίπου 600 δωμάτια, τους μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, τις ατελείς υποδομές και τον κατεστραμμένο εξοπλισμό λάμβαναν χώρα και άλλες έκνομες δραστηριότητες, τις οποίες καθηγητές και φοιτητές κατήγγειλαν εγγράφως, ανά τακτά διαστήματα, στην πρυτανεία, τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια υπουργεία χωρίς την παραμικρή ανταπόκριση. Για παράδειγμα, είναι κοινό μυστικό ότι σε κάποια δωμάτια, στα πιο ψηλά πατώματα, εκδίδονταν νεαρές κοπέλες και αγόρια από σωματέμπορους αλλοδαπούς, όπως και το ότι στο υπόγειο λειτουργούσε «εργαστήριο» πλαστών εγγράφων.

Τζίρος εκατομμυρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», έπειτα από εκτενές ρεπορτάζ στην Πανεπιστημιούπολη, την περίοδο 2015-2017, όταν το Μεταναστευτικό ήταν στην κορύφωσή του και χιλιάδες λαθρομετανάστες σχημάτιζαν ατελείωτες ουρές έξω από την Υπηρεσία Ασύλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναζητώντας τρόπους διαφυγής λόγω των «κλειστών συνόρων» στην Ειδομένη κ.λπ., πολλοί εξ αυτών πήγαιναν λίγο πιο πάνω, στη φοιτητική εστία, για να πάρουν «χαρτιά» (σ.σ.: η είσοδος του ΕΜΠ βρίσκεται στο ανοδικό ρεύμα της Λ. Κατεχάκη). Τότε για πρώτη φορά «περιφρουρήθηκε» από ένοπλη ομάδα ο χώρος, καθώς οι «ταρίφες» ανέρχονταν έως 10.000 ευρώ και ο ημερήσιος τζίρος των παραχαρακτών προσέγγιζε το 1 εκατ. ευρώ. «Ποιος θα μιλούσε, αφού κανείς δεν μπορούσε να παρέμβει εξαιτίας του ασύλου;», αναρωτιέται ο φοιτητής Σωκράτης Στ. του γειτνιάζοντος στην εστία Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών.

 

___

Σημειώνεται ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε άλλη αστυνομική επιχείρηση εκεί, ούτε ακόμα κι όταν τον Μάιο του 2019 αποδείχθηκε πως ο συλληφθείς αλλοδαπός κακοποιός με τα προσωνύμια «Τίτι» και «Εσκο» είχε απαγάγει και οδηγήσει με το αυτοκίνητό του στη φοιτητική εστία τον ανήλικο γιο του δημοσιογράφου Μ. Παπαδάτου! Επίσης οι κακοποιοί ήταν τόσο σίγουροι ότι δρούσαν στο απυρόβλητο, που μπαινόβγαιναν στο πανεπιστήμιο από την είσοδο του ΕΜΠ στην άνοδο της Κατεχάκη, περνώντας μπροστά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με κλεμμένα οχήματα, φορτωμένα κλοπιμαία και ναρκωτικά. «Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Τους είχα ενημερώσει όλους εδώ και δύο μήνες», δήλωσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής, τονίζοντας πως «φοιτητές που διαμένουν στην εστία και προσωπικό αναφέρουν συνθήκες τρόμου».

Τους επόμενους μήνες το κτίριο θα κλείσει για να ανακαινιστεί με δωρεά ευαγούς ιδρύματος και οι δικαιούχοι θα μετακομίσουν σε άλλα φοιτητικά κτίρια στου Ζωγράφου και στην Αθήνα. Επίσης, από τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου γίνονται έλεγχοι για το πόσοι από τους διαθέτοντας κάρτα δωρεάν διαμονής, σίτισης και επικοινωνίας μένουν στο συγκρότημα, αφού σε περίπου 100-120 περιπτώσεις φαίνεται πως τα δωμάτια έχουν επινοικιαστεί σε τρίτα πρόσωπα. Έχει καταγγελθεί πως οι κακοποιοί προσέφεραν στους οικονομικά αδύναμους ενοίκους δωρεάν διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου και χρηματικό ποσό 700-800 ευρώ μηνιαίως για να τους εκχωρήσουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο κτίριο. Όσοι αρνούνταν εκδιώκονταν και ενίοτε αντιμετώπιζαν προβλήματα στην προσωπική τους ασφάλεια.

Ψάχνουν τους συνεργούς

Στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται με προσοχή στο προφίλ της 22χρονης δόκιμης αστυφύλακα, η οποία ενημέρωνε τους εγκληματίες για τα σχέδια εφόδου των Ειδικών Δυνάμεων στο Πολυτεχνείο λόγω των ερωτικών σχέσεων με έναν εξ αυτών. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, «τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά» και ψάχνουν ενδεχόμενους συνεργούς της τόσο στην Αστυνομία όσο και στην πανεπιστημιακή διοίκηση, καθώς οι κεντρικές είσοδοι, ορισμένες σχολές και φυσικά οι φοιτητικές εστίες φυλάσσονται επί 24ώρου βάσεως από μόνιμο προσωπικό. Προς τούτο λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις και αναλύονται οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ενεργούμε ταυτόχρονα σε διαφορετικά πεδία. Οι περισσότεροι έχουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή θα επιστρέψουν και θα ξανακάνουν τα ίδια. Είναι μοναδική ευκαιρία να βάλουμε τέλος σε αυτή την ντροπή», σημειώνει αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!